Lejeboliger på småøer: Svære at få bygget

Mette Meldgaard, der her ses i sin æbleplantage, efterlyser flere lejeboliger på Strynø og gerne flere forskellige slags samt med mulighed for have. Arkivfoto: Jørgen Outzen

Lejeboliger på småøer: Svære at få bygget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både forretningsfører i boligselskab og borgmester er noget betænkelige ved, om man skal opføre flere almennyttige lejligheder på Strynø, hvor man ellers gerne ser flere lejeboliger.

Strynø: Kan Strynø Skole få et mere sikkert fundament at stå på, hvis Strynø får flere lejeboliger? Det var noget af det, der kom frem, da Fyns Amts Avis var på Strynø få dage efter, at det var kendt, at kommunalbestyrelsen ville frede øens skole og pille den ud af sparekataloget.

Aktuelt var det Strynø-købmand Woitek Zochowski, som fremførte, at flere udlejningsboliger måske kunne give et bedre grundlag med flere børnefamilier og dermed bedre muligheder for at bevare skolen, også på længere sigt.

Hos Boligselskabet Langeland er forretningsfører Jens Garfalk noget forbeholden over for, om selskabet skal gå ind at bygge flere boliger på øen.

- Vi har fire udlejningsboliger på Strynø, og det går sådan set godt nok med at leje dem ud, men man skal virkelig være sikker, hvis man går i gang med et sådant projekt. Det er dyrere at bygge på en ø end andre steder. Der er ekstraudgifter for at få materialer fragtet over. Hvad med håndværkerne og deres priser for tiden? Ofte - og det er helt generelt - falder et projekt på, at man ikke kan skaffe grundkapitalen, siger han.

Jens Garfalk henviser i øvrigt til det maksimumsbeløb, som et almennyttigt projekt må have, der hedder 19.500 kroner pr. kvadratmeter.

- Hvad vil dit råd så være til folk fra Strynø, som gerne ser flere almennyttige boliger?

- I første omgang må man kontakte kommunalpolitikerne og samtidig få undersøgt, om der er behov for flere boliger. Ingen kan have interesse i at få opført noget, som man ikke kan leje ud. Så området skal analyseres grundig igennem, svarer forretningsføreren.

11 børn på skole, ni i daginstitution
Strynø har for tiden 11 børn i skolen. Den nærliggende daginstitution "Skattekisten" rummer fire børn i vuggestue og fem i børnehaven. Desuden har "Skattekisten"s skolefritidsordning otte børn lige nu.

Udover en skole betragtes en færgefart som livsnerven for en lille ø. Strynøs færge til og fra Rudkøbing sejler ni dobbeltture mandage-torsdage, ti på fredage og sidste hverdag op til en helligdag, noget færre afgange på lørdage samt juleaftensdag og nytårsaftensdag og lidt færre endnu på søn- og helligdage.
Forretningsfører Jens Garfalk opfordrer til, at man virkelig får undersøgt det til bunds, inden man eventuelt bygger flere almennyttige boliger på Strynø. Arkivfoto: Roland Petersen
Forretningsfører Jens Garfalk opfordrer til, at man virkelig får undersøgt det til bunds, inden man eventuelt bygger flere almennyttige boliger på Strynø. Arkivfoto: Roland Petersen

Borgmester: Dyrt i garantier

Borgmester Tonni Hansen (SF) vil have mere baggrundsinformation, før han vil tage stilling.

- Det er lige så dyrt at bygge på Strynø som i Odense, så derfor taler vi altså ikke om billige huslejer. Og skal kommunen så gå ind at garantere lejeindtægterne for at få skub i tingene? Det kan koste en del, og kommuner med småøer hører jo ikke til landets rigeste. Jeg vil ikke sige, at jeg er afvisende, jeg er skeptisk, påpeger han.

Tonni Hansen vil også vide, hvorfor der kun er én lejlighed tilbage, som øen selv står for udlejning af. Der var tidligere flere.

- Det ville gøre det lettere, hvis flere fik mulighed for at prøve ølivet som lejere i første omgang. Desuden må vi have fat i landspolitikerne. Øerne har jo i disse år stor bevågenhed på Christiansborg, og der er et særligt udvalg. Det kunne da være fint, hvis spørgsmålet fik bevågenhed hos de gæve folk der og ikke kun hang på kommunerne med småøer, siger Tonni Hansen.

Også landdistrikterne er meget i søgelyset i Folketinget i denne tid.

- Er det nu, hvor valgkampen nærmer sig, man skal prøve at få noget igennem, som vil lette bosætningen i landdistrikter, herunder småøer?

- Der er da nogle ting, det ville være fjollet ikke at forsøge, som tiderne er nu, svarer Tonni Hansen.

Eksperimenter mere

Mette Meldgaard, der er formand for Strynø Beboerforening, ser gerne flere lejeboliger og samtidig, at man er mere eksperimenterende.

- Det behøver ikke at være de traditionelle lejligheder. Man kunne have dem i forskellige størrelser og gerne et stykke have til alle, siger hun.

Om der er nedlagt lejligheder, som øen selv stod for, ved hun ikke.

- Det ligger før min tid - jeg har boet her 13 år. Det kan være, at det er huset, som børnehaven ligger i, jeg er dog ikke sikker. Men Foreningen "Livstræet" har en lejlighed, nævner Mette Meldgaard.

Hun fastholder, at man bør have flere boliger, så folk, som vil teste ølivet, kan komme ind i en prøvebolig.

- Nogle vil måske blive her altid, andre prøve i en "bufferperiode", før de fortsætter til eget hus. Lige nu er her stor interesse, og det bør man udnytte.

Udlejningsboliger i private huse kunne også være en mulighed.

- Men på det almindelige marked er det ikke let. Lovgivningsmæssigt er der meget, som man tage højde for. Der er mange krav i lejeloven, og det skal der naturligvis også være. Man kommer som husejer uden store forudsætninger for at leje ud så bare let i klemme.

Lejeboliger på småøer: Svære at få bygget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce