Ældre fra Langeland synger to gange om måneden i koret Syng Sammen. Det begyndte som et kor for kol-ramte.

Rudkøbing: I en halvcirkel formet af grå stole sidder en forsamling af damer med hver deres forskellige farvede ringbind med sange i. På uret bagerst i lokalet står klokken lidt i 10, det er formiddag. Der er endnu ingen sang, men en snak om ældresagen og navneudveksling. En dame i postkasserød sweater ruller et kaffebord ind i det sterile lokale i frivillighuset i Rudkøbing, Det er Kamma Brylle på 74 år, som for to år siden skabte begivenheden Syng Sammen. Egentlig var det meningen, at det skulle have været et kor til mennesker med diagnosen kol, men deklareringen af koret gjorde, at der ikke mødte nogen op, og hun måtte vælge et andet navn.

- Jeg havde hørt om kol-kor, der er jo mange kol-kor i Danmark, derfor troede jeg også, jeg kunne starte et på Langeland. Det kunne jeg så ikke, men så kaldte jeg det fællessang, og så hjælp det, siger hun.

Sangen hjælper

To gange om måneden, onsdag formiddag, er der Syng Sammen. For Kamma Brylle er det med til at lette hverdagen. For cirka 25 år siden fik hun diagnosen kol, hun har altid været glad for at synge, men det var først for et par år siden, at hun kunne mærke, at sangen kunne hjælpe hende, og hun ville gøre noget seriøst ved det.

- Når jeg har brugt lungerne til sang, så kan jeg mærke, jeg får det bedre, det varer nogle timer, og der glæder det mig bare, siger Kamma Brylle.

En mand træder ind i lokalet, hilser på og siger sit navn.

- Jeg hedder Henning, siger han og sætter sig straks i en af stolene.

- Jeg skulle da lige ud og se, hvad det var, der foregik, siger han til forsamlingen og manden bag keyboardet foran ham.

Det er første gang, at Henning Larsen er med til Syng Sammen. Han har tidligere gået til kor og har fundet vej til begivenheden Syng Sammen via en annonce i lokalsprøjten, han synes begivenheden om at synge sammen lød tiltrækkende.

- Det er rart, at man kan komme her. Er man forhindret i at komme, så kan man bare blive væk, det kan godt være svært i forbindelse med et kor, for der har man jo mange gange en bestemt stemme, så hvis de stemmer er væk, går det hele jo i fisk, så kan man ikke synge den sang, så denne måde at gøre det på er alletiders for dem, der bare har lyst til at synge, siger Henning Larsen.

Takt og rækkefølge

Nu er klokken blevet 10.00

- Hvem lægger for, spørger Kamma Brylle ud til den lille forsamling.

En dame i lilla bluse og matchene tørklæde til højre for Kamma Brylle svarer straks.

- Hvis jeg skal starte, kunne jeg godt tænke mig nummer 10.

Det synes, Kamma Brylle er en god idé, og de begynder at synge. For enden af lokalet, bag keyboardet sidder Knud Jensen og styrer tangenterne. Han har været med siden opstarten af Syng Sammen. Han spiller sangen, men må pludselig stoppe.

- Den skal gå meget hurtigere, den er alt for langsom, ellers falder vi i alle de fælder, der er, siger en af damerne til Knud Jensen.

Og Knud Jensen må igen tælle for, 1,2,3,4 siger han, og så synger de igen. De mangler en dirigent, synes Knud Jensen, som kan styre koret.

- Der kommer lige en optakt, og så starter vi, siger Knud Jensen, men forsamlingen synger med det samme og glemmer optakten. Der går næsten ikke en gang, hvor de ikke skal diskutere sangene, fortæller Kamma Brylle, og sådan er det også i dag.

- Hvad med at få lidt gang i den med nummer 74, siger en af damerne.

- Det er jo en af de nye, så har jeg jo ikke øvet mig så læge, svarer Knud Jensen.

En dame, ved siden af Henning Larsen, siger det er hans tur til at vælge.

- Nå nå, siger han forundret - Jeg var ikke klar over, der var en hvis rækkefølge, siger han. Og han vælger nummer 23.

- Vi skal vel have en med lidt liv i, siger han.

Tid til pause

Efter en times sang er det blevet tid til den faste pause med kaffe og småkager i små skåle. Alle tager plads om bordet, og snakken går straks i gang, og der bliver vendt alt fra den lokale frimærkeklub til de nye lukningstider på apoteket.

- Det er somme tider, det går så godt med at snakke, så der er altid nogen, der gør os opmærksom på, at nu er det tid. Egentlig skulle vi kun synge til kl. 11. 30, men så kunne vi jo ikke få tid til pausen, forklarer Kamme Brylle.

Skålen med de små fedtede kager bliver tom og pausen er ovre, og det er med at komme tilbage på stolene i halvcirklen. Nu er det blevet Kamma Brylles tur i rækken til at vælge en sang, det skal være nummer 53 - Du Danske Mand Af Al Din Magt.

- Det er Kammas ynglings, siger Knud Jensen henne fra keyboardet. Og så synger de den.Der er nogle sange, der er bedre at synge for Kamma Brylle end andre, hvor hun får mere udbytte af at komme højere op i tonelejet.

- Det er 'Du Danske Mand af Al Din Magt' og 'Den Danske Sang' og den sang om husmandens kone, sådan nogle, hvor vi rigtig synger igennem, siger Kamma Brylle.

Vil ikke optræde

I Syng Sammen koret er de blevet enige om, at de ikke skal ud og optræde med sang. Kamma fortæller, at de ikke er professionelle, og det heller ikke er meningen, men at enhver synger med sit næb, og det går de ind for.

- Det skal være sjovt, det skal være for vores egen sjovs skyld, vi har heller ikke noget at vise frem, vi skal bare være os selv, og jeg tror, det er derfor, der er nogen, der er kommet af samme grund, det er lige noget for dem, siger Kamma Brylle.

Snart skal julesangene sættes ind i sangbøgerne, og så kommer de op på næsten 100 sange at vælge imellem, fortæller Kamma Brylle, men instrumenter til koret skal der ikke tilføjes.

- Ikke flere instrumenter, det skal vi ikke have, vi har rigeligt med at styre Knud, siger griner Kamma Brylle.

  • fyens.dk