Langelandske kirker fejrer årets høst

Ved en høstgudstjeneste siger man tak for en god høst og ­fejrer samtidig, at den endelig er i hus. Foto: Roland Petersen
Foto: Roland Petersen/©Roland Petersen

Langelandske kirker fejrer årets høst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad er en høstgudstjeneste?

Lige fra gammel tid, har man holdt en takkegudstjeneste for at fejre at høsten var i hus. I dag har den selvfølgelig fået en lidt anderledes udformning, fordi det er ikke længere kun er landmændene og deres kornhøst, vi fejrer. Det er også alle de andre ting, vi lever af, vi fejrer. Vi lever jo alle sammen af det, der bliver produceret. Lige meget om det er kornet, majsen eller køerne. Det er en takkegudstjeneste. En takkegudstjeneste, hvor vi takker for vores liv og velfærd og et godt liv. Og det synes jeg, at vi har god grund til at takke for.

Hvor stammer høstgudstjenesten fra?

Høstgudstjenesten stammer helt tilbage fra det gamle bondesamfund, hvor man holdt høstgilder med marken er mejet og dans og musik, når kornet var i hus. Så har man også i kirken sagt tak for livets gaver.

Hvad sker der ved en høstgudstjeneste?

Det er en ganske almindelig gudstjeneste, men der bliver pyntet op med korn og efterårets blomster. I Longelse kommer Niels Koll, der er organist ved Bregninge Kirke. Han kommer sammen med nogle musikere og laver noget musikalsk underholdning. Så er der kaffe i våbenhuset bagefter. I Fuglsbølle holder vi børnehøstgudstjeneste. Det gør vi altid derude. Hvor børnene fra børneklubben bærer korn og frugt ind i kirken og synger. Og så er det jo en børnegudstjeneste med fortællinger og nogle andre ting. Vi holder altergang, hvor børnene får lov til at dele brød og saftevand ud.

Kommer der flere til en høstgudstjeneste end til en almindelig gudstjeneste?

Ja, det gør der. Det er en festgudstjeneste, hvor der bliver gjort lidt ekstra ud af det hele. Blandt andet på den musikalske led.

Langelandske kirker fejrer årets høst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce