Marienne Volf Andersen ny i jobbet som Langeland Kommunes allerførste kulturmedarbejder. - Vi står sammen om kulturen, og politikerne har med den ny-vedtagne kulturpolitik forpligtet sig til at tænke kulturen ind i alle sammenhænge, siger hun.

Langeland: - Langeland har masser af kultur. Vi behøver ikke opfinde nye kulturtilbud, slår Marianne Volf Andersen fast om sin nye stilling som Langelands første kulturmedarbejder, der har base på Langeland Bibliotek, hvor bibliotekschef Anni Bagge og Nynne Printz bliver hendes samarbejdspartnere.

Hendes rolle som kulturmedarbejder er altså ikke at fostre nye ideer. Heller ikke at tigge kommunen om penge - for kroner til kulturen er der ikke kommet flere af med kulturpolitikken, selvom det selvfølgelig ikke kan udelukkes, at kulturpolitikken kan påvirke en omprioritering. Det langelandske kulturliv angler generelt heller ikke efter økonomisk støtte. Kulturaktører og kunstnere er helt bevidste om Langeland Kommunes slunkne pengekasse. Men anerkendelse og det at blive set er en væsentlig motivation for, at ildsjæle bevarer gejsten.

- Mit job bliver blandt andet at fungere som en slags fødselshjælper, siger Marianne Volf Andersen, der sagt med et modeord skal facilitere kulturbegivenheder. Foreløbig opsøger hun mængden af foreninger med kulturelt islæt og får en snak om visioner og ønsker.

- Jeg vil så gerne frem til den egentlige betydning af kommune. At det betyder fællesskab og ikke er et spørgsmål om dem og os. Vi står sammen om kulturen, og politikerne har med den ny-vedtagne kulturpolitik forpligtet sig til at tænke kulturen ind i alle sammenhænge. For i virkeligheden er det kulturen, der er den største drivkraft indenfor vækst. Kultur er ikke flødeskummet på kagen, men i stedet cremen, der binder alle lag sammen.

Hun tilføjer, at det primært er indenfor kunst og kultur, der opstår nye tanker, blandt andet fordi sproget er så anderledes end det politiske sprog, der handler om bevillinger og institutioner og tørre tal. Med den nye kulturpolitik skal politikerne gerne skal forstå, at kultur er identitetsskabende og rammen om det gode liv, hvad enten det gælder turisme eller bosættelse.

Blandt kulturmedarbejderens opgaver bliver også at hjælp med at få dannet et kulturelt samråd. Politisk er det vedtaget, at Langeland skal have et sådant råd, hvor politikere møder kulturaktører og kunstnere - og hvor aktører og kunstnere også møder hinanden. Men endnu er det ikke på plads, hvilke opgaver rådet skal have og hvordan det skal sammensættes. Det bliver først besluttet efter sommerferien.

- Men jeg forestiller mig, at jeg for eksempel skal være med til at skabe en hel database over de kompetencer, der findes i det lokale kulturliv. Jeg vil for eksempel gerne selv dygtiggøre mig indenfor fundraising, så jeg kan hjælpe foreninger med at søge fondspenge. Men det kan også handle om, hvor man låner montrer, hvor man får fat i de ting, man skal bruge til en udstilling eller et arrangement.

- Og så skal jeg lige vænne mig til at være kommunalt ansat, griner hun og beskriver sig selv som en selvstændig igangsættertype, der ikke plejer spørge andre end sig selv, før hun går i gang. Blandt andet er det Marianne Volf Andersen, der har skabt Søndagssalonerne i Møllehuset alias Bøstrup Præstegård - et initiativ, der sidste år nåede til finalen i kampen om Den Fynske Kulturpris.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Udstilling om koraller: - Vi kan lære noget af dem

Udstilling om koraller: - Vi kan lære noget af dem

Sådan lyder Langelands kulturpolitik

Sådan lyder Langelands kulturpolitik