Langeland vil ud af LAG'en

Fire projekter som samlet set har fået lidt over en million kr. i støtte via LAG-midler. Projekt ØP: 250.000 kroner. Bagenkop Familie Fitness: 370.000 kr. Abelgren og Ramvad mikrobryggeri i Ristinge: 117.758 kr. Medicinhaverne i Tranekær: 250.000 kr.

Langeland vil ud af LAG'en

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langelandske politikere ville gerne tilbage til det gamle LAG Langeland og ud af samarbejdet med Samsø, Læsø og Ærø. Men det vil få for store konsekvenser

Langeland: Før september 2014 var det alene Turist- og Erhvervsforeningen Langeland, der stod for opgaven med at hjælpe lokale projekter til at få EU og statsstøtte via LAG-midlerne.

Men den 24. september 2014 blev Langeland lagt sammen med ø-kommunerne Læsø, Samsø og Ærø med navnet LAG LLSAE.

Argumentet, der blev fremlagt af det forhenværende Ministerie for By- Bolig- og Landdistrikter, for at samle det, var at der skulle spares på administrationsomkostninger.

Nu ønsker de langelandske politikere at træde ud af samarbejdet og genetablere det oprindelige LAG Langeland.

Det kom frem under det seneste kommunalbestyrelsesmøde.

Jette Jespersen (V), der sidder i bestyrelsen for det gamle LAG Langeland, oplyser, at det er en svær nød at knække.

Anne-Mette Wandsøe, direktør for Turist- og Erhvervsforeningen Langeland, og med i administrationen for LAG LLSAE. Arkiv: Tim K. Jensen.
Anne-Mette Wandsøe, direktør for Turist- og Erhvervsforeningen Langeland, og med i administrationen for LAG LLSAE. Arkiv: Tim K. Jensen.
Foto: Tim K. Jensen

Øen var god alene

- Langeland var rigtig gode til alene at få meget ud af LAG-midlerne med de projekter, der blev indstillet. Nu har vi en fjerdedel indflydelse, selvom vi er den største ø i samarbejdet. Og det kræver en lokal indsigt at vide om et projekt er godt eller skidt. Jeg har for eksempel ingen forudsætning for at godkende et projekt på Samsø, da jeg ikke ved, om det har gang på jord eller blot ser godt ud på papiret, siger Jette Jespersen.

I løbet af januar har der været mailskrivelser mellem direktøren for Turist- og Erhvervsforeningen Langeland, Anne-Mette Wandsøe og Erhvervsstyrelsen for at høre, om det er muligt at træde ud af samarbejdet.

- Vi vil holde et bestyrelsesmøde i LAG Langeland, hvor vi skal drøfte beslutningen om det fælles samarbejde med LLSAE. Det ser ikke ud til, at det umiddelbart kan lade sig gøre at træde ud uden for store konsekvenser. Mere kan jeg sådan set ikke sige inden bestyrelsesmødet. Som det er nu kan vi ikke træde ud, fordi konsekvenserne ville være for store for projekterne herovre, da pengene i ansøgelsesfristen 1. februar ville blive skubbet til efteråret, siger Jette Jespersen.

Anne-Mette Wandsøe oplyser, at der gennem årene cirka har været givet støtte for 1,5 millioner kroner årligt til Langeland via LAG-midler.

Rammen for LAG LLSAE er på cirka seks millioner kroner.

Anne-Mette Wandsøe mener også, at det vil være en god idé, hvis det kunne lade sig gøre at træde ud af samarbejdet.

- Men vi bliver i samarbejdet på nuværende tidspunkt. Hvis vi trådte ud, ville det kræve, at vi skal opløse det eksisterende LAG-samarbejde og starte forfra med ansættelser og det hele. Det lyder simpelt, men hvis vi skal gøre det, så betyder det, at vi skal give afkald på en ansøgningsfrist i førte halvdel af 2016. For vi kommer ikke i gang med den nye selvstændige LAG inden. Vi har nu i den eksisterende LAG en ansøgningsfrist 1. februar 2016. Det ville ramme alle fire øer, da de tre andre øer så også skulle i gang med en ny ansøgning om at blive en LAG der omfattede Læsø, Samsø og Ærø, siger hun.

Langeland vil ud af LAG'en

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce