Langeland Kommune kan lægge 48,1 millioner kroner i kassebeholdningen viser kommunens årsberetning for 2016, hvilket er 44 millioner kroner bedre end forventet.

Langeland: Det var en glad borgmester, som udtrykte sin begejstring under det seneste kommunalbestyrelsesmøde.

- Jeg synes godt, vi kan være stolte af os selv over det her. Vi har nu et godt overskud på grund af kommunens samlede økonomiske strategiplan, sagde borgmester Bjarne Nielsen (V) henvendt til de andre lokalpolitikere nede ved bordene.

Grunden til det store overskud er en lang række mindre ting. Men afvigelsen på så mange millioner kroner skyldes blandt andet et mindreforbrug på drift, udskydelser samt asylområdets aktivitet.

Statsstøtte og overskud

Langeland Kommune havde ved udgangen af december 2016 en 12-måneders gennemsnitlig kassebeholdning på 84,2 millioner kroner, hvilket er en stigning i forhold til 49 millioner kroner, som var den gennemsnitlige kassebeholdning ved udgangen af 2015.Sidste år gav Social- og Indenrigsministeriet 38 millioner kroner til Langeland. I år modtager Langeland Kommune 36 millioner og 35 millioner kroner i 2018 i forbindelse med en tre-årig udviklingsaftale.

Dog er der det in mente, at der sker nogle overførsler af såkaldte driftsbevillinger og anlægsbevillinger fra 2016 til 2017 på samlet set små 36 millioner kroner.

- Og det er jo så et tal, vi skal trække fra igen, hvilket vil belaste regnskabet for 2017. Men stadig ingen tvivl om, at vi har en flot årsberetning lød det fra Bjarne Nielsen, som understregede, at det ikke kunne lade sig gøre at få så stort et overskud, hvis ikke staten støttede de fattige kommuner med tilskud.

I forbindelse med det positive regnskab rejste Ulrik Kølle (V) sig op og roste politikernes beslutning om, at der nu igen laves varm mad til de ældre på de lokale plejehjem.

- Det var en rigtig beslutning, som blev spået dyrere til at starte med, men hvor det nu har vist sig, at det faktisk koster det samme at lave maden decentralt på plejehjemmene, som det gjorde før, sagde Ulrik Kølle.

Tommy Bredal Storgaard fra Enhedslisten påpegede dog, at kommunen ikke skal stirre sig blind i ren spareiver.

- Det er naturligvis positivt det her. Men jeg kan også frygte, at vi kommer til at fokusere alt for meget på hårde besparelser i stedet for at sørge for, at der ryger flere midler af sted til de borgere, som vi skal tage os af, sagde Tommy Bredal Storgaard.

  • Dornwirth_Alexander

    Af:

    Oprindeligt sjællænder, uddannet på journalistuddannelsen i Odense og har nu arbejdet på Langeland i over seks år. Inden da brugte jeg halvandet år på TV 2/Bornholm i praktik. Så ø-livet må tilsyneladende tiltale mig.