Langeland Museum med opfordring: - Pral mere med øens kulturarv

Tranekær er et eksempel på et flot slotsby, som man skal til Nordsjælland eller Augustenborg for at finde magen til, mener Peter Dragsbo. Arkivfoto: Birger Vogelius

Langeland Museum med opfordring: - Pral mere med øens kulturarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langeland Museum er grundlæggende glad for udspillet til planstrategi, men ser gerne, at man går i offensiven med øens unikke ting.

LANGELAND: Langeland har en enestående kulturarv, og man burde faktisk prale mere med den - vidt og bredt.

Sådan lyder holdningen og opfordringen fra Peter Dragsbo, formand for Langeland Museum, som Fyns Amts Avis har talt med i forbindelse med det høringssvar, som museet har sendt til kommunens forslag til planstrategien.

Grundlæggende er der roser til forslaget fra museet. Men som nævnt kan man godt slå mere på ting, der gør øen til noget særligt, mener formanden.

- Langeland er fuld af spor fra områdets unikke stenalder både under havoverfalden og på hele øen. Den store koncentration af fortidsminder, den fantastiske natur, bygningsarven, Danmarks første koldkrigsmuseum og meget andet kunne sagtens bruges til at "brande" øen bedre og trække kulturturister til området, hedder det i høringssvaret.

Over for Fyns Amts Avis uddyber Peter Dragsbo.

- For eksempel har vi en fantastisk perle i Rudkøbing. Et enestående købstadsmiljø, men samtidig ikke en "dukkeby" som for eksempel Ærøskøbing. Rudkøbing er stort set uden gadegennembrud bortset fra Bystræde, som ikke fylder meget i denne sammenhæng. Her er gårdmiljøer og meget andet. Det er ingen tilfældighed, at Realdania har fået øjnene op for byen og vil lægge 8,5 millioner kroner til et projekt her, fastslår han.

- Så er der Tranekær, en i dansk sammenhæng fantatisk slotsby, som man skal uden for det nordsjællandske for at finde magen til, måske lige bortset fra Augustenborg på Als. Vi har de to fine havnebyer, Lohals og Bagenkop, herregårdsmiljøer og meget andet, siger han og fortsætter:

- Man skal virkelig gøre mere opmærksom på alt dette. Meget ofte vil kommuner nævne noget, som de finder enestående, men som de fleste andre også har, for eksempel skov og strand. Naturligvis er Langeland især begunstiget med mange fine strande, men dem kan man altså også finde i andre egne, påpeger Peter Dragsbo.

Striks med dispensationer

Man behøver ifølge museets formand ikke bevæge sig så langt væk for at se, hvordan man kan tage sig af sin kulturarv, så det virkelig batter.

- Se til Nyborg. Der er man klar over, hvad man har, og hvad man skal passe på. Her har man en kulturarvs-masterplan for slotsområdet og kvarteret omkring. Det behøver ikke koste noget, hvis man er bekymret for kommunens økonomi. Det handler til gengæld om ikke at give forskellige dispensationer, herunder tilladelser til nedrivninger af kulturhistorisk vigtige bygninger, siger Peter Dragsbo.

Også muligheden for at blive en del af en Unesco geopark er noget, man bør fremhæve, mener formanden. Her er Langeland med i arbejdet med andre kommuner i det sydfynske område.

Som omtalt for nylig i Fyns Amts Avis skal Langeland Museum spare 50.000 kroner mere på næste års budget, som det tegner til lige nu. Det frygter han.

- Vi er nået over smertegrænsen. Jeg kunne meget bedre tænke mig, at man gik offensivt til værks. Hvorfor ikke i stedet for eksempel lave en uges kulturarvsfestival, hvor "Rotten Ruth" og andre viste rundt i en uge, og hvor der er lys på bygningerne. Man kunne lege slotsby. Prøv at kigge til Bagenkop. Der har de forståelse for, hvad der definerer en egn. Det gælder for eksempel etableringen af "Fiskeriets Hus".

- Planstrategien består af mange andre ting, og der er for eksempel også spørgsmålet om erhvervsliv og arbejdspladser. Det bør vel også indtage en væsentlig rolle i arbejdet?

- Med al respekt for Dencam og andre gode virksomheder i området, så er jeg sikker på, at det er andre forhold, de kigger efter. Der gør en planstrategi hverken fra eller til, om de vælger at placere virksomheden her. Nej, grundlaget for flere tilflyttere er efter min mening, at vi er bevidste om vores kulturarv og handler derefter.

Langeland Museum med opfordring: - Pral mere med øens kulturarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce