Langdysse ryddes for træer og buske

Kong Humbles Grav er ved at blive ryddet, men i første omgang bliver bliver tjørnene stående. Trampestien, der fører til graven, er 1,2 meter bred, rigeligt til en barnevogn. Omkring fortidsmindet skal der være en udyrket bræmme på to meter, men det overholdsr ikke alle steder.
Foto: Hans Sturesson

Langdysse ryddes for træer og buske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stien til Kong Humble Grav er klar, og fortidsmindet er ved at gennemgå en hovedrengøring

HUMBLE: Så blev stien til øens berømte langdysse, Kong Humbles Grav, omsider anlagt, og turister i pænt tal har allerede taget den i brug. Samtidig er en særdeles påkrævet pleje af det forhistoriske anlæg gået i gang efter en plan, der er aftalt mellem Langeland og Svendborg kommuner.

Foreløbig skal langdyssen ryddes for træer og hybenroser og græsset bliver slået, så man kan danne sig et indtryk af anlæggets omfang. I første omgang får tjørnebuskene lov til at blive stående, og det er ikke planen at få rejst de randsten, der er væltet og rette op på dem, som står skævt.

Tidligere var det Fyns Amt, der havde ansvaret for pasning og pleje af øens fortidsminder.

Den opgave er nu overgået til Svendborg Kommune. Miljøministeriet mente ikke, Langeland Kommune havde den fornødne ekspertise til at magte miljøområdet Kommunen fik ganske vist dispensation til selv klare nogle miljøsager, men ansvaret for fortidsminderne fik man af uransagelige grunde ikke. Derimod er det Langeland Kommune, der i praksis skal stå for pasningen.
Efter den foreløbige græsslåning og fjernelse af buskads kommer den centrale del af fortidsanlægget, gravkammeret, igen til sin ret.
Efter den foreløbige græsslåning og fjernelse af buskads kommer den centrale del af fortidsanlægget, gravkammeret, igen til sin ret.
Foto: Hans Sturesson

Ansat til pasning

Til varetagelse af den opgave har Langeland Kommune i sidste uge ansat Svend Engelund, Lindelse, der fra dag ét blev sat ind ved Kong Humbles Grav. Han skal desuden sørge for, at der er ryddeligt omkring de mindesten, som er opstillet forskellige steder på øen.

Svend Engelund, 53 år, har hidtil undervist på blandt andet AMU-centre i førstehjælp. Den funktion fortsætter han med i et vist omfang efter aftale med sin nye arbejdsgiver.

Når Svend Engelund er færdig med Kong Humbles Grav, skal han igang med pleje af jættestuen Hulbjerg på Søgårdsvej ved Bagenkop, og næste job på hans prioriteringsliste bliver en stendysse i Karlskov ved Tressebølle, hvor et træ er væltet ned over graven, og et andet spærrer adgangsvejen.

18 stendysser spredt i øens landskab skal hvert år tilses. Der er mange flere, men de vil kun bliver efterset med længere mellemrum. I øjeblikket trænger mange forhistoriske gravanlæg til en kærlig hånd. Nogle er helt forsvundet i træer og krat og kan kun anes, hvis man ved, de er der.

Smal trampesti

Stien til Kong Humbles Grav starter fra en parkeringsplads anlagt på kommunens oplagsplads i Kædeby. Der er eksproprieret jord til en sti på to meters bredde, men man har nøjedes med slå trampestien i en bredde af 1,2 meter. Så er der en vis tolerence til de omkringliggende marker. De ejes af gårdejer Knud Pihl, som i årevis har forsøgt at spænde ben for projektet. Stien er markeret med pæle forsynet med pile, som leder de besøgende på rette vej. De skelpæle, som amtet fik opsat efter eksproprieringen, slog Knud Pihl ned i jorden i vrede over sagens udvikling. Det fik han en bøde for , men de blev genfundet ved hjælp af en metaldetektor.

Ved landevejen er opstillet et skilt, som gør opmærksom på øens fine attraktion og leder gæsterne hen til p-pladsen, men der mangler stadig en informationstavle til at fortælle turisterne historien om Kong Humbles Grav. Den er på vej. Museet arbejder på sagen.

I flere år har al skiltning til graven været sløjfet, selv om der i princippet har været adgang ad den gamle sti gennem Tingbjerggård. Heller ikke turistguiden gør meget ud af at reklamere for Kong Humbles Grav, men alligevel er den blevet pænt besøgt de første dage efter stiens åbning. Forleden talte Svend Engelund således 70 besøgende, mens han arbejdede på stedet, så der skal nok blive livlig trafik, når gravens eksistens bliver kendt af et større publikum.

Langdysse ryddes for træer og buske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce