Kommuner går sammen: Demensrådgivning på hjul

I det nye år vil et nyt mobilt rådgivnings- og aktivitetscenter for demente og pårørende komme til Langeland, hvor der ifølge Danmarks Statistik er omkring 346 demente. Arkivfoto: Bax Lindhardt

Kommuner går sammen: Demensrådgivning på hjul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langeland er gået sammen med tre andre fynske kommuner om at skabe et mobilt rådgivnings- og aktivitetscenter for demente og pårørende. Sundhedsstyrelsen har bevilget 1,8 millioner kroner til projektet.

Langeland: Er du dement, kan en bustur fra Lohals til Svendborg være en udfordring i sig selv: Var det nu den rigtige bus? Og skal du skifte undervejs? Nærhed er en afgørende faktor, når det handler om at hjælpe demente - og nærhed er netop idéen bag et nyt mobilt rådgivnings- og aktivitetscenter for demente og pårørende, som Langeland, Faaborg-Midtfyn, Nordfyn og Assens Kommune er gået sammen om. Projektet har fået bevilget 1.881.128 kroner fra Sundhedsstyrelsen og løber fra december 2017 til september 2019.

Fugletur til Tryggelev Nor

Det mobile rådgivnings- og aktivitetscenter vil løbende være til stede i de fire kommuner med en bred vifte af tilbud til demente og deres pårørende. Tanken er, at demente ikke bare er demente, fortæller Inger Stenstrøm Rasmussen, som er sundhedskoordinator i Langeland Kommune: - Demente har ligesom alle andre mennesker forskellige interesser, og én aktivitet kan ikke ramme alle. Derfor vil vi lave aktiviteter på tværs af kommunerne, så fugleinteresserede fra alle fire kommuner for eksempel kan komme med en ornitolog til Tryggelev Nor. I den forbindelse vil vi også gerne samarbejde med frivillige på lokalt plan, siger hun.

Frikadelleapp

Det mobile center er også et samarbejde med Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi, som med korte intervaller vil køre rundt i hver kommune med forskellige digitale hjælpemidler, som de demente kan prøve. For eksempel apps, der kan hjælpe med at lave frikadeller eller finde vej. Projektet har særligt fokus på yngre demensramte og deres pårørende og vil i den forbindelse også lave tilbud for kommunernes jobcentre om, hvordan de fastholder demente længst muligt på arbejdsmarkedet. - Der er ikke noget, der tyder på, at debutalderen for demens stiger, men det gør pensionsalderen, og derfor er der behov for, at jobcentrene får redskaber til at hjælpe demensramte til at blive i deres job, siger Inger Stenstrøm Rasmussen, som håber, at projektet kan vise vejen for at lave sundhedstilbud i tyndt befolkede områder. Det er endnu ikke besluttet, hvornår det mobile rådgivnings- og aktivitetscenter første gang kommer til Langeland.

Kommuner går sammen: Demensrådgivning på hjul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce