Kommentar: Rudkøbing Menighedsråd lever ikke op til sit demokratiske ansvar
Af: Niels Rosdahl Jensen , niroj@jfmedier.dk

Man tror, det er løgn, når man læser om Rudkøbing Menighedsråd. Onsdag var der møde i menighedsrådet, og avisens reporter kommer tilbage til redaktionen med nogenlunde samme oplevelse fra mødet denne gang, som det var tilfældet ved mødet den 31. marts. Store ord om at se fremad og samarbejde efterfulgt af en total afsporing med mudderkast og intriger. Det er ærlig talt ikke særligt kønt at læse om.

Menighedsrådet i Rudkøbing er tilsyneladende ikke et sted, hvor forskellige holdninger mødes og finder kompromiser, sådan som man i reglen kender det fra byrådssale og fra Folketinget. Det virker som et sted, hvor man forsøger at tromle hinanden helt flade

Et er, at der er tale om voksne mennesker, der ter sig på den måde og anklager hinanden for at lyve, være aggressive i deres holdninger, injurier, at gå op i petitesser - eller truer med advokat. Noget andet er, at det foregår i et kristent forum, hvor man normalt taler om, at man ikke skal se på splinten i sin næstes øje, men bjælken i sit eget.

Noget helt tredje, som måske er det værste: Det her skulle forestille at være et demokratisk forum. Medlemmerne af menighedsrådet er valgt til at løse en opgave. Det kræver som et absolut minimum en smule velvilje, en respektfuld tone og fokus på opgaven i stedet for fortidens intriger.

Når man læser om Rudkøbing Menighedsråd, virker det som om, at de gode intentioner om samarbejde er der. I hvert fald de første par minutter af møderne. Men derefter er det ikke den demokratiske forsamling, det burde være. Menighedsrådet i Rudkøbing er tilsyneladende ikke et sted, hvor forskellige holdninger mødes og finder kompromiser, sådan som man i reglen kender det fra byrådssale og fra Folketinget.

Det virker som et sted, hvor man forsøger at tromle hinanden helt flade. Den mangel på samarbejde, som menighedsrådet præsterer, er en hån mod vælgerne, og det ser ikke ud til, at de selv er i stand til at komme videre.

I starten af april gav Søren Abildgaard, der er formand i Landsforeningen af menighedsråd, fire gode råd til at løse samarbejdsproblemer i avisen. Måske er Rudkøbing Menighedsråd nået frem til råd nummer fire:

- Vi har også nogle dygtige konsulenter, der kan hjælper menighedsrådene med at få gang i en samtale, hvis det er svært.

Mere om emnet

Se alle
Splittelse vokser i menighedsråd: - Du hører fra min advokat

Splittelse vokser i menighedsråd: - Du hører fra min advokat

Afgående borgmester på Langeland: - Asylsagen har været belastende

Afgående borgmester på Langeland: - Asylsagen har været belastende

Ny menighedsrådsformand i Rudkøbing: - Jeg vil gøre alt for at blive en god formand

Ny menighedsrådsformand i Rudkøbing: - Jeg vil gøre alt for at blive en god formand