Klager over festivalstøj får konsekvenser: Men Ungcamp bliver, hvor den er

Klager over Langelandsfestivalens Ungcamp og et medarbejdertelt, hvor der festes før og under festivalen, får konsekvenser ved næste års festival. Medarbejderteltet bliver flyttet, men de unge lejr bliver liggende. Arkivfoto: Birger Vogelius

Klager over festivalstøj får konsekvenser: Men Ungcamp bliver, hvor den er

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klager over larm under den årlige festivaluge i Rudkøbing får konsekvenser. Medarbejdernes festtelt bliver flyttet, men de unges lejr bliver, hvor den hele tiden har ligget.

Rudkøbing: For tre måneder siden klagede beboerne i Rue Mark over støj og larm fra de unges campingområde på Langelandsfestivalen (Ungcamp, red.) og over et medarbejdertelt i den anden ende af lejren, hvor der også festes med høj musik til ud på de små timer.

Fyns Amts Avis har forgæves forsøgt at få en kommentar fra festivalens ejer, Allan K. Pedersen, som dog nu har meddelt Langeland Kommune, at klagerne fører til forandringer ved næste års festival.

Det kommer til at gælde et telt, hvor festivalens egne medarbejdere fester igennem før og under selve festivalen.

Teltet ligger tæt på vejen Rue Mark og bliver næste år flyttet, og det glæder John Bergholdt, der er nærmeste nabo til medarbejderteltet.

- Overordnet set er vi glade for festivalen og kan se, at mange mennesker har glæde af den. Men nøjagtig det her telt er belastende. Hvis det sluttede ved midnat, havde man en chance for at få lidt søvn. Men når det slutter klokken tre, og folk også lige skal hjem, så går der hurtigt længere tid, og så er der ikke længe til, at vækkeuret ringer klokken seks, siger den selvstændige vognmand med arbejdsbase i Odense.

Fakta
Langelandsfestivalen har meddelt Langeland Kommune, at dens "Ungcamp" ikke kan flyttes.

Derimod flyttes et medarbejdertelt ned mod åen med åbningen ud mod vandet.

Festivalen er desuden indstillet på at ændre spilletiden (festivalens egne arrangementer, red.) fredag til tirsdag inden selve festivalen fra klokken 03.00 til 02.00.

Et forslag til et nyt regulativ for udendørs musikarrangementer samt aftale med festivalen vil blive politisk behandlet i starten af 2018.

Kilde: Langeland Kommune
Festivalmedarbejdernes festtelt skal flytte ned til Vejle-renden på en endnu ikke nærmere oplyst placering.
Grafik: Leif Nørmark Sørensen
Festivalmedarbejdernes festtelt skal flytte ned til Vejle-renden på en endnu ikke nærmere oplyst placering. Grafik: Leif Nørmark Sørensen

Glad for beslutning

Af samme årsag holder John Bergholdt enten fri eller møder senere i de ni dage, hvor nattelarmen står på, og han er godt tilfreds med en melding fra Langeland Kommune om, at teltet bliver flyttet.

- Jeg noterer med stor glæde, at jeg har fået en fin mail fra kommunen i dag om, at de kigger på et løsningsforslag. Og jeg er glad for, at kommunen tager over, fordi festivalen for at sige det rent ud har været for arrogant over for lokalbefolkningen. Vi er kommet med forskellige konstruktive forslag til foranstaltninger, men festivalen var ikke særligt imødekommende, og der gik lang tid, før vi overhovedet fik svar, siger han.

Politiet kan skride ind
Af en præmabel (traktat/aftale) mellem Langeland Kommune og Langelandsfestivalen fremgår det, at festivalen er fuldt ud opmærksom på, at den er placeret tæt på boligbebyggelse.Arrangørerne bestræber sig på, at såvel etablering af festivalplads og afvikling af festivalen sker under størst mulig hensyntagen til de omkringboende, herunder ikke mindst i de sene aften- og nattetimer.

Kommunen har indflydelse på arrangørernes egne koncerter, men har ifølge teknisk chef, Rikke Fink, ikke mulighed for at regulere musik, støj og anden larm på campingområderne.

Det gælder også Ungcamp.

Det har til gengæld politiet, som med Ordensbekendtgørelsen i hånden kan skride ind.

Det kan ske med hjemmel i bekendtgørelsens paragraf 8, som siger:

"Politiet kan forbyde benyttelse af højtalere, musikanlæg, musikinstrumenter eller lignende, når benyttelsen må antages at være til væsentlig ulempe for de omkringboende eller forbipasserende."

Noget tilsvarende har Stevns Kommune benyttet sig af ved klager over festivallarm i et tidligere stenbrud, der nu er omdannet til rekreativt område og scene for flere forskellige festivaler.

Lav støjværn for alle

Med udsigten til, at medarbejderteltet bliver flyttet ned omkring Vejle-renden, håber han også, at der bliver gjort noget for at finde en løsning til fordel for de øvrige indbyggere i Rudkøbing, som for deres vedkommende har klaget over støj fra Ungcamp.

- Vi vil beholde festivalen. Ingen tvivl om det. Men hvis den skal være Roskilde-light, hvor man i øvrigt er ligeglade med alle andre, vil det være ærgerligt, siger John Bergholdt, som foreslår, at man laver støjværn forskellige steder på festivalområdet.

- Vi skal alle sammen være der, og det nytter jo ikke at flytte problemet til festivalens egne betalende gæster. Dybest set gælder det bare om at bryde lydbølgerne, og man kunne nemt sætte bigballer i to lag op som foranstaltning og køre dem tilbage bagefter, siger han.

- Det er i princippet en politisag

Men ifølge teknisk chef i Langeland Kommune, Rikke Fink, har festivalen nu oplyst kommunen om, at Ungcamp ikke kan flyttes.

Dermed er kampen om at få nattero i Rudkøbing i festivalugen langt fra overstået, fortæller Ole Olsen, der med adresse på Rue 1 har klaget over netop denne lejr, og som i øvrigt står bag en fællesklage med 80 underskrifter.

- Det er en tilsidesættelse af beboernes rettigheder, og de vil ikke acceptere den afgørelse. Den sag er ikke lukket, og desuden er det kun en embedsmand, der har svaret. Den er ikke behandlet politisk endnu, og jeg regner med, at det nye byråd vil kigge på det og gøre noget, siger han.

Det kan dog blive svært for kommunen at tvinge festivalen til at flytte de unges lejr, idet festivalen har lejet sig ind på området og selv bestemmer placering af de forskellige lejre og sceneområder, forklarer Rikke Fink.

- Problemet er, at kommunen i musikregulativet og med aftalen med festivalen regulerer den offentlige musik. Men kommunen kan ikke regulere, hvordan man larmer i campingområderne. Det er i princippet en politisag, som hvis din nabo holder fest, og det går over gevind. Så skal du ringe til politiet og ikke til kommunen, siger hun.

Fyns Amts Avis besøgte under Langelandsfestivalen 2017 de nærmeste naboer til Ungcamp - beboerne på plejehjemmet Danahus, som har en helt særlig måde til at klare nattestøjen på. Se mere i videoklippet og læs mere her. Læs her, hvad de unge selv synes om en uge på Ungcamp.

Se hele fællesklagen fra nabolaget herunder:

Klager over festivalstøj får konsekvenser: Men Ungcamp bliver, hvor den er

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce