Kaninen Zuzu: Øger børns læselyst

Skrøbelev Skole tager nye midler i brug for at øge elevernes læselyst. De har i fire måneder læst højt for en kanin, som de også fodrer og hygger med efter endt læsning. Eleverne er fagligt udfordrede, men højtlæsning for kaninen, Zuzu, er med til at øge deres lyst til at bevæge sig ind i bøgernes verden, vurderer en af skolens lærere, Stine Nürnberg.Privatfoto: Stine Nûrnberg

Kaninen Zuzu: Øger børns læselyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I fire måneder har elever på Skrøbelev Skole fundet vej væk fra mobiltelefoner og Ipads og ind i bøgernes verden takket være en kanin. Børnene læser hver dag højt for kaninen, og det har øget deres lyst til at give sig i kast med bøgerne, siger deres lærer, Stine Nürnberg.

Skrøbelev: Hvordan får man børn til at finde ro til at bevæge sig ind i bøgernes verden, når alt fra mobiltelefoner, Facebook og Ipads kan virke mere fristende?

Dét spørgsmål har personalet på Skrøbelev Skole stillet sig selv, og for fire måneder siden fik en af skolens lærere, Stine Nürnberg, en idé, der siden har vist sig at være en succes - og til glæde for skolens elever, som er fagligt udfordrede.

På et kursus faldt hun i snak med en bibliotekar, der nævnte de såkaldte læsehunde, som i selskab med deres ejere lægger ører til højtlæsende børn på biblioteker og skoler uden at bryde ind og rette børnene.

Konceptet beskrives som en succes, der øger børns læselyst, men nu har Skrøbelev Skole bevist, at også kaniner kan gøre en forskel.

- Vi er en heldagsskole og kan ikke have en hund her hele dagen, så jeg tog min kanin med. Dén læser eleverne højt for på skift 20 minutter ad gangen, og det har en kæmpe effekt, siger Stine Nürnberg og tilføjer, at den fireårige hankanin med navnet Zuzu især har vundet drengenes læsehjerter.

Alle vil læse for kaninen

Enkelte af dem var skeptiske, da kaninen ankom og blev installeret i et kombineret hygge- og læsehjørne, men nu har de overgivet sig til kaninen.

- I starten snakkede vi om, at den rejser sine ører, det gør den jo, når der er lyde. Eleverne synes, at det er vildt hyggeligt, at den gider høre på dem, så det voksede fra, at især to drenge ikke ville læse. Nu spørger eleverne som det første, når de møder om morgenen, om det er deres tur til at læse for kaninen i dag, forklarer Stine Nürnberg.

Hun vurderer samtidig, at det generelt er svært at få unge til at fordybe sig i en bog, og det er Skrøbelev Skole ikke ene om at forsøge at ændre på.

Finder en ven i læsehunden

Langeland Bibliotek har også grebet konceptet, der går ud på at lade børn læse for et dyr i ro og mag uden "risiko" for at blive afbrudt og rettet.

På Biblioteket er det dog en laphunden Daffi, der er certificeret som såkaldt læsehund, som lægger ører til foreløbig en otteårig dreng, der læser højt for den en gang om ugen under et forløb på seks uger.

Det har givet drengen lyst til at åbne flere bøger end hidtil, forklarer børne- og ungebibliotekar, Søren Christensen.

- Han er god til at læse, men har ikke læst så meget af lyst. Nu har han fået øjnene op for, at det er sjovt at læse og er samtidig glad for hunden, som han har fået et tillidsforhold til. Så på den måde har han også fået en ven i Daffi, siger Søren Christensen.

Kaninen Zuzu: Øger børns læselyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce