Med 300 udgaver har bladet Strønyt skabt sammenhæng og samhørighed på den aktive, lille ø

Oplaget går op og ned med temperaturen ligesom øens indbyggertal. Når det er sommer stiger Strønyts oplag, og de tre kvinder bag det lokale blad trykker mere end 150 kopier af den månedlige udgave.

Men 25-års jubilæumsnummeret blev ikke lavet i helt så mange eksemplarer på maskinen i redaktionslokalet. Det var nemlig i januar, at Strønyt havde bragt stort og småt til strynboerne i 300 udgaver og 25 år.

- Folk er vældig glade for bladet. Det handler om Strynøs verden, siger Elisabeth Gregersen.

Sammen med Lis Werner Hansen og Margaret Tønder Hansen udgør hun Strønyts redaktion.

De har fordelt opgaverne mellem sig. Mens Lis Werner Hansen samler billeder og tekster i et fint layout, sender Elisabeth Gregersen bladene ud til abonnenterne, og Margaret Tønder Hansen har fundet på at skrive det månedlige "Tilbageblik", så læserne kan følge med i de arrangementer, de selv gik glip af.

Tilsammen har de 35 års erfaring fra Strønyts redaktionslokale, der ligger på første sal i skole- og kulturhuset. En computer, en kopimaskine og et par borde er inventaret, der er nødvendigt for at udkomme med oplysning om Strynø hver måned.

Et organ for meddelelser

- Det vigtigste for Strønyt er, at være et organ for meddelelser. Der startede med at være en kopi af opslagstavlen nede ved Majtræspladsen i hvert blad. Nu er bladet udvidet med arrangementer, referater af møder, og lokalhistorisk arkiv skriver om øens historie. Og så er der tilbageblikket hver måned. Det er folk blevet glade for. Så kan man følge med, siger Elisabeth Gregersen.

På den måde har Strønyt i 25 år skabt samhørighed og fællesskab på øen, der har 199 indbyggere og en flok fritidshusejere, som ofte abonnerer på bladet.

I mapperne i reolen findes de første af Strønyts 300 udgaver. Dengang klippede og klistrede redaktionen et blad på otte sider sammen. Nu hjælper teknologien på layoutet, og kopimaskinen har farvepatroner.

Men formålet er det samme, og det er oplaget næsten også. For Strynøs indbyggertal har ikke forandret sig meget siden 1991. 1. januar 1990 boede der 211 personer på Strynø og sidste år samme tid var det 199, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Vi deler cirka 100 blade ud til husstande. Og vi sender lige knap 30 til abonnenter. Resten bliver solgt i købmanden, forklarer Elisabeth Gregersen.

Fra Majtræsfester til skoleindvielser, færgebilleder og livstræssymboler viser forsiderne på de mange udgaver af Strønyt, hvordan livet har udviklet og forandret sig på øen de sidste år. Og som det altid har gjort, vil bladet blive ved med at afspejle ø-livet og skabe sammenhængskraft i det lille samfund.

- Jeg synes ikke, at der er noget, der skal være anderledes. Det opfylder alle formål, man kan forestille sig sådan et blad har, siger Elisabeth Gregersen.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.