Johannes Møllehave-film i BioLangeland: Filmskaberens sværeste til dato

Peter Klitgaard var blandt andet på besøg i Møllehavehuset til Møllehaves saloner i maj 2016, da Johannes Møllehave og Benny Andersen som to gamle venner fik snakken til at gå. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Johannes Møllehave-film i BioLangeland: Filmskaberens sværeste til dato

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aktuel Møllehavefilm, "Hellere forrykt end forgæves" i Bio Langeland, mandag den 5. marts kl. 19.00.

Ligesom forfatteren, præsten og foredragsholderen Johannes Møllehave har haft en særlig plads i hjertet til Langeland, hvor han selv har haft hus, hvor sønnen, søsteren Benedicte Volf Sørensen og niecen Marianne Volf Andersen bor, og hvor storesøster Gabriele Andersen er formand for Møllehaves Saloner i Møllehavehuset i Bøstrup - på samme vis har også Langeland en særlig plads til Johannes Møllehave.

Derfor er det heller ikke tilfældigt, at Peter Klitgaards film om Johannes Møllehave, "Hellere forrykt end forgæves", som havde premiere i starten af januar, nu kommer på plakaten i Bio Langeland. Den spilles mandag aften, den 5. marts kl. 19.00.

Filmportrættet af Johannes Møllehave har været undervejs i tre år. Filmfotografen og dokumentaristen Peter Klitgaard havde en intention om at skrælle lidt af Johannes Møllehaves meget ordrige facade og måtte konstatere, at denne film har været hans karrieres sværeste.

Men er han ikke nået ind bag ordene i den sætnings-tøjlesløse Johannes Møllehaves liv, så har han til gengæld skabt en meget nænsom, blid og poetisk film om kulturpersonligheden fra Nordlangeland (- og Frederiksberg).

Filmen er optaget dels på Langeland, dels i København og på Testrup Højskole.

Den Johannes Møllehave vi kender

- Den portrætterede Johannes er ham, som vi kender. Den snakkende, citerende Møllehave, siger Marianne Volf Andersen, der i mange år har renskrevet Mølleshaves manuskripter, og som derfor ved, at tankerne ikke alene kan flyve højt hos den folkekære forfatter, men også kan have tendens til at sprede sig som celler, der vokser.

Om filmens hovedperson, der sidste år i januar fyldte 80 år, men som kort før sin fødselsdag desværre oplevede et fald, der en overgang helt pacificerede ham, kan hun fortælle, at han igen har det godt.

- Han bor på plejehjemmet Ingeborggården på Frederiksberg og er stadig fysisk svag, men bliver nu plejet efter forskrifterne, siger hun.

Det betyder mere stabil pleje med rytme, piller til tiden, regelmæssig mad etc., en struktur, som forfatteren nok ikke tidligere har efterspurgt, men som han nu ikke bare har affundet sig med - han har også indset nødvendigheden.

- Min mor, Gabriele Volf Andersen og min bror samt Johannes' egne tre børn kommer jævnligt på besøg og tager ham med på tur.

I filmen mærker man sagtens Johannes Møllehaves heftige temperament, som når han som under sine Møllehaves Saloner i Møllehavehuset hidsigt banker sin stok i gulvet for at understrege sine meninger. Men også Møllehaves vid, bid og sprudlende humør formidles.

Johannes Møllehave-film i BioLangeland: Filmskaberens sværeste til dato

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce