Jesper driver webshop fra Rudkøbing: - Min butik kunne ligge hvor som helst i verden

Jesper Skovhus ved at gøre dagens leverence klar. Foto Martin Ramsgaard.

Jesper driver webshop fra Rudkøbing: - Min butik kunne ligge hvor som helst i verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I ti år har Jesper Skovhus drevet webbutikken XL Tøj fra Rudkøbing. Han mener Langeland har alle forudsætninger for at blive et godt sted for nethandel, hvis nettet vel at mærke kommer til at virke.

Rudkøbing: Fra et hjørne af et industrikvarter i Rudkøbing bliver der dagligt sendt pakker ud til hele landet. Omkring 7000 papkasser bliver det til om året.

Lagermedarbejder Ib Petersen er ved at gøre dagens leverance klar, til når bilen fra budfirmaet GLS kommer og henter den klokken 14. Sådan har det været i ti år, hvor Jesper Skovhus har leveret tøj til store mænd over hele landet, og forretningen er vokset støt og roligt.

- Hvis en kunde bestiller en vare inden klokken 13, har de den dagen efter, og de kan få den leveret hvor som helst i landet, fortæller Jesper Skovhus.

Da XL Tøj startede hjemme i stuen hos Jesper Skovhus i 2008, brugte han det daværende Post Danmark til at få varerne ud til kunderne. Men da det nuværende PostNord ikke kan hente pakkerne hos virksomheden, er de blevet skiftet ud med GLS, der er et internationalt pakkebudfirma.

- Vi brugte faktisk PostNord i mange år, men det er forbi nu. Vi kan ikke arbejde med, at vi selv skal aflevere pakkerne inde midt i byen, siger Jesper Skovhus.

GLS har nøgle til virksomheden og leverer pakker til virksomheder om morgenen og henter som sagt dages ordrer klokken 14.

XL Tøj bliver jævnligt kontaktet af andre pakkefirmaer, der prøver at få dem som kunde og kommer med gode tilbud.

- Prisudviklingen er pudsig. Det bliver billigere og billigere og bedre og bedre. Man få jo løbende sms-er om, hvor langt ens pakke er kommet, fortæller han.

I løbet af de ti år, er der kun én - måske to - pakker, der er blevet væk.

Langeland er pakkeland
Fyns Amts Avis på Langeland sætter i denne tid fokus på pakkeposten, der sammen med internettet forandrer livet i udkanten.

Erhvervslivet kan sende og modtage materialer, reservedele og varer fra dag til dag.

Private kan handle i hele verden og få det leveret varerne leveret få dage efter. Handler man i Danmark, kommer pakkerne oftest dagen efter - også hvis man bor på Strynø.

Vi ser på fordele, ulemper og ting, som pakkerne forandrer på Langeland.
Lagerarbejder Ib Petersen er i gang med at pakke dagens ordrer, der bliver hentet klokken 14. Foto: Martin Ramsgaard.
Lagerarbejder Ib Petersen er i gang med at pakke dagens ordrer, der bliver hentet klokken 14. Foto: Martin Ramsgaard.

Beliggenheden ligegylding

XL Tøj ville aldrig kunne overleve som almindelig butik på Langeland, men når det er en webshop, er geografien pludselig ligegyldig.

- Min butik kunne ligge hvor som helst i verden. Vi er jo i Vandkantsdanmark, og normalt har vi store logistiske problemer på Langeland, men ikke her, fortæller Jesper Skovhus.

Selvfølgelig kunne vi forlange mere, hvis vi kunne fylde en lastbil om dagen, men vi skal også være realistiske. Generelt kan vi levere dagen efter, hvis kunden bestiller inden middagstid, og det er fint for os, fortsætter han.

Faktisk betyder de hurtige pakke-leveringer, at XL Tøj har fundet en lille ekstra niche i arbejdstøj til store mænd. Andre tøjbutikker behøver ikke at have det på lager, fordi de kan få det fra Rudkøbing i løbet af en dag.

Og selvom om XL Tøj er startet som en ren webshop, har man været nødt til også at lave en fysisk butik ved lageret, fordi mange kunder gerne vil komme at se og prøve tøjet, inden de køber.

Lageret hos XL Tøj er vokset støt og roligt gennem de sidste ti år. Foto: Martin Ramsgaard.
Lageret hos XL Tøj er vokset støt og roligt gennem de sidste ti år. Foto: Martin Ramsgaard.

Langeland kan blive mekka

Ifølge Jesper Skovhus har Langeland gode forudsætninger for at blive et centrum for web-handel i Danmark. Budfirmaerne er ikke dyrere på Langeland end i storbyerne, selvom de måske kører oftere dér. Og så har Langeland en vigtig ting, nemlig billige huslejer, der holder omkostningerne nede.

XL Tøj startede hjemme i privaten i Rudkøbing. Da der stod kasser med t-shirts i soveværelset, flyttede de til lokaler på 320 kvadratmeter.

- I dag har vi 600 kvadratmeter her i Rudkøbing, og det er stadig til en meget billig husleje, siger Jesper Skovhus.

En webshop kræver dog én væsentlig ting, nemlig web, og her halter Langeland langt bagefter. XL Tøj har selv måttet investere og har købt forbindelse ved Skywire.

- Det elendige internet er en snubletråd. Jeg er ligeglad med, om det er Skywire eller fibernet, men få nu sat de master op eller rullet det fiber ud ligemeget hvad, siger han.

- Der kommer ikke nogen og lægger nogle store industrivirksomheder på Langeland, men med et ordenligt net ville potentialet være til stede, for at man kunne starte noget selv, fortsætter han.

I pakkeriet er Ib Petersen kun lige begyndt på dagens liste af ordrer der skal pakkes, inden GLS bilen kommer klokken 14 og henter pakkerne.

Tegning: Gert Ejton.
Tegning: Gert Ejton.

Jesper driver webshop fra Rudkøbing: - Min butik kunne ligge hvor som helst i verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce