For syv år siden indførte Ærø Kommune gratisbusser for alle på øen og skrottede dermed hele administrationsapparatet, og det har været en succes. Nu er samme idé i spil på Langeland inspireret af Ærø.

Ærø: Et forslag om at gøre det gratis at køre med offentlige busser på Langeland, kan meget vel gå mere eller mindre op i en større sammenhæng rent økonomisk.

Det viser erfaringer fra Ærø, hvor man i syv år har ladet alle stige gratis ombord på øens busser.

Ifølge andenviceborgmester på Ærø, Anders Johansson (K) går tidligere indtægter fra egenbetaling og udgifter til administration stort set lige op.

- Som jeg husker det, var vurderingen, at det stort set går lige op. At de penge vi fik i indtægter, stort set svarer til de udgifter, vi havde til administration. Det kostede en lille smule fra kommunekasssen. Men en stor del af det fik man faktisk tilbage i sparet administration. Men det eksakte beløb kan jeg simpelthen ikke huske, siger Anders Johansson.

Derudover viser en ny undersøgelse, at flere passagerer hopper på busserne efter indførslen af gratisbusser på Ærø, tilføjer Anders Johansson.

- Før var belægningen på busserne meget lav. Men der er lavet en undersøgelse lige før sommerferien, og jeg mener, at det er steget seks til syv gange, efter at man gjorde det gratis at køre med bus, siger han.

  • Af:

    Journalist på Fyns Amts Avis på Langeland og Ærø. jeg er født og opvokset i Svendborg og har som tidligere dekoratør og fængselsbetjent boet rundt om i landet gennem de sidste 20 år. Jeg er uddannet journalist fra Center for Journalistik, SDU, i 2014. Og jeg skriver bredt om lokale forhold på de to øer.

Mere om emnet

Se alle
Efter ærøsk forbillede: Forslag om gratis buskørsel på Langeland

Efter ærøsk forbillede: Forslag om gratis buskørsel på Langeland