Ildsjælpris: Sang, sorg og kærlighed

Peder Bøje Larsens liv har altid været fyldt med musik. Faren var kirkesanger, og moren sang i kor. Selv har han sunget i 39 år i Rudkøbing Sangkreds, og nu giver sangkredsen tilbage ved at indstille ham til årets ildsjælpris.
Foto: Yilmaz Polat

Ildsjælpris: Sang, sorg og kærlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Peder Bøje Larsen, formand for Rudkøbing Sangkreds, er indstillet til årets ildsjælpris for hans 37 års arbejde med sangen

Rudkøbing: Han løfter brillerne og tørrer tårerne væk. Han bruger en flad hånd, ligesom et barn ville gøre det. Bevægelsen er bare langsommere. Som om han åben om sin sårbarhed. Der er ikke noget at skjule.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg var kommet igennem min kones død, hvis det ikke havde været for sangkredsen, siger Peder Bøje Larsen.

Det var de ord, der fik hans øjne til at vande til. Det bliver ikke sidste gang, de gør det. Men de slutter med at skinne.

Peder Bøje Larsen, formand for Rudkøbing Sangkreds.
Peder Bøje Larsen, formand for Rudkøbing Sangkreds.
Foto: Yilmaz Polat

Et helt liv med sang

I 76 år har Peder Bøje Larsens liv været fyldt med musik. De seneste 39 af dem, har han delt med Rudkøbing Sangkreds.

Han har sunget sig gennem bryllupper, bisættelser, kortræf, fester, plejehjemsarrangementer og kirkekoncerter på hele øen. Og så har han sunget sig gennem de store begivenheder i sit liv.

Sangkredsen var der, da han skiftede slagtermestertitlen ud med et job på apoteket, og da hans datter og søn flyttede hjemmefra.

Da han gik på pension, sang han stadig hver torsdag med de andre cirka 20 medlemmer, da hans hustru blev syg, og da hun døde for syv år siden, var sangkredsen der også. Den hjalp ham gennem sorgen.

- Man kan ikke græde og synge samtidig, siger han og fortsætter med fugtige øjne:

- Jeg gik meget hurtigt i gang med at synge igen efter min hustrus død. Det er meget livsbekræftende at gå til sang.

Sådan ser det ud, når Rudkøbing Sangkreds folder sig ud. Lone Nordal dirigerer koret, som efter Peder Bøje Larsens mening aldrig har lydt bedre. Privatfoto
Sådan ser det ud, når Rudkøbing Sangkreds folder sig ud. Lone Nordal dirigerer koret, som efter Peder Bøje Larsens mening aldrig har lydt bedre. Privatfoto

En livstidsstilling

Bekræftende er det også at blive indstillet til en pris af sine sangvenner. Hans øjne er tørret i mellemtiden, men fugter igen. Denne gang ikke af sorg og savn, men glæde.

- Jeg blev rørt. Jeg blev virkelig rørt over, at de havde indstillet mig, siger Peder Bøje Larsen, der er nomineret til prisen som årets langelandske ildsjæl.

Det er han blevet for de 39 års arbejde, han har lagt i Rudkøbing Sangkreds. De sidste 18 år som formand.

- Jeg siger hvert år, at nu må de finde en anden. Nu skal der komme et generationsskifte, men så siger de: Det er en livstidsstilling at være formand. Der er heller ingen, der er meget yngre, griner Peder Bøje Larsen, der nok skal blive ved, så længe han kan.

Det gør de fleste i sangkredsen.

- Vi er ældre mænd allesammen, men man kan godt synge, selv om man går dårligt. Nogle stopper dog, fordi de ikke kan se længere. Men jeg har et godt helbred. Jeg er frisk og rask, siger Peder Bøje Larsen.

Kærlighed for anden gang

Han slår tre gange i bordet, efter han siger det. For man skal ikke sætte et godt helbred over styr, når man er 76 år. Det ved man, når man har oplevet sygdom og død så tæt på, som Peder Bøje Larsen har.

Men han har også oplevet kærlighed. Igen, igen. For gennem sangen og musikken mødte han Bodil Lund, leder af Sygehuskoret i Rudkøbing og arrangør af de årlige kortræf. I tre år har de to været kærester.

- Det er ikke som, da vi var 20 år. Men kærlighed - det er mange ting, siger han.

Og viser, at kærligheden i hvert fald får hans øjne til at skinne, også selv om han ikke længere er 20 år.

Ildsjælpris: Sang, sorg og kærlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce