Sammen med en række andre koldkrigsmuseer skal Langelandsfortet være med til at skabe projektet "Hvis krigen kommer". Velux Fonden støtter med 4,5 millioner kroner.

Langeland/Nordjylland: Hvad var det, der gjorde, at man i 1960'erne følte sig nødsaget til at bygge et kæmpestort flere etagers anlæg dybt nede under jorden oppe i den nordjyske kalk?

Det spørgsmål skal Koldkrigsmuseet Langelandsfortet være med til at besvare. Sammen med en række andre koldkrigsmuseer er det langelandske museum blevet begavet med 4,5 millioner kroner fra Velux Fonden, og fondsmidlerne skal gå til forsknings- og formidlingsprojektet "Hvis krigen kommer".

Størstedelen af midlerne fra Velux Fonden går til Nordjyllands Historiske Museum. Projektet skal blandt andet gøre den atomsikrede bunker Regan Vest ved Rold Skov, der er placeret 60 meter under jorden, til en seværdighed. Det oplyser Peer Henrik Hansen, direktør ved Langelands Museum, der er begejstret for fondsmidlerne - om end den økonomiske opbakning fra Velux Fonden ikke kommer helt bag på ham.

- Jeg er ikke overrasket, for Regan Vest som koldkrigsanlæg er jo noget ganske særligt. Der findes ikke noget tilsvarende i Danmark. Og så er den jo lavet til den mest ekstreme situation - til hvis Danmark kom i krig, og der blev brugt atomvåben. I så fald skulle alle beslutningstagere sidde nede i anlægget og prøve at styre landet. Det er jo både en fascinerende og uhyggelig fortælling, siger Peer Henrik Hansen.

Projektet kommer til at løbe over de næste tre år. Planen er, at Regan Vest, som Nordjyllands Historiske Museum åbner som national og international Koldkrigsattraktion, skal slå dørene op i 2020.

- Midlerne skal blandt andet gå til udvikling af stedet som et koldkrigsmuseum og til at gøre Regan Vest til en attraktion. Der hvor vi bidrager fra Langeland, er med henblik på at lave et stykke fortælling om truslen fra Øst. Det handler også meget om, at vi skal finde en måde at brande os på sammen som koldkrigsmuseer, siger Peer Henrik Hansen.

Foruden Langelandsfortet samarbejder Nordjyllands Historiske Museum om projektet med Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet og Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

  • Af: