Husleje på 23.000 kroner: Butikslejemål i Rudkøbing koster kassen - trods tomme butikker

Butikken Fru Pigalop i Østergade 54 er lukket. Senest har der været café og tøjbutik på stedet. Foto: Bjarne Selvager

Husleje på 23.000 kroner: Butikslejemål i Rudkøbing koster kassen - trods tomme butikker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Generelt er butikshuslejerne dyre i Rudkøbing, selv om der er flere tomme butikker. "Aktion Tomme Butikker" forsøger at formidle kontakt.

Rudkøbing: Det kan koste kassen at leje en forretning i Rudkøbing.

Samtidig med at de lokale butikker er under pres fra internethandelen og store indkøbscentre, er de også presset af forholdsvis høje huslejer. Det fortæller flere butiksindehavere. Direktør Anne Mette Wandsøe, Turist- og Erhvervsforeningen Langeland, kender problemet.

En af de pressede butiksindehavere er Hüzan Özdemir, der driver Restaurant Efes på hjørnet af Østergade og Sidsel Bagersgade. Hüzan Özdemir har også lige flyttet to små butikker fra Sidsel Bagersgade til en fælles butik i Østergade 28.

- Måske bliver jeg nødt til at flytte restauranten. Ejendommen er sat til salg. Jeg har snakket med bank og realkreditforening om at købe, men har fået nej. Den månedlige husleje er på 23.000 kroner, og det er alt for meget. Huslejerne er meget høje i Rudkøbing. Jeg synes, at det skal være retfærdigt: Så udlejeren kan tjene noget, og så lejeren kan få det til at løbe rundt. Hvis der skal mere gang i Rudkøbing og de tomme lokaler fyldes med butikker, må huslejerne sættes ned, siger Hüzan Özdemir.

Den månedlige husleje er på 23.000 kroner, og det er alt for meget. Huslejerne er meget høje i Rudkøbing.
Citat: Hüzan Özdemir, butiksindehaver
Tomme butikker i Østergade
Alt efter, hvordan man gør det op, er der i øjeblikket seks-otte tomme butikker i Østergade, Rudkøbing:Østergade 51, hvor tidligere Containerbutikken holdt til.

Østergade 54, hvor der var Fru Pigalop.

Østergade 46 og 48, som er købt af Superbrugsen med henblik på nedrivning. Den ene butik bruges af kunstner Hans Kjær til galleri.

Østergade 26, hvor der tidligere har været blandt andet isbutik.

Østergade 15, tidligere Thummelumsen. Ejendommen er til salg.

Østergade 12 B, hvor Bonnie & Clyde holdt til.

Østergade 10, Galleri Bonanno - ikke tom, men ejendommen er til salg.

Østergade 6, Café Skovsgaard Madmarked, som lukkede i sidste uge.

Desuden er der flere tomme butikker i Sidsel Bagersgade og Bystrædet.
John Foged har fået Butik Knags husleje ned ved at købe en ejendommen på hjørnet af Østergade og Ørstedsgade. Arkivfoto: Birger Vogelius
John Foged har fået Butik Knags husleje ned ved at købe en ejendommen på hjørnet af Østergade og Ørstedsgade. Arkivfoto: Birger Vogelius

Mere plads og lavere husleje

Den samme historie, men med en anden afslutning, kan John Foged, Butik Knag, fortælle.

Han havde i flere år sin forretning i Østergade 48 - den ejendom, der ligesom nr. 48, senere blev købt af Superbrugsen Rudkøbing med henblik på nedrivning.

- Huslejen var på godt 7.000 kroner om måneden for et meget lille lokale, der ikke var til at varme op om vinteren, og som i øvrigt blev vandskadet den ene gang efter den anden. Ved at købe ejendommen på hjørnet af Østergade og Ørstedsgade har jeg fået meget mere plads og en meget lavere husleje, forklarer John Foged.

John Foged oplevede også, at hans bank igennem mange år sagde nej til et lån til ejendomskøbet:

- Men så henvendte jeg mig til en anden bank, der i løbet af en uge sagde ja. Butikken her er dobbelt så stor, og regner jeg det hele sammen, inklusive huslejeindtægt fra 1. sal, er min husleje mere end halveret i forhold til den tidligere butik, fortsætter John Foged.

Måske showroom i Østergade
Lige for tiden arbejder "Aktion Tomme Butikker" med to projekter. Dels med at få udarbejdet en klar strategi, dels med at få indrettet en slags showroom i en af de tomme butikker, måske i Østergade.

- Vi er ved at få undersøgt, om man i det hele taget må bruge offentlige penge på at leje en butik og stille den mere eller mindre gratis til rådighed i for eksempel et halvt år for diverse projektmagere. Tanken er, at folk her kan få mulighed for at præsentere sig, forklarer citymanager Anne Mette Wandsøe.

Arbejdsgruppen bag Aktion Tomme Butikker består af uddeler Kim Behnfeld Jensen, handelsstandsforeningen, Dan Svenningsen, Turist- og Erhvervsforeningen Langeland, Hans Kjær som repræsentant for kunstnerne, Kim Welcher som repræsentant for kommunalbestyrelsen, Finn Granhøj som repræsentant for kommunens tekniske forvaltning og Anne Mette Wandsøe.
Anne Mette Wandsøe forsøger som
Anne Mette Wandsøe forsøger som "citymanager" at formidle en bedre kontakt mellem udlejere og mulige lejere. Arkivfoto: Birger Vogelius

Snakker med folk

I forbindelse med det store byfornyelsesprojekt i Rudkøbing er der etableret en arbejdsgruppe, der skal forsøge at modvirke tomme forretninger i midtbyen. Og Anne Mette Wandsøe, direktør i Turist- og Erhvervsforeningen, er udnævnt som såkaldt citymanager. Hun kender til problemet med de høje huslejer.

- Det er jo svært at gøre noget ved. Det er private udlejere, og hverken jeg eller arbejdsgruppen har nogen myndighed til at regulere noget. Men vi kan snakke med folk, og det gør vi. Vores opgave er blandt andet at få en dialog i gang, og der er bevægelse, selv om det går meget langsomt. Et par udlejere har sat deres huslejer lidt ned, oplyser Anne Mette Wandsøe, der omvendt også godt forstår nogle ejendomsejeres modvilje mod at sætte priserne meget ned.

- Hvis butikken ved siden af er udlejet til en høj pris, vil de fleste vel også selv gerne udleje til en høj pris, tilføjer hun.

Husleje på 23.000 kroner: Butikslejemål i Rudkøbing koster kassen - trods tomme butikker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce