Der er flere hundeejere, som ikke rydder op efter deres firbenede venner. Avisen tog en tur rundt i Rudkøbing og fandt mange hundelorte

75 hundelorte. Eller det, der svarer til en efterladenskab per 35. meter. På under en time. Det er statistikken for antallet af hundelorte, som avisens udsendte fandt på en gåtur igennem flere af Rudkøbings gader på Langeland.

Flere af dem blev fundet på græsplænen foran Rudkøbing Kirke. Det til trods for, at der få meter til venstre står en station, der byder på både gratis poser til hundebæ og en skraldespand, hvori hømhøm'erne kan samles.

Hans Kjær er kirketjener i Rudkøbing, og han fortæller, at det ikke er et enkeltstående tilfælde, at avisen har opdaget afføring på græsset.

- Så sent som for en time siden fjernede jeg to. Det sker dagligt, for er nogle ejere, der ikke samler op efter sig, fortæller han.

Han kan ikke huske, at plænen foran kirken ikke har været brugt som hundetoilet.

- Det har været sådan i 15 år. Jeg ligger ikke søvnløs over det, men det er heller ikke noget, jeg ser frem til om morgenen. Vi fik poserne sat frem for et år siden, og det har hjulpet lidt - men ikke nok, siger Hans Kjær.

Hos Vej og Park i kommunen mener driftsleder Poul Petersen, at det er uacceptabelt med så meget afføring i bybilledet, men at få ødelægger det for mange.

- Det er ikke i orden, og det er hundeejeren, der har ansvaret for at rydde op efter sig. Det er folk generelt gode til, men hvis en fem seks stykker aldrig samler op, så skal der ikke mange til, før det ser skidt ud.

Kan ikke gøre mere

Ifølge Poul Petersen så er det et problem, men kommunen kan ikke gøre mere udover de standere med poser og skraldespande, der er sat op rundt omkring i byen.

- Jeg synes det er et problem, men vi kan ikke gøre mere ved det. Jeg tror da ikke, der er nogen der har det godt med at efterlade en hundelort. Men der er også personer, der kører over for rødt, siger han og fortæller, at kommunen bruger penge på specielle hundeposer.

- Vi havde og har et problem, når folk samler det op i posen og så smider den fra sig. De første år, hvor vi satte poser frem gratis, gjorde hunde ejerne det også, så vi har været nødt til at købe poser, som selv forgår i naturen. Vi bruger faktisk nogle penge på det her, siger Poul Petersen.

Det handler om dovenskab

Tilbage ved Rudkøbing kirke har Hans Kjær et bud på, hvorfor folk ikke fjerner efter deres firbenede venner foran guds eget hus.

- Jeg tror ikke, de gider. Det handler om dovenskab, og så er det ikke sikkert, de er så gudfrygtige, slutter han med et grin.

Ved flere af byens huse kan man se skilte foran ejendommen, som er formet som en lille hund, der gør, hvad hunde nu en gang gør. På hunden står der "No!"

Sådan en sidder foran Susanne Søgaards hus på Ramsherred. Og det har virket.

- Vi satte den op sidste sommer, fordi der flere gange lå noget ude foran huset. Det var et problem, og det har - syv-ni-tretten - virket, siger hun.

  • Af: