Hjorte i enorme flokke: Højsæson for vildt i trafikken

Femårige Hector har prøvet det før, og ved hvor et såret dyr kan ligge. Foto: Martin Ramsgaard

Hjorte i enorme flokke: Højsæson for vildt i trafikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af kronvildt, rådyr og dådyr er historisk højt. Det betyder at bilister oftere og oftere rammer de store dyr i trafikken. På ti år er antallet af de gange, sweisshundeførere må rykke ud, steget med en tredjedel.

LANGELAND: Niels Peter Nielsen har fået en melding om, at et dyr er blevet påkørt klokken 7.15 på landevejen lige syd for Stat-ene. Dyret er løbet ind i siden på bilen og er løbet ud over marken.

Niels Peter Nielsen ankommer et par timer senere for at finde dyret, sammen med schweisshunden Hector. De skal se, om de kan finde dyre, der kan være kommet til skade.

- Når de løber ind i siden af bilerne, er det sjældent, der sker noget rigtigt alvorligt, men man kan aldrig vide, siger Niels Peter Nielsen, der er en af de tre schweisshundeførere på Langeland.

De rykker ud, når jægere ikke får rigtigt ram på dyrene, og når bilister rammer et dyr. På Langeland er det som oftest dådyr og rådyr og sjældnere en ræv eller en grævling.

Det viser sig, at meldingen om, hvor det skete, er ret præcis. Allerede i mudderet i rabatten af landevejen kan man se sporene af et dådyr på cirka 40 kilo. Hector får hurtigt fært og sporene er tydelige ind over marken.

- Erfaringen viser, at dyrene løber hen i det nærmeste hegn og lægger sig, hvis de er skadede, men der er ikke noget blod, og man kan næsten se på sporet, at der ikke er sket noget alvorligt, siger Niels Peter Nielsen.

Ring 1812
Hvis man påkører et dyr, og mener det stadig er i live, skal man ringe på Dyrenes Vagtcentral på 1812.Den drives af Dyrenes Beskyttelse, der kontakter schweisshundeførererne.

Hvis dyret skal aflives, sender de Falck ud at klare opgaven. På Langeland er det også schweisshundeførerne er klarer det.
Allerede ved landevejen, er der spor efter dådyret, der ramte en bil om morgenen. Foto: Martin Ramsgaard
Allerede ved landevejen, er der spor efter dådyret, der ramte en bil om morgenen. Foto: Martin Ramsgaard

Mange påkørsler

Mange langelændere har oplevet at køre ind i rådyr eller dådyr den seneste tid. En af dem er Marianne Thoby fra Bagenkop. Hun har påkørt et rådyr ved Magleby, ét mellem Magleby og Søndenbro og senest et stort dådyr på Tåsinge.

- Ved den første var der heldigvis et par piger, der stoppede og vidste, hvad man skulle gøre, og de kunne så ringe efter schweisshundeføreren, for den var ikke død, fortæller hun.

Også Marianne Thobys datter og svigersøn kørte for nylig et dådyr ned ved Spodsbjerg. Dyret døde på stedet.

- De er jo overalt. Den anden dag kom vi kørende, og så stod der et stort rådyr midt på vejen, vi måtte stoppe for, fortæller hun.

Det er dog svært at sige med sikkerhed, om der bliver påkørt flere rådyr og dådyr på vejene. Hvis man ser på antallet af gange, schweisshundeførere rykker ud efter påkørsler, er det steget fra knap 4500 til 6.600 de seneste ti år.

Men det kan være, fordi der er kommet flere hundeførere, og fordi flere folk ved, hvor de skal ringe hen, når ulykken er sket.

- Jeg har ikke indtryk af, at der er flere dyr på Langeland, end der har været de sidste ti år, mener Niels Peter Nielsen.

Forstfuldmægtigt ved Naturstyrelsen Marie Fangel Cleemann kan heller ikke give noget endegyldigt svar. Hun mener dog, at man kan se på jægernes såkaldte vildtudbytte statistik.

Den viser at antallet af skudte kronvildt- og dåvildt-dyr de seneste år har været historisk højt. I 2017/2018 sæsonen nedlagde jægerne i hele landet præcist 9.199 dyr.

Dyr på Langeland
Ifølge Naturstyrelsen er den bedste måde at vurdere på, om der er kommet flere dyr at se på den såkaldte vildtudbyttestatistik, der opgøres på Aarhus Universitet.

Den viser hvor mange dyr jægerne skyder inden for hver art i løbet af et år.

Ifølge statistikken har der været en stigning i skudte dådyr på Langeland siden 2016 fra 261 til 609 i 2017.

Til gengæld er der et lille fald i antallet af rådyr fra 1053 i 2006 til 951 sidste år.

Hvis jægernes bytte er udtryk for bestanden, er der altså kommet markant flere dådyr, mens antallet af rådyr på Langeland er nogenlunde stabilt.
Tydelige spor viser at dådyret sandsynligvis ikke er kommet til skade. Foto: Martin Ramsgaard
Tydelige spor viser at dådyret sandsynligvis ikke er kommet til skade. Foto: Martin Ramsgaard

Tvivler på tal

Ved Stat-ene er Niels Peter Nielsen nået frem til en lille samling træer, og selvom hunden er ivrig, er den ikke lige så ivrig, som den ville være, hvis der lå et såret dyr længere fremme.

- Jeg havde det lidt på fornemmelsen fra starten, men vi skal jo lige kigge, siger han.

Han har altid riflen klar og oplever tit, at han må aflive et dyr, der er kommet voldsomt til skade efter en påkørsel.

De mange statistikker mener han ikke, man skal lægge så meget i.

- Der er jo også kommet mere trafik i de seneste år. Og der er jo stadig mange, som enten ikke aner, hvad de skal gøre, og kører videre, eller nogen, der lige snupper dyret med hjem til fryseren, fortæller han.

Denne gang kan han dog konstatere, at dyret sandsynligvis er sluppet fra sammenstødet med skrækken. Niels Peter Nielsen tager derfor patronerne ud af riflen, og Hector hopper ind på bagsædet af firehjulstrækkeren, inden han indrapporterer dagens søgning til schweisshunderegisteret i Oksbøl.

Hector fandt ikke noget denne gang. Foto: Martin Ramsgaard
Hector fandt ikke noget denne gang. Foto: Martin Ramsgaard

Hjorte i enorme flokke: Højsæson for vildt i trafikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce