En gruppe pensionister og en enkelt grønskolling giver den en ekstra skalle i Lohals Havn og sparer regnskabet for mange tusinder af kroner. Og der pønses på nye ting til næste sæson.

Lohals: Det er som sådan ikke fordi, at Birger Printz, formand for Lohals Havn, mangler noget at lave.

- Faktisk kunne jeg sagtens bruge mere tid, på det landbrug vi har. Men jeg har en særlig tilknytning til Lohals Havn, og så er det virkelig hyggeligt, fortæller Birger Printz, som varmer sig på en kop kaffe i den lille sejlerstue i Banjen.

Birger Printz er en ud af fem frivillige pensionister - og en enkelt grønskolling, lyder det storgrinende fra John Hjorth, som omtaler makkeren Steen Bregenborg på 63. De fem bruger en masse tid på at reparere stormskader og bygge nye ting på Lohals Havn.

Solceller sparer for 35-40.000 kroner

 Der er blevet installeret nye solceller på taget af Banjen i Lohals Havn.

Ifølge formanden Birger Printz vil det medføre en årlig el-besparelse på omtrent 35-40.000 kroner

Installationen af solceller er sket i forbindelse med millionprojektet i Lohals Havn, som er støttet af A.P Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 2,5 millioner kroner. Med midler fra Langeland Kommune, LAG-midler, Spodsbjerg Færgefond og penge fra Lohals Havns egen kassebeholdning er der i alt blevet brugt for i underkanten af 3,2 millioner kroner.

Udover solcellerne er marinaens sydmoles forløb ændret, og der er lavet ny indsejling. Der er også blevet bygget en bådebro langs marinaens ydermole, så større både kan ligge på langs. Der er blevet etableret et havnebad ved sydenden af sejlskibsbroen, og så bliver der anlagt en saltvandslegeplads ved siden af den eksisterende legeplads, hvor vandet skal pumpes kontinuerligt ind i bassinet fra stranden syd for havnen.

 

Gruppen består også af Mogens Clausen og Jannik Mai.

Som noget nyt i denne sæson har de bygget en Rasmus Klump-agtig båd til børnenes legeplads, de har bygget et nyt sejlerkøkken og tag til låne- og lejecyklerne. Og så har de bygget en ny bro i havnebassinet tæt ved den sydlige strand. En bro som stormen Urd i december fik fuldstændigt ødelagt.

- Jeg har tidligere indhentet tilbud for lignende, og her anslåede håndværkerne, det ville koste 100.000 kroner. Vi har klaret opgaven for cirka 1500 kroner til leje af en gravko og så få tusinde på materialer, siger Birger Printz, som samtidig også er formand for havnens bestyrelse.

Sidste år byggede gruppen en badebro, som fører fra havnens sydlige del over i vandet ved stranden.

- Det har været en kæmpe succes med den. Folk bader meget fra den, hvis altså ikke, de bare står på den og nyder solnedgangen, siger John Hjorth.

Siden 2010 har der været tre storme, som har medført større skader på Lohals Havn. Så meget af tiden er blevet brugt på reparationsarbejde, som udover broen i år også tæller rækværk ved molerne. Men det gør ikke så meget, fordi det også for de frivillige herrer handler om noget helt andet.

- Det er jo det sociale samvær. Jeg ville ikke undvære det her, siger John Hjorth.

 

- Lohals er noget af det bedste

Nytilkommeren Steen Bregenborg trådte først til som hjælpende hånd i 2012, da han flyttede til Lohals fra København med konen.

- Og det er noget af det bedste, der er sket i mit liv på grund af det særlige sammenhold, siger han i den stive påskelørdagsblæst.

- Det var lidt af et tilfælde. Men min kones kollega havde dengang arvet et hus i Lohals, som vi var ovre at se. Tilfældigvis var naboens hus også til salg, vi blev forelskede i det, og så slog vi til, fordi det passede med, at jeg ville trække mig tilbage fra arbejdet. Vi var bekymrede for, at vi ikke ville se så meget til børnene og børnebørnene på grund af flytningen, siger Steen Bregenborg og tilføjer så hurtigt med et stort smil:

- Men vi har faktisk ikke set vores børnebørn så ofte, som vi gør nu. Børnene elsker nok turen hertil, fortæller han.

Planen for de frivillige herrer er, at der ved badebroen, der fører over til stranden, til næste år forhåbentligt står et omklædningsrum og saunafaciliteter klar til vinterbadere. Derudover håber Birger Printz, at det lykkes at etablere autocamperpladser ved havnen inden næste sæson.

- Vi hører, at der er stor efterspørgsel blandt turister efter dette. Vi får i hvert fald en del henvendelser, siger Birger Printz.

  • Dornwirth_Alexander

    Af:

    Oprindeligt sjællænder, uddannet på journalistuddannelsen i Odense og har nu arbejdet på Langeland i over seks år. Inden da brugte jeg halvandet år på TV 2/Bornholm i praktik. Så ø-livet må tilsyneladende tiltale mig.

Mere om emnet

Se alle
Cykler og GPS-leg til turisterne

Cykler og GPS-leg til turisterne