Tidligere havde vi Lidl-balladen. Nu kommer Harald Nyborg til Langelandsfestivalen, hvilket igen møder kritik fra handelstand. Festivalejer Allan K. Pedersen siger, at det er for at yde god service

Rudkøbing: Da Lidl-kæden sidste år annoncerede, at den havde lavet en aftale med Langelandsfestivalen om at opsætte en 600 kvadratmeter stor pop-up-butik, var der mange butiksejere i byen, der fik kaffen galt i halsen.

Nu åbner endnu en butik på festivalpladsen.

Harald Nyborg-kæden har nemlig også indgået en aftale med Langelandsfestivalen og vil opsætte en 400 kvadratmeter stor butik med telt- og campingudstyr og mange andre varer.

Formanden for Rudkøbing Handelsstandsforening, Kim Behnfeld Jensen, kritiserer aftalen.

- Det virker og opfattes som om, at festivalen kun fokuserer på egen forretning, og ikke på os på Langeland, siger han til avisen.

Festivalejer Allan K. Pedersen tager dog kritikken med sindsro.

- Jeg tror, der er mange, der har lært af sidste år med Lidl. Det viste sig slet ikke at være så slemt, som de hårdeste kritikere fremførte. Faktisk var der jo mange butikker, der havde en god fremgang, siger Allan K. Pedersen.

Der har lokalt været delte meninger om, hvor stor en betydning Lidl har haft for byens omsætning.

For eksempel sagde indehaveren af HC Bøger & Papir, H.C. Rasmussen, sidste år, at han havde haft en ganske fin omsætning på trods af Lidl.

- Jeg ved det ikke 100 procent, men jeg har en teori om, at når folk ikke skal slæbe på mad og øl, har de frie hænder til at købe noget andet, sagde H.C. Rasmussen.

Omvendt havde brugsuddeler Kim Behnfeld Jensen en nedgang i omsætningen under festivalen på 350.000 kroner i forhold til året før.

Men for festivalejer Allan K. Pedersen handler det også om noget andet.

- Grunden til, at vi laver de her aftaler er jo at få så mange mennesker hertil som muligt. Hvis gæsterne har en god oplevelse på festivalen, så kommer de igen. Harald Nyborg var oplagt at invitere, da vejret jo kan svinge en del, og de kan tilbyde salg af telte, presseninger, stole med mere. Det synes vi er en god service for vores gæster, og noget som alle i sidste ende vinder på, siger han.

Stark i Rudkøbing plejer også at sælge telt- og campingudstyr i løbet af festivalugen.

Men trælastdirektør Leif Johansen er ikke nervøs for, at Harald Nyborg åbner en butik.

- Sidste år med Lidl havde vi vores bedste festivalsæson nogensinde med masser af kunder. Så os ramte det ikke. Jeg tror ikke at Harald Nyborg viser sig at være en stor trussel for os, selvom vi sælger nogle af de samme typer produkter. Jeg er altså ikke så bekymret, siger han.

Kim Behnfeld Jensen: - Ærgerlig udvikling

Kim Behnfeld Jensen mener, at det er en ærgerlig udvikling med pop-up-butikker.

- Min opfattelse og påstand er, at et flertal af vores medlemsbutikker tabte omsætning i 2015. Argumentet med, at nu er festivalgæsterne fri for at slæbe mælk og dåseøl fra centrum, og at de derved har mere overskud til at handle i specialbutikker holder altså ikke. Kundestrøm giver omsætning. Og hvis kunderne ikke ”behøver” at handle i supermarkederne i byen, ja, så kommer rigtig mange af dem altså ikke lige så ofte op i byen. Dette står på side et i al detailhandelsledelse, siger han.

  • Dornwirth_Alexander

    Af:

    Oprindeligt sjællænder, uddannet på journalistuddannelsen i Odense og har nu arbejdet på Langeland i over seks år. Inden da brugte jeg halvandet år på TV 2/Bornholm i praktik. Så ø-livet må tilsyneladende tiltale mig.