Tårerne løb, da en mand var i retten for ulovlig våbenbesiddelse
Rudkøbing: Meget lå usagt i luften i retten i Svendborg mellem dommer, forsvarer og anklager. For hvorfor skal en, efter alt at dømme, fredelig mand have en dom på mindst et års fængsel?

En 57-årig mand fra Rudkøbing fik i december 2009 ransaget sit hjem af politiet. Betjentene fandt en pistol af mærket mauser med syv patroner, seks haglgeværer, hvoraf nogle var meget gamle og en specialfremstillet dolk,

Manden har tidligere boet mange år i Grønland. I fritiden var han hundefører, og gik engang imellem på jagt.

Pistolen skulle bruges, hvis han pludselig blev fanget af en isbjørn på nært hold, og dolken er blevet brugt til de skudte rensdyr.

Den 57-årige er ikke tidligere straffet, og det kom frem i retten ovenpå en personundersøgelse, at manden er fredelig og stilfærdig.

- Jeg har haft det ad h.. til. Fordi man er samler af gamle geværer, skal man måske straffes ekstra hårdt. Jeg er fuldt på det rene med, at pistolen er ulovlig. Det ved jeg sgu godt. Men jeg håber du vil dømme mig mildt, sagde manden henvendt til dommeren.

Forsvareren spurgte dernæst manden:

- Vidste du ikke, at du skulle søge tilladelse i Danmark?

- Jo, men det hele døde lissom hen, da flere af geværene manglede numre. Og man ser anderledes på alt det med våben i Grønland. Det er en helt anden levevej, sagde den anklagede.

Manden var tydeligvis meget berørt af sagen. Efter han havde forsøgt at forklare sig, begyndte han at græde.

Før i tiden sagde våbenloven, at man kunne blive straffet med fængsel i op til fire år, hvis man var i besiddelse af skarpe våben. Men for et år siden blev loven skærpet, så man nu minimum får et års fængsel.

- Manden er velfungerende og stilfærdig, og jeg må indrømme, at jeg har det dårligt med hele denne sag. Efter min mening, skal det hele være betinget, og det allerhårdeste, der kan komme på tale er måske samfundstjeneste oveni, fortalte forsvareren.

Heller ikke anklager var uden sympati for manden. Han syntes tilsyneladende også, at sagen var trist.

- Du er sikkert en fredelig mand. Men den nuværende våbenlov siger, at dine våben er særdeles ulovlige. Han kan ikke straffes med mindre end et år, sagde anklageren.

Dommeren skulle tænke over sagen, og den 57-årige får en endelig dom om seks dage.
  • Fyns Amts Avis