Gældsrådgiver: - Gæld er livsødelæggende

Annette Wisborg, indehaver af firmaet Hjælp Til Gæld. Foto: Bolette Bjerre.

Gældsrådgiver: - Gæld er livsødelæggende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annette Wisborg fra firmaet Hjælp Til Gæld har arbejdet med håbløst forgældede danskere siden 2009. Hun mener, at det paradoksalt nok ofte kan betale sig at bruge penge på en gældsrådgiver, hvis gælden er stor nok, og man har en fast indtægt.

Hvor stort er problemet med gæld i samfundet i dag?

- Hvis du kigger i statistikken, så tror jeg, at det har været værre i forhold til folk, der bliver udsatte for at ryge på tvangsauktion. Kurven er knækket. Men det ændrer jo ikke på, at der er rigtig mange, der står med udfordringer. Folks afdragsfrie lån udløber nu, og næste år er der rigtig store puljer, der udløber. Så nu skal folk betale afdrag på deres realkreditlån, og det skaber problemer for mange.

Hvordan kan en gældsrådgiver hjælpe?

- Vi kan enten hjælpe folk gennem en gældssanering, eller også går vi ud og forhandler en frivillig nedskrivning af gælden og andre afviklingsbidrag, end dem der var der i forvejen, med kreditorerne.

Charlotte Lyders historie om tvangsauktion ender jo relativt godt. Men er det en typisk historie?

- Ja, det er det faktisk. Det er godt nok sjældent, at der er en sag, vi ikke kan løse, og jeg har arbejdet med det her siden 2009. Man kan ikke altid løse den nu og her, men man kan altid få lavet en plan til at komme ud af gælden. Men jeg vil gerne indskyde, at vi ikke kan hjælpe alle. Hvis folk ikke har en fast stabil indtægt, så har vi sværere ved at hjælpe, og så tager vi ikke sagen. Derudover skal folk have en gæld af en vis størrelse. Vores grænse er 200.000 kr.

Hvorfor denne grænse?

- Fordi det skal kunne svare sig i forhold til, det de betaler os. Vi hjælper kun dem, der er håbløst forgældede. Vi vil også have svært ved at hjælpe de folk, der har stiftet nyere gæld til det offentlige, eller dem der for eksempel systematisk ikke har betalt børnebidrag. Det er langt sværere at lave akkorder med det offentlige, fordi Skat har den mulighed, der hedder lønindeholdelse. Men her kan vi nogle gange hjælpe med gældssanering, hvis gælden er gammel nok.

Hvordan oplever du, at stor gæld rammer folk?

- I eksemplet med Charlotte Lyder ser man, at hun til sidst ikke kan overskue det længere og kyler regningerne hen i et rum i huset. Det er helt almindeligt. Det fylder så utroligt meget, at folk der ikke har prøvet det nok slet ikke kan forestille sig det. Det er livs- og familieødelæggende.

Gældsrådgiver: - Gæld er livsødelæggende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce