Familien Pelargu fra Lohals skal forlade landet på onsdag. Familien, advokat og borgere i Lohals håber til det sidste

Lohals: Familien Pelargu som vi tidligere har skrevet om i avisen har nu fået at vide af politiet, at den skal forlade landet på onsdag, den 17. februar.

En nyhed der har rystet familien, som er i fare for at blive dræbt i sit hjemland, Albanien. på grund af en blodfejde.

- Vi har vendt os til Gud og venter på et mirakel. En tro og et spinkelt håb ér det eneste, vi har tilbage nu, fortæller moderen Filda Pelargu.

Blodfejder

I Albanien, især den nordlige del, eksisterer der, parallelt med det offentlige system, et sæt af traditionelle "folkelove" nedfældet i den såkaldte Kanun.

Det er oprindeligt en serie mundtlige regler fra middelalderen, som blev nedfældet på papir omkring år 1900 af den katolske munk Shtjefën Gjeçov.

Her lyder et af påbudene, frit oversat,: "spildt blod skal gengældes med spildt blod."

Mediet Balkan Insights skrev i 2013, på baggrund af lokale artikler og interviews med NGO'er, at der hvert år sker snesevis af mord pga. blodfejder i Albanien, og at hundredevis af børn lever i isolation på den bekostning.

Familien sidder på asylcentret i Avnstrup og har skrevet under på papirerne fra Rigspolitiet.

Advokat kører stadig sag

Familiens advokat, Daniel Nørrung, der har overtaget sagen fra sin pensionerede far, Helge Nørrung, fortæller, at der stadig kører en sag i Udlændingestyrelsen.

- Vi har indgivet en ansøgning til Udlændingestyrelsen om opholdstilladelse af hensyn til børnenes tarv. Det kan ikke være rigtigt, at en familie, hvor de to børn er så godt integreret efter tre år her, og ikke vil trives i Albanien, hvor familien grundet blodfejden i lange perioder ikke har kunnet bo sammen, bliver sendt hjem, fortæller advokaten til Fyns Amts Avis.

Det sidste håb er stadig, at de danske myndigheder forbarmer sig over familien.

Ifølge den albanske organisation The Committee of Nationwide Reconciliation, som i over 25 år har arbejdet med at forsøge at mægle mellem blodfejdende familier, er der en reel fare for, at især faderen Enrik og sønnen Amadeo bliver dræbt over en konflikt, der opstod for flere årtier siden, og som ingen fra familien i Danmark har været direkte involveret i.

- Vi henviser til FN's børnekonvention. Jeg mener, at det er oplagt, at familien bør blive, da det klart vil være det bedste for børnene, der er direkte angst for at vende tilbage til Albanien, siger Daniel Nørrung til Fyns Amts Avis.

Frustration og chok

Også i Lohals, hvor familien i første omgang blev sendt til for over tre år siden, er der frustration og chok over, at der nu er sat dato på for rejsen til Albanien.

Hanne Hamann har været meget tæt knyttet til familien.

- Jeg har været så ked af det over at høre det her. Det er så trist, at jeg slet ikke kan beskrive det," siger Hanne Hamann.

Folketingspolitiker Ulla Sandbæk, udlændingeordfører for Alternativet, har også forsøgt at hjælpe familien Pelargu, og hun prøver stadig.

Hun har haft et møde med IOM (International Organization for Migration) og bedt dem om at finde en kontakt til en mæglingsinstitution i Albanien.

- De har endnu ikke meldt tilbage, så jeg er desværre ikke kommet videre, oplyser Ulla Sandbæk til Fyns Amts Avis.

Som sagen ser ud nu, skal familien Pelargu forlade landet på onsdag, og imens den er i Albanien vil ansøgningen køre videre i Udlændingestyrelsen.

- Jeg har ikke kunnet få noget at vide om, hvornår Udlændingestyrelsen forventer at kunne tage sagen op. Jeg håber det er snart, for situationen for familien er utålelig, siger advokat Daniel Nørrung.

  • Dornwirth_Alexander

    Af:

    Oprindeligt sjællænder, uddannet på journalistuddannelsen i Odense og har nu arbejdet på Langeland i over seks år. Inden da brugte jeg halvandet år på TV 2/Bornholm i praktik. Så ø-livet må tilsyneladende tiltale mig.

Mere om emnet

Se alle
19
Asylfamilie skal alligevel ikke rejse i dag

Asylfamilie skal alligevel ikke rejse i dag

Udlændinge-ordfører vil tage sag op

Udlændinge-ordfører vil tage sag op