Frivillige kæmper sig til bedre bredbånd: - Det er en billigløsning, mener kommunal chef

Der er rullet nogle fiberruller og sat master op på Langeland de seneste år, men det er ikke tilstrækkeligt, lyder det fra digitaliseringschef. Foto: Daniel Kofoed.

Frivillige kæmper sig til bedre bredbånd: - Det er en billigløsning, mener kommunal chef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyns Amts Avis går med kampagnen "Bedre net nu" til kamp for bedre dækning på Langeland. Vi giver et overblik over de seneste års kamp.

Langeland: I Illebølle Udflytter er lokale gået sammen om at få støbt en sokkel, så en mast kan sende trådløs internet rundt i lokalområdet. Landmænd har stillet toppen af deres siloer til rådighed for ny teknik.

I Lohals har lokale ildsjæle været rundt og stemme dørklokker og samle underskrifter ind, så op mod 280 adresser har fået mulighed for at sætte hastigheden på internettet op. Det samme er blandt andet sket i Spodsbjerg, Kulepile, Hesselbjerg, Bukkemose Strand og Snøde.

For få år siden stod flere end 6000 langelandske adresser med så dårligt internet, at de kunne søge den statslige bredbåndspulje, men det er faldet betragteligt siden, efter en række frivillige ildsjæle har udført et knokkelarbejde med skovl og blandingsmaskine, pen og papir.

Energistyrelsens seneste opgørelse lyder, at 4587 adresser på Langeland og Strynø kunne søge bredbåndspuljen.

Om få uger er styrelsen klar med opgørelsen for 2018, der formentlig viser endnu et dyk.

Det er langt hen ad vejen de frivilliges fortjeneste, at private udbydere er kommet på banen og har sikret en række langelandske husstande bedre bredbåndsdækning, erkender kommunen og udbyderne selv.

- I yderområderne kræver det en aktiv indsats af borgerne selv, hvor man går sammen i grundejer- eller beboerforeninger og gør sig attraktiv for markedet. Områderne er ganske enkelt ikke på radaren i de store teleselskabers marketingskampagner. Til gengæld er selskaberne villige til at komme, hvis der for eksempel er 200-300 husstande, der går sammen. Det er ofte en beskeden indsats, lyder det fra Bent Knudsen, it- og digitaliseringschef i Langeland Kommune.

Mød op - og send dit opråb
Fyns Amts Avis går til kamp for bedre bredbånds- og mobildækning på Langeland og omkringliggende øer.Hjælp os ved at sende dit opråb til ansvarlige politikere udbydere via vores hjemmeside www.faa.dk/bedrenetnu.

Du kan også møde os rundt på øen.

Mandag 11. juni: I en lade hos gårdejer Niels Rasmussen, Vestervej 12, Bagenkop. Fra klokken 10 til 12.

Tirsdag 12. juni: Strynø Købmand, Stjernegade 2, Strynø. Fra klokken 14 til 16.

Onsdag 13. juni: Lohals Camping, Restaurant Vigsø. Fra klokken 14 til 16. Få gode råd fra ildsjæl Ejvind Skive, der fortæller, hvordan han har sikret bedre bredbånd for 280 husstande. Bemærk ændret sted.

Torsdag 14. juni: Spodsbjerg Badehotel. Fra klokken 10 til 12. Få gode råd fra Ib Kieler, der fortæller, hvordan han har sikret bedre bredbånd for 270 husstande.

Fredag 15. juni: Biblioteket i Rudkøbing. Fra klokken 14 til 16.

Tip os gerne på dako@faa.dk/maytr@faa.dk.

Chef: Løsningen er flere kabler

- Det er helt specielt på Langeland, hvor det er lokalsamfundene, der hjælper hele vejen rundt. Elselskabet hjælper med tomme rør (aftale fra 2015, hvor TDC fik adgang til elforsyningens 45 kilometer tomme rør, red.), og ildsjælene hjælper med underskrifter og den lokale indsigt. Det har enorm betydning. Hvis vi ikke havde den lokale opbakning, kunne vi risikere at rulle ud steder, hvor der ikke var brug for det, supplerer Eva Birgitte Bisgaard, kommerciel direktør i TDC/YouSee.

Det er TDC/Yousee og den mindre leverandør Skywire, der har været mest aktive i forhold til at bakke op om de langelandske initiativer. Skywire har sat en række master op forskellige steder på Langeland, der giver mulighed for at modtage luftbåren internet, hvis ens adresse kan se den pågældende mast.

TDC/Yousee benytter de gamle antenne- og kobberkabler og opgraderer hastigheden ved at trække fiberkabler til et område, hvor der bliver oprettet en såkaldt mikrocentral, og dernæst klarer kobberrørene og det gammeldags telefonstik resten af opgaven. Dermed kan adresserne få en hastighed på mellem 30 og 100 Mbit alt efter, hvor langt man ligger fra centralen.

Langeland Kommunes digitaliseringschef påpeger, at hvad enten det drejer sig om master eller mikrocentraler, så lever det langt fra alle steder op til regeringens målsætning om, at alle husstande skal have en hastighed på 100/30 Mbit i 2020.

- Problemet med mikrocentralerne er, at de ikke altid kan leve op til det nationale mål på 100/30 Mbit, hvis der for eksempel ligger nogle gamle kobberkabler udsat for tidens tand ind til husene. Det er en billigløsning, mener digitaliseringschefen, der heller ikke mener, at teleselskabernes trådløse 3G/4G-dækning fra de opsatte master dækker det reelle behov.

- Den eneste rigtige løsning er kabling. Den er altid stabil, og den bliver ikke delt med nogen, siger Bent Knudsen.

Gigabredbånd på vej

Firmaet Skywire med base i Esbjerg er i fuld gang med at tilbyde sit luftbårne bredbånd i kommuner som Langeland, Guldborgsund og Mariagerfjord. Firmaet rejser ifølge ejeren Jens Jønsson en mast, hvis otte-ti husstande tæt på firmaets øvrige master kan gå sammen.

Skywire er ved at afslutte firmaets første fiberbredbåndsprojekt på Langeland, hvor 85 sommerhuse i Piledybet i Ristinge nu kan tilslutte sig.

- Det kan ikke altid lade sig give sig økonomisk, men vi har samgravet med Langeland Forsyning, der har kloakeret i området. Det er sådan nogle ting, vi opererer med, forklarer direktøren.

Og TDC/Yousee forstår godt ønsket om flere fiberkabler på Langeland, men det er ikke økonomisk muligt.

- Det har vi reelt set ikke råd til. Vi er en privat virksomhed og skal se på, hvordan vi sikrer bedst mulig dækning i hele Danmark. Der er så mange andre ting, man også kan gøre, siger den kommercielle direktør Eva Birgitte Bisgaard, der i øvrigt varsler, at Bagenkop og Rudkøbing sidst på året har udsigt til såkaldt gigabredbånd, der giver omkring 1700 adresser hastighed op til 1000 Mbit, da TDC/Yousee har planer om at opgradere de gamle antennekabler.

Frivillige kæmper sig til bedre bredbånd: - Det er en billigløsning, mener kommunal chef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce