Forsyningsdirektør: Vi er kommet godt fra start

Lars Birk Rasmussen, her ved en affaldsø i et sommerhusområde i Spodsbjerg. Og lige som Langelands Forsyning hele tiden skal blive bedre, opfordrer han borgerne til at komme madaffald i tætlukkede poser, da det ellers her hen over sommeren kan give nogle lugtgener. Foto: Karl Edvard Hansen

Forsyningsdirektør: Vi er kommet godt fra start

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter den nye affaldssortering først på året er startet op, har Langelands Forsynings direktør, Lars Birk Rasmussen, de positive briller på. Der er områder, hvor der skal strammes op, men allerede nu ses en målbar gevinst for miljøet.

RUDKØBING: Her i starten af året startede Langeland Forsyning på den nye affaldssortering, hvor foreløbig 7000 husstande, heraf 500 sommerhuse, har fået en tokamret affaldsbeholder, hvor de skal sortere bioaffald fra.

Desuden har cirka 500 sommerhuse fået en affaldsø i nærområdet, hvor det er muligt af aflevere bioaffald, pap, papir, metal og glas. Og Lars Birk Rasmussen, direktør i Langeland Forsyning, kan fortælle, at borgerne gør det rigtig godt, hvilket der er tal for.

- Her godt tre måneder efter, at affaldssorteringen er startet op, kan vi konstatere, at ordningen virker som forventet. Vi har i perioden kørt 380 ton mindre til forbrænding, end vi gjorde i det samme tidsrum i 2017. Reelt har vi indsamlet 179 ton bioaffald, som via vores samarbejde med NC Miljø i Ringe bliver omsat til biogas. Det bliver altså ikke brændt af, og på den måde skåner vi miljøet, forklarer Lars Birk Rasmussen.

Reelt har vi indsamlet 179 ton bioaffald, som bliver omsat til biogas. Det bliver altså ikke brændt af, og på den måde skåner vi miljøet.
Lars Birk Rasmussen, direktør i Langelands Forsyning
Lars Birk Rasmussen ved den nye sorteringshal på genbrugspladsen, der forventes færdig til august, og som skal være med til at hjælpe frem mod målet om at kunne indsamle 50 procent affald til genbrug i 2022. Foto: Karl Edvard Hansen
Lars Birk Rasmussen ved den nye sorteringshal på genbrugspladsen, der forventes færdig til august, og som skal være med til at hjælpe frem mod målet om at kunne indsamle 50 procent affald til genbrug i 2022. Foto: Karl Edvard Hansen

Vil stramme op

Med den nye affaldssortering har borgerne også mulighed for at sortere deres pap og papir fra, og her viser tallene, at Langeland Forsyning har indsamlet næsten 100 ton mere i de tre måneder i år end i 2017.

- Det betyder mere genanvendelse og mindre afbrænding, og sammenlagt med de andre tal er det en kæmpe gevinst for miljøet, pointerer Lars Birk Rasmussen.

Han beklager samtidig, at der i påskedagene var nogle bump på vejen, da affaldsøerne i sommerhusområderne var overfyldte og ikke blev tømt.

- Vi havde et nedbrud på vores kranbil, som tømmer i områderne, og derfor vil vi stramme op og i fremtiden sørge for, at vi har et nødberedskab, vi kan trække på, hvis det skulle ske igen, siger Lars Birk Rasmussen.

Efterlade kloden i god stand

Det er planen med den nye affaldssortering, at det også skal omfatte den indre by i Rudkøbing i løbet af 2019. Og som bekendt har der været blandende følelser fra borgernes side, idet oplægget var, at der bliver installeret affaldsøer forskellige steder i byen, hvor man skal aflevere det sorterede affald.

- Det kan selvfølgelig være et problem for de mennesker, som ikke er selvhjulpne, ligesom det er svært at ændre vaner. Men vi arbejder med forskellige analyser og løsningsmodeller, blandt andet med de input som kom fra borgermødet i februar. Når vi kommer frem til et resultat, vil det blive behandlet politisk, og den endelige afgørelse for hvilke systemer som skal implementeres i indre by, besluttes i kommunalbestyrelsen. Uanset hvad der bliver besluttet, vil vi udføre opgaven loyalt, siger Lars Birk Rasmussen.

Det overordnede mål hos Langeland Forsyning er, at Langeland Kommune skal indsamle 50 % til genbrug af alt husholdningsaffald i år 2022. Og samtidig med den nye affaldssortering, som skal hjælpe forsyningen hen mod det mål, forventes den nye sorteringshal på genbrugspladsen i Rudkøbing at stå klar i slutningen af august.

- Den kommer til at betyde, at vi kan finsortere endnu bedre og sikre, at affaldet bliver så rent som muligt, og samtidig bliver vores transporter reduceret betydeligt, hvilket igen er til gavn for miljøet, siger Lars Birk Rasmussen og understreger:

- Vi har ikke ubegrænsede ressourcer i verden, så hvis vi skal efterlade vores klode i en god stand til vores efterkommere og kommende generationer, så skal vi allesammen være med til at gøre noget.

Forsyningsdirektør: Vi er kommet godt fra start

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce