Formanden for Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø synes mildt sagt, den ombyggede Aldi er noget uskøn. Selv mener Aldi, at der er indgået en række kompromiser i byggestilen.

Rudkøbing: Det kan godt være, at åbningen af Aldi bød på en lang kø, glade kunder og en snor, der blev klippet med smil og klapsalver.

Men ombygningen har været under beskydning - og er det stadig. Blandt andet har Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø ikke blot kritiseret, men også klaget til Natur- og mijøklagenævnet, over den måde, bygningen ser ud på.

Derfor venter de lige nu på svar på, om det kan være rigtigt, at Langeland Kommune må lave flere dispensationer fra den bevarende lokalplan, som det er sket med Aldi-ombygningen.

- Hvor mange dispositioner kan en bevarende lokalplan bære, før man kan sige, at den ikke er bevarende mere? Så må vi jo lave plansystemet helt om for den indre by. Det er grundsubstansen, som er utrolig principiel, for det gælder alle bevarende lokalplaner i hele Danmark, siger bevaringsforeningens formand, Michael Martin Jensen.

Aldis udviklingschef uforstående

Har du været nede og se det?

- Desværre har jeg set det, siger han efter en tøven og fortsætter:

- Jeg synes, det er en sjofelhed. En hensynsløshed. En grovhed, som svarer til det svinske sprog, man har på Facebook. Så på den måde passer det jo fint i tiden.

Man kunne jo også angribe det fra den vinkel, at det er godt, der er mange dagligvarebutikker, og det er godt butikkerne udvikler sig og skaber liv?

- Jamen det er jo noget... Kan du høre, hvor meget du vrøvler? Hør nu her: Æstetik er jo uafhænigg af antallet af enheder. Du skal jo ikke komme og fortælle mig, at fordi man har 100 grimme boliger, at man ikke ligeså godt kunne have 100 smukke boliger. Og når man har 100 grimme supermarkeder, kan man ligeså godt have 100 smukke supermarkeder.

Aldi vil vel bare være sikre på, at folk fra lang afstand kan se, at her er en Aldi, kom og læg jeres penge her?

- Jo, men det gør de jo i kraft af deres logo og deres varer og deres kvalitet. Det gør de jo ikke i kraft af grimme bygninger.

Hos Aldi mener ejendoms- og udviklingschef for Aldi i Syddanmark, Jan Jørgensen, at man faktisk har vist en række hensyn med ombygningen.

- Jeg tror, man har været nervøs for, at det nye byggeri ville være alt for dominerende i forhold til nabobygningerne og ikke passe ind i området. Det er ikke tilfældet, og det virker ikke som fremmedlegeme, mener Jan Jørgensen.

Der er givet nogle dispensationer fra den bevarende lokalplan. Hvorfor kunne I ikke bare bygge butikken indenfor lokalplanens rammer?

- Det var ikke muligt, for så kunne vi ikke opføre den butik, vi har brug for. Hvad angår facaden, så har vi tilpasset os, og vi har ikke opført byggeriet, som vi normalt ville opføre det. Vi har også tilpasset os i form af de mursten, der er valgt. Vi har rykket os, og det er jo et spørgsmål om kompromiser, siger han.

DF'eren Kim Welcher klippede snoren og støtter op om den stærkt omdiskuterede ombygning af Aldi-butikken. Se mere i videoen herunder.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Fremgang i 2017: Ni ud af ti sommerhuse på Langeland er lige nu fyldt op

Fremgang i 2017: Ni ud af ti sommerhuse på Langeland er lige nu fyldt op

Se billederne: Smil og fyldte vogne, da omstridt Aldi-ombygning blev indviet

Se billederne: Smil og fyldte vogne, da omstridt Aldi-ombygning blev indviet

Se video: Kim Welcher tilfreds med omstridt Aldi-byggeri

Se video: Kim Welcher tilfreds med omstridt Aldi-byggeri