Seks politikere fra Langeland Kommune rykkede for en stund til Bornholm. Helt præcist til Allinge for på Folkemødet at sætte kommunen på landkortet hos Christiansborgs politikere. Og spørger man øens udsendte, lykkedes missionen.

Allinge: Seks politikere, tre embedsfolk og en turist- og erhvervschef. Det var holdet, som Langeland Kommune stillede med til Folkemødet i Allinge på Bornholm.

Og spørger man politikerne selv, har det været anstrengelserne værd. Det siger viceborgmester, Lisa Pihl Jensen (S).

- Vi har fået meget viden og inspiration herovrefra, og vi har fået sat Langeland på landkortet. Vi får noget ud af det i forhold til, at der er nogen, der lytter til os, og jeg håber, at det vi har sagt, bliver båret videre ind på Christiansborg, siger hun og minder om, at hun og de øvrige fra kommunen har været afsted på Folkemødet sammen med organisationen Landdistrikternes Fællesråd.

Langeland på Folkemødet

Langeland Kommune forventer at bruge 61.000 kroner på blandt andet sammen med andre kommuner at stå bag et fælles program med overskriften "Landdistrikternes fællesskab", leje af sommerhus, transport og forplejning.Deltagerlisten:Lisa Pilh Jensen (S)Ulrik Kølle Hansen (V)Karina Jørgensen (V)Jette B. Jespersen (V)Kim Welcher (DF)Tommy Bredal Storgaard (EL)Jani Hansen, direktør, direktionenAnne Mette Wandsøe, direktør i Turist og ErhvervsforeningenMai-Britt Wismann, specialkonsulent.

- Og det er jo den organisation, der på Christiansborg sætter landdistrikterne på dagsordenen, siger hun.

Send flere penge

Heller ikke byrådsmedlem Tommy Bredal Storgaard (EL) er i tvivl om, at det nytter, når Langeland Kommune prioriterer at bruge 61.000 kroner på at tage til Folkemødet.

- Jeg syens, at det er vigtigt at få den her bevågenhed på Langeland, siger han og fastslår, at han i dagene på Bornholm har oplevet mange gode hensigter, når det kommer til at understøtte en positiv udvikling for landdistrikter som Langeland.

- Men pengene mangler stadig. Dem ser jeg frem til, lyder det fra Bredal, der dermed tager fat på en diskussion om en kommende udligningsreform, hvor han og hans politiske kolleger håber, at landets rigeste kommuner kommer til at give mere til landets fattigste kommuner.

Bredal og Lisa Pihl Jensen er enige om, at der er behov for en reform på området, og de får opbakning fra medlem af kommunalbestyrelsen Kim Welcher (DF), der også er på Folkemødet.

- Det er helt klart, at hvis man vil have, at vi skal have samme standarder som resten at landets kommuner når det kommer til velfærd, så er man nødt til at give ekstra penge til yderområderne, for ellers kan vi ikke tilbyde den samme service, og det er klart, at det koster, siger han og erkender ligesom Lisa Pihl Jensen, at lige præcis det er op til Christiansborgs politikere.

- Det er simpelthen et spørgsmål om, hvorvidt landets yderområder skal bebos eller ej, lyder det håndfast fra Lisa Pihl Jensen.

Konkrete ideer

Mens udformningen på en kommende udligningsreform i nogen grad er ude af lokalpolitikernes hænder, har Folkemødet dog også givet dem konkrete ideer, som de vil tage med hjem og arbejde videre med.

Det fortæller Kim Welcher, der minder om, at Langeland er udfordret af, at infrastrukturen og den offentlige transport på Langeland lader en del tilbage at ønske. På Folkemødet har han fået nogle ideer til, hvordan man på energirigtig vis kan afhjælpe nogle af de udfordringer den utilstrækkelige offentlige transport på øen giver.

- Jeg tager først og fremmest de erhvervskontakter, jeg har fået herovre med hjem. Jeg har været ude at tale med blandt andre Bæredygtig Energi og kigget på, hvad der kan lade sig gøre i forhold til måske at indføre elektriske shuttlebusser eller el-biler som man kan lease, så det bliver nemmere at tage et arbejde i Svendborg eller i Odense uden at man er nødt til at købe sig en bil, siger Kim Welcher.

Ideen lever, forstår man, mens hverken Kim Welcher eller de øvrige lokalpolitikere er blinde for, at udviklingen af et område som Langeland er et langt og sejt træk, og ideer fra Folkemødet kan naturligvis ikke indføres direkte, når de kommer hjem.

- Nej, det er klart, at vi kan ikke bare tage direkte hjem i byrådssalen og vedtage alt det her. Nu skal vi først have dialogen, og så kan vi forhåbentligt hen ad vejen høste frugterne, siger Kim Welcher.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Teenagepiger på Folkemødet for at finde sig selv

Teenagepiger på Folkemødet for at finde sig selv

Skipper Søren Vestergaard: Folkemødet 2017 har været en succes for Ærø

Skipper Søren Vestergaard: Folkemødet 2017 har været en succes for Ærø

Samka i forbifarten: Audiens hos to ministre, almindelige mennesker og tabet af en færge

Samka i forbifarten: Audiens hos to ministre, almindelige mennesker og tabet af en færge