Ole Sørensen har i tre år haft et tv-hold til at følge sit arbejde med nogle af øens mest udsatte mennesker. "Rebellen fra Langeland" sendes på DR i morgen

Han knapper deres bukser, han vasker deres vinduer, han kører dem til Tyskland for at købe billige bajere, han oversætter, når de kommunale sagsbehandlere snakker dem hen over hovederne, og så står han klar, hvis de på et tidspunkt rejser sig op og beder om hjælp. Hjælp til at kvitte alkohol, stoffer eller skabe sig selv en tilværelse, der er "rimelig tålelig". Det er sådan, at Ole Sørensen selv formulerer sit succeskriterium, som leder af socialpsykiatrien på Langeland: Han skaber tålelige liv. Det er øens udsatte: alkoholikerne, narkomanerne, kriminelle og psykisk syge, der er Ole Sørensens arbejdsområde og har været det, siden han i 1996 kom til øen. På institutionen Hjørnet, i Ølkassen på Engdraget og i de langelandske hjem arbejder han på at skabe relationer til de mennesker, der har mistet anden social kontakt eller finder den gennem et misbrug.

"Rebellen fra Langeland" er titlen på et DR-program, der bliver sendt første gang i morgen. Det handler om Ole Sørensen. Og selv om han "sgu ikke har fundet på" at kalde sig selv rebel, er der oprør i ham. Oprør mod diagnoser, mod et system uden tillid og mod teorier, der ikke virker.

- Diagnoser kan man ikke bruge til en skid. 30 års erfaring siger mig, at det ikke virker. Det, der virker, er almindelig sund fornuft og at skabe relationer til mennesker og lave aftaler. Det er meget sværere at bryde en aftale end en regel, siger Ole Sørensen.

Han har en midterskilning i sit grå hår, som er samlet i en knold i nakken. Hvor håret holder op, begynder skægget. Læderjakkens ærmer bevæger sig op, når han gestikulerer og afslører et par tatoveringer. Nogle har svært ved at se forskel på ham og hans brugere, fortæller han. Han adskiller sig ikke og gør en dyd ud af, at der ikke skal være skel.

- Jeg er jo ikke mere værd end dem, siger han.

Men hans tænder er lige, og neglene er rene. Og så er det ham, der sætter grænserne.

I mere end 30 år har Ole Sørensen arbejdet med mennesker, der sætter fast i systemet, og som sætter sig fast i hans krop. For selv om han forlader Langeland hver dag efter arbejde, kan han ikke undgå at tage skæbnerne med sig.

- Men så er det, at jeg tager en uges ferie og kører som langturschauffør til Spanien eller tager ud i skoven og fælder træer, siger han.

Når lastbilen æder asfalt, og landskaber passerer, kører han tanker ud af hovedet og følelser ud af kroppen. Alligevel er der nogle, der bliver hængende altid.

I gennem tre år har han haft et tv-hold hængende for at være med til bryde tabuerne og fordommene om de udsatte.

- Man taler aldrig om dem. Den politiske dagsorden handler ikke om dem. Den handler om grænsekontrol. Det her er også en del af livet. Der er alt for mange, der ikke ved noget om, hvad livet er. Det vil jeg være med til at vise, siger Ole Sørensen.

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.

Mere om emnet

Se alle
Ny bog: Rebellen afslører, hvad der sker bag skægget

Ny bog: Rebellen afslører, hvad der sker bag skægget

16
- Jeg ramte dybt ned i noget

- Jeg ramte dybt ned i noget

8
Rebellen fra Langeland hædret med pris: - Jeg er meget beæret

Rebellen fra Langeland hædret med pris: - Jeg er meget beæret