Ekstra hjælp til hver anden hjertepatient: Formand positiv over for forskningsprojekt

Et forskningsprojekt i hjertestop bliver afvist af Region Syddanmarks Præhospitale Udvalg. Ifølge udvalgets formand, Thyge Nielsen er projektet etisk uforsvarligt, fordi kun hver anden hjertestoppatient vil få supplerende hjælp. Langelandsk hjertestarterforening er for forsøget. Arkivfoto

Ekstra hjælp til hver anden hjertepatient: Formand positiv over for forskningsprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Et forskningsprojekt i hjertestop bliver afvist af Region Syddanmarks Præhospitale Udvalg. Ifølge udvalgets formand, Thyge Nielsen er projektet etisk uforsvarligt, fordi kun hver anden hjertestoppatient vil få supplerende hjælp, skriver TV2/Fyn.
  • Formanden for Langeland Hjertestarterforening er positiv over for forsøget.

Langeland: Et forskningsprojekt i hjertestop vil indebære, at ikke alle fra patienter, der rammes akut af hjertestop vil få supplerende hjælp fra akuthjælpere som på Langeland.

Det skriver TV2/Fyn.

Men det vil Region Syddanmarks præhospitalsudvalg ikke være med til.

- Problemet er, at man skal trække lod. Du skal trække lod om hjælpen til to mennesker. Det er etisk uforsvarligt. Vi kan ikke lægge navn til, at man for eksempel på Langeland kun sender akuthjælpere ud hver anden gang, siger udvalgets formand Thyge Nielsen (V) til tv-stationen.

Ingen ændringer på Langeland og Ærø

Men indbyggerne på Langeland og Ærø, hvor der er lokale hjertestarterforeninger med akuthjælpere, skal ikke frygte, at de kun måske får hjælp.

Det oplyser Henrik Schakow, formand for Hjertestarterforeningen på Langeland, til Fyns Amts Avis.

- Det har intet med de ordninger at gøre, som kører i forvejen på Ærø, Langeland og andre steder. Der kører det, som det altid har gjort, og ingen sidder og sorterer i, om Per skal supplerende hjælp, og Poul ikke skal have det, siger han.

Almindelig metode

Derimod har Odense og Aarhus som to ud af flere storbyer ikke akuthjælpere, og her giver det ifølge Henrik Schakow god mening i en periode at sende ekstrahjælp i form af akuthjælpere ud til eventuelle hjertestop. Hver anden gang.

- Dér aner faktisk man ikke, om man kan få folk til at hjælpe, eller om det virker. Og det er jo ikke sådan, at nogle bliver fravalgt, men derimod at man sender ekstra hjælpere ud i de områder, hvor der ikke er sådan noget i øjeblikket, siger han og vurderer, at forsøget på den lange bane vil redde flere menneskeliv end tidligere.

Og det er, tilføjer Henrik Schakow, iøvrigt helt almindeligt at gennemføre forskning på den måde.

- Kigger man som menneske på det, er det noget bras, hvis man er én af dem, der ikke får ekstra hjælp. Men under et tidligere forsøg gav man en kalkpille til halvdelen af folk, der blev ramt af en blodprop i hjertet og en ballonudvidelse til den anden halvdel. Efter et halvt år sagde man, at alle med blodprop i hjertet skal have en ballonudvidelse. Tænk på, hvor mange det har reddet, siger han og fortsætter:

- For den halvdel, der kun fik en kalkpille, et dårligere liv eller som døde, var det noget bras. Men igen så handler det om at redde flere på den lange bane. Det eneste, der ikke er forsket i på den måde, er penicillin. Ved alt andet gør man det sådan. Der er der så bare ikke så mange, der ved det, siger han.

Ekstra hjælp til hver anden hjertepatient: Formand positiv over for forskningsprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce