Indsigt

Færre langelændere bliver døbt, begravet, viet og konfirmeret i øens kirker end for 10 år siden, viser tal fra Danmarks Statistik, som Fyns Amts Avis har gennemgået.

Flere sogne er nede på en håndfuld eller færre såkaldte kirkelige handlinger om året.

Hans Raun Iversen, lektor, Teologisk Fakultet i København, svarer på, om to begravelser på et år er nok til at få en kirke til at køre rundt.

Sognene på Langeland går sammenlagt omkring mere end 100 kirkelige handlinger tilbage de sidste 10 år. Hvad tænker du om det i lyset af de seneste års debat om kirkelukninger?

- Det formelle svar er, at hvis menighedsrådet eller biskoppen hverken prøver på eller er med på at lukke en kirke, så sker der ingenting. Mange bruger mellemløsninger, hvor man tager funktioner ud af kirken og lader den forblive i drift og eventuelt bruger den som lejlighedskirke. Der er et helt batteri af muligheder.

Går de kirkelige handlinger som dåb, konfirmation og begravelse tilbage over hele landet?

- I det store hele går det tilbage. Man skal hele tiden huske på, at når vi snakker folkekirken, så kommer vi fra 100 procent, og så kan det kun gå én vej. Vi bliver mere moderne og individualiserede. Det er ikke så sært, at nogen siger nej tak, når du selv skal tage stilling. Det betyder ikke, at vi ikke skal gøre noget, men den store overordnede trend er nok svær at stoppe.

- Når vi sammenligner os med andre, så ligger vi klart bedst blandt de nordiske og engelske kirker. Men vores svaghedspunkt er akkurat de kirkelige handlinger som dåb og faktisk også begravelser, som begynder at rasle nedad i øjeblikket.

Der var kun to kirkelige handlinger i Tryggelev Kirke sidste år. Er det nok til at få en kirke til at køre rundt?
- Det er fuldstændig en lokal afgørelse. Det er helt sikkert. Hvis man skulle lægge en cost benefit-analyse ned over det, kan enhver komme til den konklusion, at det er det næppe. Man kan vælge at bruge sine penge på den måde, men det er klart noget, man skal overveje. Det er provst, biskop og menighedsrådets sag, hvilken konklusion man kommer til. Sådan er systemet.

Har du nogle konkrete, gode råd til at vende udviklingen?

- Det gør man ved at komme ud over rampen. Ved på alle måder at henvende sig til befolkningen, så folk kan forstå, hvad det handler om. Det er sådan noget, der faktisk bliver udviklet på i folkekirken i øjeblikket. Når konfirmanderne kommer i pænt antal, er det fordi, de nuværende konfirmander siger, det er fedt.

  • Byline

    Af:

    Webredaktør, Fynsamtsavis.dk. Ansat på Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis siden januar 2012 og bor på Midtfyn - i landsbyen Espe - med kæreste og to børn. Arbejdssteder: 2017-: Fynsamtsavis.dk 2016: Erhvervsavisen Fyn 2012-16: Lokalredaktionen i Ringe 2012: Fyens.dk 2011-12: Journalistpraktikant på Fyens Stiftstidende i Middelfart og på samfundsredaktionen.

Mere om emnet

Se alle
Sydfynsk folkekirkemedlem: Fyns Amts Avis er en modig avis

Sydfynsk folkekirkemedlem: Fyns Amts Avis er en modig avis

Biskop: God interesse for kirke med to begravelser i 2016

Biskop: God interesse for kirke med to begravelser i 2016

Sognet med to begravelser: - Kirken er det sidste, vi har tilbage

Sognet med to begravelser: - Kirken er det sidste, vi har tilbage