Efter 30 år er gardinbutikken på hjørnet lukket. Og det bliver svært at undvære den daglige snak

Rudkøbing: Jan Kristiansen er vant til at snakke.

Om alle emner, med alle og ret ofte.

- Selvfølgelig vil jeg da også savne arbejdet, siger han.

Men det vigtigste:

- Det jeg kommer til at savne mest, og det kan ikke sammenlignes, er den daglige snak med kunderne, siger Jan Kristiansen, imens hans øjne bliver røde og stemmen forandrer sig.

Jan Kristiansen var indehaver af butikken J.K. Boligudstyr, der lukkede og låste kundedøren for sidste gang den 30. januar.

Og ingen emner er for små, ingen for store.

Stå fast

- Jeg har altid sagt min mening. Flere har sagt til mig, om jeg ikke var bange for at miste en handel i den forbindelse. Det har jeg aldrig spekuleret så meget over i situationen. For man bør stå fast på sine holdninger og turde stå ved det, siger Jan Kristiansen, der undervejs i løbet af dette interview også blandt andet kommer ind på Dong-salget, asylproblematikken, bredbåndsdækningen og "franskmænd" der ikke vil nedgøre sig til at tale engelsk.

Ved siden af står Jans bedre halvdel Lis Kristiansen og er ved at pakke nogle sager væk fra skranken. Om nogle dage kommer der en flyttebil og henter det sidste inventar.

Butikken er lukket af flere årsager. Først og fremmest handler det om ægteparrets helbred, som vi ikke vil gå i detaljer om.

- Det længste jeg har prøvet at være på ferie er tre uger. Til slut var jeg ved at kede mig ihjel og kunne ikke vente med at vende tilbage til butikken. Derfor er jeg ret skeptisk over den kommende pensionisttilværelse, siger Jan, der er 71 år, og tilføjer, trods alt, et smil og et grin.

Snakke med mig selv?

- Skal jeg nu gå og snakke med mig selv, imens jeg slår græsset? Jeg ved det ikke. Jeg håber, jeg kommer lidt ud og får lavet noget. Nu må vi så selv opsøge tingene. Det bliver svært at vænne os til, at stå her fra ni morgen til fem aften og så nu til at blive derhjemme, fortæller Jan Kristiansen.

Lis Kristiansen har også hjulpet en del til i butikken efter hun stoppede som sygehjælper.

Især på det seneste, hvor Jan har været på hospitalet, og der har været flere sygedage.

- Jeg har tænkt på at melde mig ind i en forening. Måske spille whist, siger Lis Kristiansen, hvorefter Jan trækker på skulderen.

- Ja, det skal altså lige bundfælde sig. Det er ret uvirkeligt, siger han.

En anden svær erkendelse - midt imellem alle udsalgs-skiltene, de tomme hylder og de få spraglede stofprøver, der hviler på række - er erkendelsen af, at selv Supermand bliver ældre.

- For omkring fyrre år siden slæbte jeg ene mand et klaver op ad trapperne på Hotel Skandinavien. Det var i forbindelse med den årlige revy i forgængeren til det der i dag er handelsstandsforeningen. I dag er det noget andet. Folk, der ser mig stå herinde, siger, at: "du ser da frisk ud." Men de skulle se mig de morgener, hvor jeg har måttet kravle ud på toilettet. Nu har jeg så på det seneste prøvet at være indlagt i 36 dage i træk, og jeg spiser mange piller i løbet af dagen. Jeg ville gerne have haft en anden slutning. Have givet butikken videre. Men sådan blev det så ikke, siger Jan Kristiansen.

I de seneste par år har branchen heller ikke været noget at råbe hurra for.

Løb lige rundt

- Det er lige løbet rundt. Men heller ikke meget mere end det på det seneste, fortæller han.

Gardiner og vinduesstil følger nemlig også tidens trend.

- Vi ved allesammen, hvad der skete med videomaskinen. Pludselig var den væk. CD'er er også snart en saga blot. På samme måder med forskellige typer af gardiner. Min største konkurrent er egentlig ikke IKEA, men boligprogrammer på tv. Her er stilen, at vinduer er nøgne, allerhøjest med solafskærmning. Det kan branchen ikke leve af, fortæller han.

Ejendommen er sat til salg, og ægteparret håber på, at der snart kommer en køber. Og her er problemet måske et af de mere tilbagevendende i Udkantsdanmark.

- Vi ligger i det forkerte postnummer. Folk må ikke låne penge her. Det er noget værre vrøvl det der med Udkantsdanmark. Man burde kræve af politikerne på Christiansborg, at de satte foden ned over for bankerne, så der kunne ske noget udvikling. De tomme butikker er begyndt at præge byen, siger Jan Kristiansen.

Og udviklingen findes overalt.

- Tag nu Aabenraa, hvor vi sidste år tillod os at holde noget ferie. Det er Palle alene i verden med tomme butikker overalt. Det er meget trist og må ikke ske her, siger Jan Kristiansen.

Men det hele er heller ikke en jammerdal.

Jans øjne tør op og lyser igen.

- Jeg er faktisk taknemmelig. Livet er langt, og jeg har haft nogle fantastiske stunder. Ikke mindst med kunderne, som har været meget loyale på Langeland. Og vi har nogle dejlige børn og børnebørn. Ja, vi har så ikke vundet i Lotto og helbreddet kunne være langt bedre. Men de små ting har også ret, siger Jan Kristiansen.

  • Dornwirth_Alexander

    Af:

    Oprindeligt sjællænder, uddannet på journalistuddannelsen i Odense og har nu arbejdet på Langeland i over seks år. Inden da brugte jeg halvandet år på TV 2/Bornholm i praktik. Så ø-livet må tilsyneladende tiltale mig.

Mere om emnet

Se alle
Internethandlen er en hård nød

Internethandlen er en hård nød