Udsatte borgere i hele landet sender nødråb til "Rebellen fra Langeland", socialpsykiatrileder Ole Sørensen, efter tv-dokumentar

Langeland: Det er torsdag og sidst på formiddagen.

Livet går sin stille og rolige og vante gang i bo- og værestedet Hjørnet i Gl. Skrøbe-lev, hvor kommunens social-psykiatri har hjemme, og hvor beboere, daggæster og personale hygger sig med forskellige spil ved bordene og en sangtime.

Men der mangler én.

Ole Sørensen, leder af socialpsykiatrien på Langeland, glimrer ved sit fravær. Han har forskudt en aftale med den lokale avis, fordi han har en fandens masse bolde i luften.

Han har travlt, og mobilen ringer konstant. Derfor kan det være svært at holde styr på aftalerne.

Der er sket en voldsom omvæltning i hans professionelle arbejdsliv de seneste tre uger, hvor han var stjerne for en aften i tv-dokumentaren på DR "Rebellen fra Langeland".

Ude hos de udsatte borgere

- Jamen, det er lige nøjagtigt det, der sker, at jeg skriver din aftale ind i min kalender til fredag og nu kommer styrtende ind ad døren og siger undskyld, lyder det fra en lettere forpustet Ole Sørensen.

Han har såmænd bare passet sit arbejde med at være ude hos borgere, der havde brug for ham på Sydlangeland.

- Jeg er ude hos de marginaliserede, de udstødte, men jeg er et lykkeligt arbejdsmenneske, fordi jeg er ansat i en kommune, hvor min direktør og kommunalbestyrelse bakker mig op i min utraditionelle måde at gøre tingene på, siger Ole Sørensen.

ASF = almindelig sund fornuft - er et kodeord, han har det bedst med i forhold til et kvælende bureaukrati, men det har i den grad ændret Ole Sørensens arbejdsliv, at han er blevet et kendt ansigt på tv den første måned i 2016.

Du har fået travlt og meget er blevet anderledes efter tv?

- Meget travlt har jeg nu haft i alle årene, men det er helt fantastisk med den opmærksomhed, jeg har fået. Det havde jeg ikke set komme. Jeg får dagligt 45-50 opkald fra folk i hele landet, der enten selv er i nød eller vil fortælle om andre, der er i nød, siger Ole Sørensen, der normalt får 20-25 opkald om dagen fra lokalsamfundet.

- Det er helt vanvittigt som folk har reageret, jeg får opkald fra hele landet fra folk, der sidder i nød og spørger: Hvorfor kan jeg ikke få samme hjælp, som de kan i Langeland Kommune? Må vi komme ned til dig. Vi kender ikke paragrafferne. Så er det, at jeg tænker, hvad er det lige, der sker ude i Danmark? Jeg undres over, hvorfor de ringer til mig, siger han.

Han er lykkelig over, at han får kommunal opbakning til, som han siger, "at jeg har fået min ønskeposition, at jeg kan udvikle socialpsykiatrien på Langeland endnu mere".

- Forskellen er nærheden på Langeland. Ingen får lov til at sidde alene i nød, så ringer nogle til mig og siger, "at der er ikke lys i vinduerne derovre. Kør lige derud og tjek". Jeg har et kæmpe netværk i systemet og blandt folk på Langeland. Jeg oplever bekymring, hvis noget ikke er, som det plejer, og så handler vi på det, forklarer Ole Sørensen.

Tv-dokumentaren har bestyrket ham i, at han gør det rigtige. Som han siger.

- Jeg er til for borgerne, de er ikke til for mig. Jeg vil bruge det som et talerør for at gøre det lettere for de udstødte, de hjemløse, som der bliver flere og flere af. De har det ikke nemt i øjeblikket, hvor kontanthjælpen bliver halveret, advarer han i et opråb til lovgivere og system Danmark.

Et synspunkt, der er blevet bemærket ude omkring. Han har fået mange invitationer om at holde foredrag om, hvordan han griber socialpsykiatrien an på Langeland.

- Jeg vil udnytte, at jeg har fået muligheden og talerøret, men jeg siger ikke ja til alle. Jeg siger, at det er bedre, hvis de kommer i gang med at skabe deres eget i stedet for, at jeg kommer og fortæller, hvordan vi gør på Langeland. Men det er okay, hvis de ønsker forandring fremfor bare at læne sig tilbage, siger han.

Ole Sørensen vil således gerne udnytte det aktivt og udbasunere, at det via tv-dokumentaren er blevet dokumenteret, "at der findes nogle gode ting på Langeland".

- Lad mig sige det på denne måde, at hvis Langeland Kommune ikke fungerede, så havde socialpsykiatrien det heller ikke godt, påpeger han.

Skuffet over DR's fyring

Derfor var han dybt skuffet og forundret over, at DR skrev, at han var fyret som daglig leder af Hjørnet i den sidste af de tre dokumentarudsendelser.

- Jeg blev tosset, siger Ole Sørensen og forklarer, at han selv i en kommunal omstrukturering for nogle år siden håndplukkede Stina Arildslund som ny daglig leder for at gøre ledelsen på Hjørnet mere synlig, "fordi hun har samme synspunkter som mig".

  • Jørgensen_Erik

    Af:

    Lokalredaktør på Langeland. Indfødt langelænder, der efter 25 år på Thurø, er vendt ""hjem". En gang øbo, altid øbo. Lokaljournalistisk er et vigtigt led i den demokratiske proces, og i sær i en udkantskommune som Langeland, der har sit at slås med, er den lokale avis et talerør, der skal sætte fokus.

Mere om emnet

Se alle
4
Langelands rebel: Nomineret til en Zulu Award

Langelands rebel: Nomineret til en Zulu Award

Rebellen fra Langeland: - Jeg har lyst til at få folk til at hjælpe sig selv

Rebellen fra Langeland: - Jeg har lyst til at få folk til at hjælpe sig selv

9
Kontroversielle metoder: Se Langelands rebel i DR-dokumentar

Kontroversielle metoder: Se Langelands rebel i DR-dokumentar