Efter 92 år som hjemstavnsforening for langelændere, der valgte at flytte fra øen, opløser Foreningen for Langelændere nu sig selv.

Langeland: 67-årige Hans Peter Sindberg rejste fra Langeland i 1967, men selvom han bosatte sig i Birkerød, tog han et stykke af øen med. Han blev nemlig aktiv i Foreningen for Langelændere, og her mødtes han med andre eksil-øboere. Men nu er det slut.

Efter 26 år som formand for den 92-årige forening, har Hans Peter Sindberg og resten af foreningen besluttet, at tiden er løbet fra dem.

- Det er da underligt, men jeg har det godt med det nu. Hvis der ikke er nogen, der vil tage over, så lukker vi med god samvittighed, siger han.

På foreningens generalforsamling i april blev det besluttet, at foreningen skal afvikle sig selv på en ekstraordinær generalforsamling den 29. maj. Samtidig valgte Hans Peter Sindberg at trække sig fra posten som formand.

- Vi har ingen redaktør, og vores hjemmeside kører ikke. Jeg har selv siddet i 26 år som formand, og hvis ikke der er opbakning til de praktiske ting, så er det omsonst at køre videre, siger han.

Selvom hjemstavnen Langeland stadig betyder meget for ham, er betydningen af en hjemstavn falmet for de yngre generationer, mener han.

- I 1925 rejste man jo ud. Nu rejser vi bare frem og tilbage på samme dag, siger han.

Gennemsnitsalderen i Foreningen for Langelændere er over 70 år, og det er ikke lykkedes at tiltrække nye, yngre medlemmer. Når der er arrangementer som skydning eller vinsmagning, dukker færre og færre op, fortæller Hans Peter Sindberg.

- Vi har da nogle yngre, men så ser du dem kun til ét arrangement og ikke til det næste. Selv vores busture hjem til Langeland døde ud her til sidst, siger han.

Men Foreningen for Langelændere er ikke den eneste hjemstavnsforening, hvor opbakningen ebber ud, mener han.

- Selv en stor forening som Morsingboerne er ved at lukke, fordi de har samme problem med, at der ikke er tilslutning til arrangementerne, siger Hans Peter Sindberg.

Den 29. maj holder foreningen ekstraordinær generalforsamling og regner med at afvikle sig selv. Aktiviteter som bankospil, fugleskydning og vinsmagning vil dog finde sted indtil årets udgang.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Foreningen for Langelænder er lukningstruet

Foreningen for Langelænder er lukningstruet

Husker du 2016 på Langeland?

Husker du 2016 på Langeland?

En gang øbo, altid øbo - men det kræver folkeligt initiativ