Dyr dreng: Langelænder sælger virksomhed til Apple for 200 millioner

Toke Jansen må ikke udtale sig om salget af Spektral til it-giganten Apple. Her er han fotograferet på Spektrals kontor i København ved en tidligere lejlighed. Foto: Ritzau Scanpix

Dyr dreng: Langelænder sælger virksomhed til Apple for 200 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Langelænderen Toke Jansen har solgt virksomheden Spektral, som han var medstifter af og teknisk direktør for, til teknologigiganten Apple for omkring 200 millioner.

Det er ikke sikkert, at virksomheden Spektral ringer en klokke for særligt mange mennesker. Men virksomhedens navn har været at finde i spalterne på flere af avisernes erhvervssektioner, siden Dagbladet Børsen den 10. oktober kunne fortælle historien om, at den danskejede start-up-virksomhed i al hemmelighed var blevet solgt til it-giganten Apple for omkring 200 millioner kroner.

Potentialet i Spektral var blandt andet udgjort af medstifter og teknologidirektør, langelænderen Toke Jansen, som er opvokset i Rudkøbing. For fire år siden var han med til at starte virksomheden CloudCutout, siden Spektral, som laver intelligent billedbehandling ved hjælp af en særlig algoritme, der gør det muligt at skære mennesker ud fra forskellige videobaggrunde.

At Apple er interesseret i Spektral kommer ikke bag på Christiane Vejlø, digital trendanalytiker hos Elektronista Media og radiovært på programmet Elektronista på Radio 24syv.

- Den visuelle retning er klart den retning, de går i, og noget de altid har stået for og været gode til. De gør meget ud af at gøre fotoredigering nemt for deres brugere. De har jo både iMovie og de her skøre, levende emojis. Og så har de også sat sig meget på augmented reality, som er det her med at putte et visuelt lag ind over et andet, siger hun og fortæller, at det er tilpasningen af realtidsbilleder til skiftende baggrunde, som er det unikke ved Spektrals teknologi.

- Når de kan gøre det her i realtid, kan man måske også på længere sigt livestreame eller være på Facetime, mens man står et eller andet skørt sted. Man kunne forestille sig, at man ringede til en ven hjemmefra, og så stod man foran Eiffeltårnet, siger hun.

Om Spektral
Spektral bliver startet i 2011 under navnet CloudCutout.

Startup'en laver intelligent billedbehandling, der gør det muligt at klippe for eksempel personer ind på andre videobaggrunde i realtime.

Spektral var et udviklingsselskab - som derfor ikke har tjente penge, før virksomheden blev solgt til teknologigiganten Apple.

Formålet med virksomheden var, "at udvikle og distribuere software, herunder baseret på machine learning, samt hermed beslægtet virksomhed."

I Spektrals årsrapport for regnskabsåret 2016/2017 anser ledelsen udviklingen i Spektral som "meget tilfredsstillende", uagtet at udviklingsvirksomheden har et underskud på 7,9 millioner kroner før skat.

I samme regnskabsår har Spektral haft 11 ansatte i gennemsnit.

I 2017 fik Spektral en kapitalindsprøjtning på 20 millioner kroner fra investorer i Danmark og i Silicon Valley.

Ifølge CVR-registeret er virksomheden siden december 2017 ejet af: Altostratus Capital LLC, Wilmington, Denver, USA.

Ifølge Børsen blev foregik salget til Apple i al hemmelighed, og det har angiveligt kostet it-giganten 200 millioner kroner at erhverve sig Spektral.

Ifølge Børsen havde Toke Jansen en ejerandel i Spektral på 20-25 procent.
Den digitale trendanalytiker Christiane Vejlø mener, det er sandsynligt, at Toke Jansen har fået en form for mundkurv på i forbindelse med salget af Spektral. Foto: Elektronista Media ApS
Den digitale trendanalytiker Christiane Vejlø mener, det er sandsynligt, at Toke Jansen har fået en form for mundkurv på i forbindelse med salget af Spektral. Foto: Elektronista Media ApS

Ikke overvældet

Den digitale trendanalytiker kalder det "klassisk", at store virksomheder som Apple opkøber de små. Det gør de, enten fordi de er interesserede i den nye teknologi eller simpelthen for at lukke af for potentielle konkurrenter. I Spektrals tilfælde vurderer Christiane Vejlø, at der er tale om det første, hvilket Apples efterfølgende ansættelse af Toke Jansen også vidner om.

- Det er ret typisk, at de vil have en med, som har rigtig godt kendskab til produktet og de tekniske kompetencer, der skal til. Så det køber de sådan set også, siger Christiane Vejlø, der dog ikke er overvældet over prisen.

- Det er ikke en unicorn, siger hun, som er et begreb, der i branchen bliver anvendt om særligt værdifulde og hurtigvoksende start-up virksomheder.

- Men det er stadigvæk flot gået, siger Christiane Vejlø.

Om Toke Jansen
Toke Jansen er født i 1984 og opvokset i Rudkøbing.

Han har gået på teknisk Gymnasium i Svendborg.

Han er ph.d i Matematik og Computervidenskab fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Medstifter af CloudCutout i 2011, der senere skiftede navn til til Spektral.

Siden havde Toke Jansen stilling som medstifter og teknisk direktør i Spektral.

Efter salget af Spektral startede Toke Jansen som Manager, Computational Imaging ved Apple.

Mundkurv

Salget af Spektral foregik tilbage i december sidste år, men har ikke været kendt af offentligheden før nu. Fyns Amts Avis har været i kontakt med Toke Jansen, men han må ikke udtale sig overhovedet.

Christiane Vejlø mener, det er sandsynligt, at Spektrals tidligere ejere har fået en form for mundkurv på.

- Det er helt sikkert også en del af handlen. Jeg kender flere, der har lavet ting for Apple og andre store brands, hvor de har skabt nogle sindssygt vilde produkter, som de bare ikke må tale om, siger hun.

- Men det er ikke usædvanligt, at en stor virksomhed siger, at hvis vi laver den her aftale, så bliver det mellem os.

Dyr dreng: Langelænder sælger virksomhed til Apple for 200 millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce