Den Fynske Kulturpris: To langelandske kulturbegivenheder er nomineret

Opførelse af nyskabende teater i Rudkøbing Kirke i november 2017. Arkivfoto: Kenneth Skipper

Den Fynske Kulturpris: To langelandske kulturbegivenheder er nomineret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I år uddeles Den Fynske Kulturpris for niende gang. Blandt de 15 nominerede er en kirkeperformance i Rudkøbing og en udstilling om Langelands historie på Langelands Museum.

Langeland: Da frivillige skuespillere og hjælpere i november 2017 indtog Rudkøbing med kirkespillet "Tro og tvivl", var det hensigten at opføre et nyskabende kirkespil med en eksperimenterende fortælling om reformationen.

Forestillingen trak fulde huse, og i dag halvandet år senere kan Hanne Davidsen, der er sognepræst i Rudkøbing Kirke samt formand for teaterforeningen Åben Himmel, kun glæde sig over nomineringen.

- Det er en skønt. Det er da en værdsættelse af et frivilligt stykke arbejde, der er lavet herovre, og en påskønnelse af, at man også har blik for, at man kan lave teater på en anderledes måde, siger hun.

Forberedelser tog flere år

Bag teaterstykket stod foreningen Åben Himmel, der netop har til formål at udvikle og forny kirkespilstraditionen.

Foreningen har som selvstændig teaterforening ikke noget med selve Rudkøbing Kirke eller menighedsrådet at gøre, men har ifølge hanne Davidsen haft et fint samarbejde med alle parter i forbindelse med opførelsen af "Tro og tvivl".

Hvornår der igen bliver satset stort og skabet mere eksperimenterende teater på Langeland, kan Hanne Davidsen ikke svare på.

Nu skal der lige pustes ud.

- Stykket var flere år undervejs. Det var et nyskrevet manus, så skulle der tages kontakt til en dramatiker, skrives, søges penge og det hele organiseres. Forberedelserne stod på i flere år. Når man så har fået det til at løbe godt af stablen, så tager man sig lige en lille pause, så der er ikke noget andet projekt på vej lige nu, siger hun.

Dog forestiller Hanne Davidsen sig at entrere med en lidt mindre "ting", inden springet til et nyt kirkespil bliver taget.

- Man kunne lave nogle små spil, der kunne indgå i forbindelse med en friluftsgudstjeneste, før vi tager springet og prøver at lave et nyt kirkespil, siger hun.

Den lille og store fortælling

En anden langelandsk nomineret kulturbegivenhed er Langeland Museums udstilling "Historie om Langeland - historier om Danmark".

Udstillingen fortæller om det sydfynske områdes placering i Danmarkshistorien fra den tidligste stenalder til i dag og blev i 2017 formidlet i både montrer og cyberspace, og nomineringen glæder museumsleder, Peer Henrik Hansen, fordi flere ting fungerede.

- Ved at tage langelandske fortællinger, som havde en større fortælling i sig, var det mere end bare noget om Langeland. Det var 12 nedslag, som fortalte danmarkshistorie ud fra et langelandsk perspektiv, og hvor Langeland på en eller anden måde spillede en rolle, forklarer han.

Hele verden lyttede med

Men især den digitale del viste sig at blive en overraskende succes for folkene bag udstillingen.

- I den del af formidlingen var vi first movers ved at lave podcasts, så folk kunne sidde hjemme og få fortællingen og udstillingen i USA, Asien og Sydamerika. Vi kan se, at vores podcasts er hentet ned i stort set alle verdensdele, hvor folk har lyttet til vores fortællinger. Det er fantastisk, og det ser vi som noget ret specielt, siger han.

Den Fynske Kulturpris: To langelandske kulturbegivenheder er nomineret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce