Debatmøde: Enighed om bredbånd - men ikke om finansieringen

David Bernicken. Fyns Amts Avis vælgermøde på musikefterskolen i Humble med Agnete Fog (B), Tonni Hansen (SF) og Jørgen Nielsen (kons.) i panelet. Foto: Michael Bager

Debatmøde: Enighed om bredbånd - men ikke om finansieringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For fire år siden var internet- og mobilforbindelse på Langeland et varmt emne under kommunalvalget, og det er det stadig. Under et debatmøde arrangeret af avisen var der enighed om vigtigheden af en velfungerende, digital infrastruktur. Der var dog nuanceforskelle blandt paneldeltagernes holdninger.

Langeland: Historien om en selvstændig erhvervsdrivende, der må køre til Rudkøbing for at sende e-mails med vedhæftede filer, understregede temaet under det seneste op up-debatmøde arrangeret af Fyns Amts Avis.

Mødet fandt sted på Musikefterskolen i Humble, hvor Agnete Fog (AL), Tonni Hansen (SF) og Jørgen Nielsen (K) var stod klar til at debattere en sag, de ikke har haft nogen direkte indflydelse på, idet ingen af de tre partier har været repræsenteret i den siddende kommunalbestyrelse.

Den første til at redegøre for sit syn på den årelange problematik var Agnete Fog, der ønsker en lovgivning på området.

- Den her diskussion om bredbånd skal tages helt ud af kommunerne. Det bør være et nationalt anliggende at varetage vores fælles infrastruktur ligesom ved veje, el og vand. Hvorfor skal hver kommune sidde og nørkle med det. Jeg ved godt, at der er et marked, der skal have penge, og som konkurrerer mod hinanden, og Dansk Industri snakker om puljer, man kan søge. Jeg er ikke interesseret i, at det foregår på den måde, sagde hun.

Kommunen skal gå forrest

Derefter var det Jørgen Nielsens tur, og han lagde ud med at kritisere den siddende kommunalbestyrelse for ikke at have gjort noget ved det ellers varme politiske emne.

Jeg husker valgdebatter for fire år siden, hvor det her var et varmt emne, der er bare ikke sket noget. Om det er kommunens skyld eller ej, kan man nok diskutere. Men kommunen skal gå forrest og tage ansvar i den her sammenhæng, sagde han og tilføjede, at det velfungerende bredbånd er en nødvendighed for folk, der arbejder hjemme.

Det gælder også velfærd

Men selvom virksomheder er afhængige af internet, handler det også om velfærd, slog Tonni Hansen fast under i sin præsentation.

- Det er vigtigt med en ordentlig forbindelse for at skabe flere arbejdspladser, og så skal vi sikre de ældre, der er afhængige af telemedicin, hvor man er i forbindelse med sygehuset. Og så er turister ikke interesserede i sommerhuse, hvis der ikke er internet. Det er ikke kun nogle få, der har brug for en god forbindelse. I min verden er det alle, der har det, sagde han, hvorefter tilhørerne fik mulighed for at stille spørgsmål.

- Borgerne skal også ville det

Jørgen Jensen, Lindelse, lagde dog ud med at konstatere, at det kan være svært at få borgerne til at gå med til at koble sig på bredbånd, og at ansvaret altså også ligger ude hos den enkelte.

Derimod, mener han, at kommunen skal udarbejde en overordnet plan, uanset om det handler om bredbånd, kobber eller trådløs mobilforbindelse eller fast netforbindelse.

- Og så skal man informere borgerne intensivt, men den siddende kommunalbestyrelse har svigtet. Man fægter til højre og venstre i nord, syd, øst og vest. Der er brug for en overordnet plan, lød det fra Jørgen Jensen.

En anden tilhører, Michael Martin Jensen, Tranekær, henviste til Bornholm, som har gennemført udrulning af bredbånd og spurgte, om de tre politikerne kunne tænke sig at invitere Bornholms borgmester til Langeland for at fortælle dén historie.

Uenighed om Christianborgs rolle

Agnete Fog for ideen om en overordnet plan for bredbånd på Langeland, og selv foreslår hun at der bliver ansat en person til at samle trådende.

- Vi mangler en samlet plan og mere fokus, så vi kan lave en samlet ansøgning, sagde hun, mens Tonni Hansen direkte efterlyser statslige penge til formålet.

- Bornholm fik 60 millioner til bredbånd, og det var et forsøg, som gik godt. Derfor kunne regeringen tilføre os en pulje. Kommunen skal ikke skyde penge i det, men lave en plan, sagde han.

Jørgen Nielsen bakker som det øvrige panel op om en samlet bredbåndsplan for Langeland, men det er ikke en opgave for Christiansborg, slog han fast og tilføjede, at en plan også er nødvendigt fordi den teknologiske udvikling går så stærkt, at fremtiden kan komme til at byde på satellitter som kilde til internetforbindelse.

Debatmøde: Enighed om bredbånd - men ikke om finansieringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce