Boye Andersen, Søren Andersen, Børge Poul Hansen, Leif Didriksen og Otto Møllemand har brugt store dele af september på at gøre den 191 år gamle gadekærsbrandsprøjte fin igen. Og så fik pumpehuset også lige en omgang maling.

Tullebølle: Den hånddrevne gadekærsbrandsprøjte, med snart 200 år på bagen, og det gamle pumpehus ved gadekæret er blevet shinet op af nogle af Tullebølles ældre drenge, som er glade for at kunne vise resultatet frem.

Boye Andersen, Søren Andersen, Børge Poul Hansen og Leif Didriksen har malet, slebet og træbehandlet aldeles frivilligt og ganske gratis i løbet af september måned.

Derudover har Otto Møllemand hjulpet med papirarbejdet og det administrative.

- Arbejdet har taget omkring tre uger, og det ville da være meget rart, hvis der var nogle unge mennesker - også måske bare unge i efterlønsalderen - der gad at give en hånd med, siger Boye Andersen, der opfordrer foreningerne i Tullebølle om snart at mødes for at lave en helhedsplan for byen og området.

- Sådan noget som gadekæret og Fritidsparken skal jo holdes ved lige, og den næste generation må gerne tage over, siger Boye Andersen, der sammen med de andre "drenge" har sørget for at holde ukrudtet nede ved gadekæret.

Den gamle brandsprøjte fra 1826 er blevet slebet fri af rust, træværket er blevet malet og behandlet (bortset fra originalskriften med 1826-årstallet på en af fladerne) og så er selve pumpehuset blevet malet igen.

Sprøjten blev flyttet ind i pumpehuset for et par år siden, da Lars Brynk Andersen fra Langelands Brandbilsforening donerede en af foreningens tre originale håndsprøjter til Tullebølle. Oprindeligt stammer den fra brandberedskabet i Rudkøbing

- For nogle år siden var den tæt på at ryge på lossepladsen. Men en gammel brandinspektør med sans for historie (Erik Skov red.) fik reddet den, og så fik vi oprettet vores forening, siger Lars Brynk Andersen.

Den originale Tullebølle-sprøjte, der hentede vand op fra gadekæret, er sandsynligvis tabt et eller andet sted på fortidens losseplads.

En anden af sprøjterne fra Rudkøbing er blevet givet til gadekæret i Fodslette, imens den sidste står på depot.

  • Dornwirth_Alexander

    Af:

    Oprindeligt sjællænder, uddannet på journalistuddannelsen i Odense og har nu arbejdet på Langeland i over seks år. Inden da brugte jeg halvandet år på TV 2/Bornholm i praktik. Så ø-livet må tilsyneladende tiltale mig.