De er populære: Men læsehunde er et supplement


De er populære: Men læsehunde er et supplement

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Holstebro har det lokale bibliotek gode erfaringer med læsehunde, som nu også er nået til Langeland. Men hundene kan trods deres popularitet ikke løse svære læsevanskeligheder, lyder budskabet.

Konceptet med læsehunde er oprindeligt amerikansk og blev i 2014 bragt til Danmark af Signe Tholstrup Andreasen, der er stifter af foreningen Læsehunde, der siden har leveret læsehunde til blandt andet biblioteker.

Et af dem er Holstebro Bibliotek, hvor Vita Debel, leder af bibliotekets afdeling for læring og udvikling, har gode erfaringer med læsehundene.

Som andre med kendskab til de lyttende hunde understreger hun, at svære læsevanskeligheder ikke kan afhjælpes med hunde, men at mødet mellem barn og hund giver barnet mod på at læse.

- Man ser ofte, at drenge i anden-tredje klasse mister tålmodigheden, og her er tilgangen med hunde supergod, siger hun med henvisning til netop en dreng, der fik en god oplevelse ud af at læse højt for en læsehund i en hyggekrog, der var indrettet til formålet.

Desværre for Holstebro Bibliotek og dets besøgende er der i øjeblikket ingen certificerede læsehundeinstruktører i dette område.

Det ser Vita Debel som en naturlig konsekvens af, at hundeførerne er frivillige. Men forløbet med en håndfuld børn, der nåede at møde en læsehund, har været så positivt, at den aktuelle hundemangel ærgrer hende.

- Børnene var glade for dem, og der er stadig mange forespørgsler. Desværre har vi ikke nogle læsehunde i øjeblikket. Sådan er det jo, når det er frivillige, siger Vita Debel.

Fakta
Foreningen Læsehundes formål er at skabe glæde og begejstring blandt børn, der har læseudfordringer.Foreningens frivillige læseteams arbejder på lokale biblioteker landet over og mødes hver uge med børn for at motivere dem til at træne læsningen sammen med læsehunden.

Foreningens vision er også at øge anvendelsen af hundens naturlige kvaliteter som led i børns indlæring og supplere den traditionelle læsevejledning med et tilbud, som øger børns selvtillid og lyst til at læse mere og dermed bedre.

Hundeejere, der har lyst til at uddanne sig og få deres hund certificeret som læsehund, kan henvende sig til foreningen via en kontaktformular på www.laesehunde.dk.

Her kan man også læse om de krav, der stilles til såvel hund som hundeejer.

Kilde: Foreningen Læsehunde

- Behovet for læsehjælp er stort

Ifølge formanden for Landsforeningen for Læsepædagoger er der ingen opgørelse over, hvor mange børn der har læsevanskeligheder. Men på Langeland vurderer leder af det lokale børnebibliotek, Søren Knøs Christensen, at behovet for støtte til læsningen er stort.

- På baggrund af en lille rundspørge til skolerne tror jeg, at der er et stort behov. Én skole meldte tilbage, at der er et enormt behov, og de gerne vil have besøg af en læsehunde, forklarer Søren Knøs Christensen og tilføjer, at biblioteket af hensyn til hunden starter op i det små, så det ikke "stikker af".

Han understreger samtidig, at læsehundene trods gode erfaringer andre steder ikke kan løse svære læsevanskeligheder såsom ordblindhed.

- At lære at læse er enten en nederen eller positiv oplevelse, og læsehunden kan være et supplement til dem, der er lidt svagere stillet og bagud ved skolestart, siger han.

De er populære: Men læsehunde er et supplement

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce