Da videnskaben kom til Rudkøbing

Peter Vesborg fik prisen, der ud over pengene er et kunstværk af den langelandske kunster Sabine Majus Hansen. Foto: Martin Ramsgaard.

Da videnskaben kom til Rudkøbing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

H. C. Ørstedprisen, der går til en naturvidenskabelig forsker, har fået et helt andet format, efter energiselskabet Ørsted er gået ind og støtter uddelingen. Årets pris gik til Peter Christian Kjærgaard Vesborg fra DTU.

Rudkøbing: Der er kommet mere swung over H. C. Ørstedsprisen, der de sidste seks år er blevet uddelt på den berømte langelandske videnskabsmands fødselsdag den 14. august. Ikke nok med at beløbet nu er steget til 50.000 kroner til hovedmodtageren, uddeles der fire forskerlegater á 50.000 kroner til studier i udlandet og 10.000 kroner til to lovende forskerspirer.

- Prisen har fået et helt andet omfang, end vi har kendt tidligere, sagde borgmester Tonni Hansen (SF), der også sidder i priskomiteen.

- Det har været meget spændende, at skulle finde kandidater inden for et felt jeg overhovedet ikke kender. Heldigvis fik jeg god og kompetent hjælp.

Også hos hos H. C. Ørsted Selskabet, der står bag prisen, var der tilfredshed at spore over, at prisen nu er blevet større både i omfang og økonomi.

- Nu uddeler vi en pris, der matcher Ørsteds format, sagde Troels Krøyer, der er formand for selskabet.

H.C. Ørstedselskabet blev stiftet i Rudkøbing i 2004. Selskabets formål er at tage initiativer til at fremme børns og unges interesse for naturvidenskab og at nedbryde barrierer mellem naturvidenskab og humaniora.

Om H. C. Ørstedprisen
Prisen er indstiftet af H.C. Ørsted Selskabet og Langeland Kommune - og uddeles hvert år den 14. august på H.C. Ørsteds fødselsdag.

Det er sjette gang prisen uddeles.

Hovedprisen på 50.000 kroner gik i år til Peter Christian Kjærgaard Vesborg for hans forskning i kunstig fotosyntese og katalyse.

Modtageren får samtidig en statuette lavet af kunstneren Sabine Majus Hansen.

Derudover blev der uddelt fire studielegater af 50.000 kroner til Nicaolai Ree, Sidra Rafique, Esther Michelsen Kjeldahl og Gabriella Laugesen.

De skal alle bruge legatet til studier i udlandet.

Desuden blev der givet to forskerspirerpriser på 10.000 kroner til Alexandros Iisifidis og Yasser Nour.

Tidligere modtagere af hovedprisen er Minik Rosing, Eske Villerslev og Klaus Høeck.
De ældste elever fra Ørstedskolen lyttede med fra balkonen. Foto. Martin Ramsgaard.
De ældste elever fra Ørstedskolen lyttede med fra balkonen. Foto. Martin Ramsgaard.

Anderkendelse af indsats

Det var en næsten fyldt Ørstedspavillon, der kunne hylde hovedprismodtageren. Det var den 37 årige lektor ved Danmarks Tekniske Universitet, Peter Christian Kjærgaard Vesborg, der kort fortalt forsker i, hvordan man omdanner sol- og vindenergi til kemisk brændstof, der kan gemmes.

- Peter Vesborg får prisen for sin helt eminente forskning, sit engagement og sin evne til at sætte sin forskning i perspektiv til gavn for samfundet, lød det i motivationen fra formanden for priskomiteen, professor Jacob Østergaard fra DTU.

- Desuden har Peter Vesborg skabt begejstring for naturvidenskaben i offentligheden, lød det videre.

Det er ikke første gang Peter Vesborg modtager priser eller prestigefyldte forskningsmidler, men ifølge formanden for priskomiteen er al anderkendelse vigtig for forskere.

- De flest forskere sidder jo dag og nat, og fordyber sig i et emne, som meget få mennesker forstår. Derfor betyder anderkendelsen mindst ligeså meget som pengene, fortæller Jacob Østergaard.

Peter Vesborg forelæste om klodens energisituation og sin forskning. Foto: Martin Ramsgaard.
Peter Vesborg forelæste om klodens energisituation og sin forskning. Foto: Martin Ramsgaard.

Rækker ud over Langeland

Priskomiteen ser helt bort fra lokale tilhørsforhold og interesser. H. C. Ørstedprisen går alene til forskere, der har ladet sig inspirere af H. C. Ørsteds syn på videnskab og samtidig bedriver forskning på højt internationalt plan.

- Det er jo en national pris, men den bidrager til at fortælle et positiv historie om Langeland, som jo ellers er et udkantsområde, siger Troels Krøyer.

Også borgmesteren glæder sig over den positive omtale, som prisen giver Langeland.

- Det er også vigtigt, at vi får udbredt kendskabet til H.C. Ørsted, som vi jo her på Langeland slet ikke mener er anerkendt nok, lyder fra fra Tonni Hansen.

Der er dog lokale aftryk af forskerprisen. På balkonen i Ørstedspavillionen er der fyldt skoleelever fra Ørstedskolen og lader sig inspirere af videnskabens besøg i Rudkøbing.

Formålet med H.C. Ørstedselskabet er netop at gøre børn og unge interesserede i naturvidenskab, og når det om to år er 200-året for langelænderens opdagelse af elektromagnetiske, har selskabet planer om at lave en festival for naturvidenskab, der skal få ind nu flere unge til at gå den naturvidenskabelige vej.

Sidra Rafique, som studerer Biomedical Engineering, fik 50.000 kroner, der skal bruges til studieophold i Boston. Foto: Martin Ramsgaard.
Sidra Rafique, som studerer Biomedical Engineering, fik 50.000 kroner, der skal bruges til studieophold i Boston. Foto: Martin Ramsgaard.

Da videnskaben kom til Rudkøbing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce