I hvert fald i eventyret klarede Langeland skærene og så atter solens lys. Virkeligheden kom mere drypvis under premieren på Mod.Strøm-festivalen og fortælleteatret Kongens Budbringer.

Rudkøbing - Og de levede lykkeligt til deres dages ende, kunne fortælleren berette, da mørkets kræfter, Det Sorte Broderskab, blev slået tilbage, de onde hekse dræbt og den kække, kønne budbringer med et kys kunne slå sig sammen med den smukke, snarrådige bueskytte-pige.

Således leverede Rytteriet ved Nyborg Slot en næsten magisk aften under de susende trækroner på amfiscenen, Hine anlæg, med Rytteriets egen fortælling, "Kongens Budbringer".

Mod.Strøm

"Kongens Budbringer", Hine Anlæg,  til tirsdag 12. september kl 19 til 19.45 (cirka... der er heste med i forestillingen!). Fri entré.I tilfælde af byger gennemføres forestillingen, aflysning ved vedvarende regn/skybrud

 

Audivisuel Koncert, Hine Anlæg, 15. og 16. september kl 21-23

Kærlighed, Stolthed og Levet Liv, (Stemmer på Fyn), Langelands Bibliotek til 17. september

Fresskibene, Stengade Strandvej 5, Tranekær, 14. september kl. 17.30-20.30

 

Ganske vist kunne historien godt savne lidt mere drive hine (!!) steder, men de prægtige heste og især en afsluttende kampscene mellem budbringeren og én af de veldrejede (og temmelig handlekraftige) hekse gav fortællingen de momenter, som højnede forestillingen, og gav publikum lyst til at se mere.

Det er der forhåbenligt råd for, for teamet bag Rytteriet ved Nyborg slot er faktisk i gang med at flytte fortælleteatrets hovedbase til Langeland - ikke mindst på grund af det ellers ret hemmelige Hine Anlæg.

På den måde opfyldes Kulturregion Fyns Mod.Strøm-initiativ inderste drøm: Nemlig at de lokaliteter, der er blevet fundet frem til årets festival, også får et liv i fremtiden.

Hine Anlæg

Hine Anlæg blev anlagt i 1908, men først indviet, da træerne var groet til en snes år efter. I 1948 blev amfiscenen etableret og indviet med en forestilling af Det Kongelige Teater. Siden har anlægget dannet rammen om amatør-teater, koncerter, grundlovsmøder.

Men de sidste fyrre år er stilheden og træerne bare vokset og vokset. Bortset fra en sang- og danse-forestilling, skabt af Rudkøbing Kommunale Ungdomsskole til anlæggets 100 års og scenens 60 års jubliæum, har amfiscenen blot ligget ubrugt hen.

Men tilsyneladende ikke mere.

Trods gråvejr og mørke skyer, fandt omkring 150 publikummer hen til den gemte amfiscene og nød optrinnene med heste og riddere og en lille uhyggelig hær af Det Sorte Broderskab, akkompagneret af fire dygtige musikelever fra Langeland Musikskole.

Mod.Strøms officielle åbning, som også skulle have foregået på scenen, blev flyttet til arealet bag det gamle garveri. En storskærm på en tung trailer var umulig at få ind gennem den fugtige skovbund.

Så boblerne, kagen og talerne blev holdt i lidt mindre pompøse omgivelser - og for et knap så talstærkt publikum.

Bo Libergren (V), formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Syddanmark indledte med at citere den kinesiske filosof Kungfutse med ordene: Alting har en skønhed, men ikke alle ser den.

- Med Mod.Strøm håber vi, at disse steder, der er gået i glemmebogen, atter vil få en renæssance, sagde han og omtalte Hine anlæg som "ualmindelig smuk".

Kulturudvalgsformand Jan Ole Jacobsen supplerede med at nævne de mange oplevelser, som mod.Strøm-festivalen giver langelænderne i gennem den næste uge.

  • Af: