Longelse Sportsforening var torsdag vært for børnebanko, hvor flere af de yngste spillede med. Dem er der generelt for få af

Longelse: 8-årige Iben Ottesen kender reglerne, da hun tysser på avisens udsendte, fordi han taler med mormor Laila Kjeldsen, som sidder overfor.

- Man må ikke snakke under spillet, lyder det.

Og det starter lige om lidt. Med en tusch i hånden og noget slik i munden sidder hun sammen med omkring 20 andre børn klar til at markere tal fra 1 til 90, når de bliver råbt op fra manden i midten af Longelse beboerhus.

Her er der torsdag banko. Det er såmænd ikke så usædvanligt, der spilles tit banko i lokalerne, men så alligevel. I dag er gamle Ole blevet til unge Ole, fordi Longelse Sportsforening arrangerer børnebanko, hvor forældre og bedsteforældre tager deres børn med. Det har de gjort i skolernes vinterferie de seneste fire-fem år, og i år er ingen undtagelse.

Klokken ringer. Spillet skal til at begynde.

- Femogtreds. Firs. Treogtyve, råber foreningens formand Mikael Petersen.

Rundt ved bordene i lokalet begynder en hvisken at brede sig. Ibens øjne kører koncentreret op og ned på hendes seks plader, som er fyldt med orange stempler. Og enkelte lilla til de gange, hvor mormor måtte hjælpe til ved nogle af de høje tal.

Spændingen stiger, jo tættere alle kommer på at have en række.

-Arh, men jeg manglede jo kun ét nummer, udbryder Iben, da en kvinde råber "Banko".

Iben Ottesen har ikke rigtig været til banko før. Ikke på den her måde. Men hvis hun skal følge hendes mor Kamilla Kjeldsen og mormor, Laila Kjeldsen, så kommer hun også til at spille mere banko i fremtiden. De to mødre er nemlig aktive i bankoforeningen i Tullebølle og spiller en gang hver anden uge.

De har taget den yngste med i dag af flere årsager.

- Nu var der vinterferie, og jeg har selv fra min barndom været med mine bedsteforældre ude at spille banko, og det hyggede jeg mig med, så nu tager vi alle sammen turen, fortæller Laila Kjeldsen.

Der mangler bankobørn

Et af målene med dagens særlige udgave af banko er at få flere fra de yngre generationer til at interessere sig for det. Og det er der behov for, mener Laila Kjeldsen.

- Vi mangler jo de unge, det kan vi godt mærke, fordi antallet af bankospillere daler - og de bliver ikke yngre. Det er som om, at alle tror, banko kun er for gamle. Det er så ærgrerligt, fordi er en hyggelig hobby, og så er det godt for de lokale foreninger, siger hun.

Det går ikke godt for nogen af spillerne ved bordet. Ingen banko, men det er alligevel en god oplevelse at være med.

- Det er sjovt, fordi vi alle sammen er samlet og hygger os, fortæller Iben Ottesen.

Barnebarnet proklamerede inden spillets start, at hun kunne tallene op til 60. Som spillet skrider frem og hun lærer systemet bedre at kende, begynder nogle af de helt store tal også at sidde i skabet uden problemer.

-Hun bliver bedre og bedre til tallene, kan vi se, fortæller Kamilla Kjeldsen.

  • Af: