DF på Langeland: Op ad bakke til folketingsvalget

Eva Jørgensen er Dansk Folkepartis nye spidskandidat i Svendborg-Langeland kredsen. Foto: Martin Ramsgaard

DF på Langeland: Op ad bakke til folketingsvalget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved valget i 2015 blev Dansk Folkeparti Langelands største parti med 27 procent af stemmerne. Den bliver dog svært at gentage med landspolitisk tilbagegang og lokalt rod i kredsen.

LANGELAND: Dansk Folkeparti blev ved folketingsvalget den 18. juni 2015 Langelands største parti med 27 procent af stemmerne.

På landsplan blev DF det næststørste parti efter Socialdemokratiet.

2309 langelændere stemte på partiet, og meldte Langeland ind i "Det gule Danmark" - efter den farve en kreds med DF-flertal havde på TV-grafikken.

Den bliver svært at gentage. Alt efter, hvilken meningsmåling man læser, står partiet på landsplan til at blive halveret.

- Jeg må da ærligt indrømme, at jeg tvivler på, at vi når 27 procent igen. Men jeg vil da håbe, at vi kommer deropad, siger Jan Bahrenfeld, der er formand for Dansk Folkeparti på Langeland.

Næstformand i lokalbestyrelsen og medlem af Kommunalbestyrelsen for partiet, Kim Welcher, er knap så optimistisk.

- Nu er det 2019, og så kan vi ligeså godt være ærlige at sige, at vi ikke når det samme valg. Det er på nuværende tidspunkt ikke sandsynligt, vurderer han.

Dansk Folkeparti fik fire mandater på Fyn i 2015. Nu skal de ifølge Kim Welcher være dygtige, hvis der bliver valgt tre.

- Der skal kæmpes, men jeg mener bestemt, det er muligt at beholde det tredje mandat på Fyn. Men der skal kæmpes, og der skal kæmpes rigtigt meget den her gang. Der bliver ikke givet ved dørene, og det er fra dør til dør, fra valgkreds til valgkreds og fra møde til møde, siger han.

Foto: Martin Ramsgaard
Foto: Martin Ramsgaard

Ny kandidat

Det er Eva Jørgensen, der er partiets nye spidskandidat i Svendborg-Langeland kredsen. Hun har bopæl i Bogense og kommer ind som et nyt navn, efter der har været en del ballade og intern splid i partiet lokalt, der endte med, at Dorte Ullemose trak sig som kandidat til Folketinget i oktober.

- Med det, der har været med Dansk Folkeparti på Sydfyn, så er jeg jo et nyt pust, der kommer udefra, og jeg har ikke noget på fingrene af det der. Jeg er ikke til fnidder, jeg er ikke til bagtalelse, og jeg siger tingene ligeud, siger Eva Jørgensen.

Hun er fortrøstningsfuld og tror, at Dansk Folkeparti kan gentage succesen eller komme tæt på valgresultatet fra 2015 på Langeland.

- Jeg er ret sikker på, vi kan få et godt valg igen. Især på Langeland, for jeg brænder rigtig meget for, at lokalområderne skal udvikles og investeres i, siger hun til avisen.

Eva Jørgensen har to sønner, der begge har gået i skole på Langeland, så hun er ikke ubekendt med forholdene på øen.

Kim Welcher valgte i efteråret at koncentrere sig om sit arbejde i kommunalbestyrelsen. Foto: Martin Ramsgaard
Kim Welcher valgte i efteråret at koncentrere sig om sit arbejde i kommunalbestyrelsen. Foto: Martin Ramsgaard

Lokal trak sig

Partiets enlige kommunalbestyrelsesmedlem, Kim Welcher, meldte sig ellers straks på banen, da Dorte Ullemose meddelte, at hun ikke ville stille op til Folketinget igen.

Kim Welcher besluttede dog hurtigt, at han ville vente med at stille op til næste valg, og at han ville koncentrere sig om sit arbejde i kommunalbestyrelsen i mellemtiden.

Dermed mistede Dansk Folkeparti også det kort at have en lokal kandidat fra Langeland.

- Der er jo ikke nogen af kandidaterne fra partierne, der er langelændere. Bortset fra de konservatives Jørgen Nielsen. De andre vil gerne gøre sig til langelændere, og det kan jeg sådan set godt forstå, men det er de ikke, og det bliver de ikke, de er fynboer. Jørgen Nielsen er længelænder, han er den ægte vare. Og jeg ved, der er mange der stemmer på ham på tværs af partierne, fordi de stemmer på en af vores egne, og det kan jeg ikke fortænke folk i, lyder det fra Kim Welcher, der dog ikke fortryder, at han trak sig i efteråret.

Jan Bahrenfeld er dog mere usikker på, hvor meget det betyder med en lokal kandidat.

- Der er altid nogen, der gerne vil stemme på en lokal, det er der slet ingen tvivl om, men hvor stort et udslag, det ville have gjort, skal jeg lade være usagt, siger han.

Ser man på partiets personlige stemmetal fra 2015, blev sydfynske Dorte Ullemose da også overhalet af Jens Henrik Thulesen Dahl fra Assens.

Hårdt arbejde

Hvis Dansk Folkeparti skal holde skansen, er alle også enige om, at der skal føres valgkamp for fuld skrue. Og meget hviler på spidskandidat Eva Jørgensen.

- Det er jo op til hende at komme rundt og sige "god dag, her er jeg". Og når hun planlægger noget, så er vi der selvfølgelig til at bakke op. Det er det, man har græsrødderne til, siger Kim Welcher.

Lige nu er partiet ved at lægge sidste hånd på Eva Jørgensens kampagne på Langeland, hvor hun vil slå på partiets sædvanlige mærkesager, men især udkantsspørgsmålet.

- Vi skal sørge for, det bliver muligt at bo derude og leve et normalt liv, og at man kalder det for Udkantsdanmark, kan jeg ikke bruge til noget. Men der skal deles bolcher og foldere ud, siger Eva Jørgensen.

Ved valget i 2015 snød Dansk Folkeparti meningsmålingerne på den positive måde. Det håber Jan Bahrenfeld vil ske igen.

- Hvis man tager prognosen, ser det jo ikke ligefrem godt ud, men den kan selvfølgelig snyde ligesom sidst. Jeg er ikke den store tilhænger af meningsmålinger, og jeg kan svare dig på, hvordan det gik, den 6. juni, siger han.

DF på Langeland: Op ad bakke til folketingsvalget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce