Venstres nye spidskandidat på Langeland, der kan blive øens næste borgmester, ser frem til at begynde et nyt kapitel for Venstre og Langeland efter en tumultarisk tid med lukningen af øens asyldrift.

Det er ikke mere end en måned siden, at Langelands nuværende borgmester Bjarne Nielsen (V) meddelte, at han ikke agter at fortsætte efter valget til november.

Det gav anledning til kamp om pladsen som spidskandidat for Venstre. Tirsdag aften blev kampen afgjort. Storfavoritten og vinderen blev den 63-årige murermester fra Tullebølle, Jan Ole Jakobsen, der har været valgt ind i kommunalbestyrelsen i 11 år.

Blå bog

Jan Ole Jakobsen er født og opvokset i Tullebølle på Langeland, hvor han bor endnu.Han har to sønner på 30 og 33 år med sin hustru Irene Jakobsen.

Han er 63 år, og har haft murervirksomhed i 32 år.

Han har været aktiv i foreningslivet, og spillet meget fodbold og badminton.

Han har siddet i kommunalbestyrelsen på Langeland i 11 år, og er pt. formand for Uddannelses-, Social- og Kulturudvalget.

Jan Ole Jakobsen tog beslutningen om at kandidere til borgmesterposten for blot en måned siden. Men selvom tanken ikke har ligget ham på sinde længe, føler han sig klar til at påtage sig ansvaret, der følger med den tunge borgmesterkæde.

- Jeg har ikke været i tvivl, om jeg skulle tage chancen, for jeg føler, at jeg kan være den, der kan være med til at binde partiet sammen, siger han.

Er der noget, du vil gøre anderledes end Bjarne Nielsen, hvis du bliver borgmester?

- Jeg vil jo være Jan Ole, og ikke Bjarne. Det vil grundlæggende være den samme politik. Og jeg har fået en mulighed for at få en ren tavle, hvis jeg skulle blive ny borgmester, fordi Bjarne har taget skraldet med asylområdet.

På alle andre områder end asylområdet har partiet dog gjort det godt, mener den nyvalgte spidskandidat fra Tullebølle.

- Og det kan vi godt være stolte af. Men det andet (asylområdet, red.) har bare overskygget meget. Det har været hårdt for Bjarne med al den medieopmærksomhed det seneste år.

Derfor har Jan Ole Jakobsen da også gjort sig sine overvejelser om, hvordan han selv ville handle, hvis han en dag skulle stå i en lignende situation.

- Der var jo et område, der blev kæmpestort lige pludselig, og derfor vil jeg næste gang have fokus på, om der er noget, der vokser meget. Så må vi bremse op eller sørge for at komme med nedefra i organisationen. Men som udviklingen har været, var det meget svært at dæmme op for noget.

Ved Venstres opstillingsmøde blev Jan Ole Jakobsen beskrevet af partifæller som loyal og troværdig - tillægsord han nikker genkendende til, eftersom det er samme værdier, der gør sig gældende i murervirksomheden.

- Jeg har drevet murerfirma i mange år, og vi har altid afleveret en opgave til den pris, vi har snakket om. Og hvis vi politisk har aftalt noget med nogen, så synes jeg også, vi har holdt det.

  • Af: