Blodtørstige rovdyr i fælden: Ornitologer fanger mink for at redde fugle

Medlemmer af Fugleværnsfondens arbejdsgruppe har været ude med foreløbig tre minkfælder - alle af den slags med føler og sendeudstyr. Foto: Børge Langkilde Rasmussen

Blodtørstige rovdyr i fælden: Ornitologer fanger mink for at redde fugle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I 2016 fangede en arbejdsgruppe under Fugleværnsfonden 18 mink på Sydlangeland. Sidste år blev det til 7. Minkene fanges i fælder.

Sydlangeland: Mink er nogle blodtørstige rovdyr, som dræber og æder alle mindre fugle og dyr på deres vej. De skal fanges og aflives.

Det mener de syv mænd i en arbejdsgruppe under Fugleværnsfonden, der ejer flere naturområder på Sydlangeland: Gulstav Mose, Tryggelev Nor og Nørreballe Nor. Derfor driver de syv jagt på mink med fælder.

Sidste år fangede gruppen 7 mink, og i 2016 blev det til 18 mink

Efter en vinterpause har gruppen igen sat fælder ud i de sydlangelandske fuglereservater. I første omgang tre fælder.

- Vi har 5-6 såkaldte slagfælder, altså fælder hvor minken bliver dræbt på stedet. Og så har vi de tre fælder, som vi har sat ud nu. De er udstyrede med følere, som sender en SMS, når noget går i fælden. Slagfælderne bruger vi kun ude på små flåder, fordi andre rovdyr som lækat og brud ikke svømmer. På den måde undgår vi at slå fredede rovdyr ihjel, forklarer Johannes Hansen, Rudkøbing, medlem af arbejdsgruppen.

Mink er nærmest altædende og aggressive. De æder fugle og æg. Ja sågar en svane kan de finde på at angribe. De bider sig fast i svanens hals, og de giver ikke slip.
Johannes Hansen

Mink en invasiv art

Mink er nemlig ikke fredede dyr:

- Nej, det er en invasiv art, som helst skal udryddes i naturen. Mink er nærmest altædende og aggressive. De æder fugle og æg. Ja, sågar en svane kan de finde på at angribe. De bider sig fast i svanens hals, og de giver ikke slip, siger Johannes Hansen.

Ifølge Johannes Hansen har indfangningen af mink allerede givet større fuglebestande i reservaterne. Blandt andet af klyder, bekkasiner og rørdrum. Tidligere var der i et af områderne kun rørdrum om foråret. Nu yngler de dér.

Ifølge reglerne skal medlemmerne af arbejdsgruppen aflevere de fangne og dræbte mink til myndighederne.

- Vi fryser dem ned og afleverer dem til Skov- og Naturstyrelsen. Derefter bliver de obduceret på Landbohøjskolen i København. Tidligere blev der også taget DNA-prøver af dem for at få fastslået, om der var tale om "vilde" mink, altså mink der havde været længe i naturen, eller om det var nogen, der var undsluppet fra en minkfarm fornylig. Disse DNA-prøver bliver desværre ikke lavet længere. Det var ellers spændende at få oplysninger om minkenes liv. Men i øvrigt er det til at se forskel på deres pels. De lyse har ikke været vildtlevende så længe. De andre er mere mørke, nærmest brun-sorte, fortsætter Johannes Hansen, der understreger, at arbejdsgruppen har tilladelse til at bruge fælder og aflive minkene.

Svømmet hertil

Hvor minkene kommer fra, er ikke lige sådan at sige. Så vidt vides er der ikke længere minkfarme på Langeland. Tidligere har ulkendte personer også sat mink ud i havnene - for at komme rotter til livs.

- Det er helt vanvittigt, hvis man gør det. Og det er også fuldstændig forbudt. I øvrigt er rotter ikke et bytte, som mink går efter. De spiser normalt ikke gnavere. Jeg håber virkelig ikke, at nogen sætter mink ud. Vi må gå ud fra, at de mink, der er her, er svømmet til Langeland, håber Johannes Hansen, der ser bekæmpelsen af minkene som en kamp for naturen:

- Det er smadderærgerligt for sårbare vand- og vådområder, hvis der kommer mink, slutter han.

Blodtørstige rovdyr i fælden: Ornitologer fanger mink for at redde fugle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce