Så lykkedes det at hæve vraget af det udbrændte offshore-fartøj Umoe Ventus, og mandag gennem­går kommunens miljøfolk stranden

Bagenkop: Det var noget af en stroppetur, som bjærgningsfolkene var kommet på, da de både torsdag og fredag kæmpede forgæves med at hive det udbrændte vrag af offshore-fartøjet Umoe Ventus op fra hængedyndet ved Nordstranden i Bagenkop.

Det afgørende løft kom fredag aften, da stropperne sad, som de skulle for at stabilisere tyngdepunktet, og lørdag morgen og formiddag kom der hul igennem, da det lykkedes at bjærge vraget op på flydeprammen ved hjælp af den høje kran og tvillingekranerne, der stabiliserede løftet.

En god bjærgning

Sådan cirka kvart i elleve blev vraget med megen klagen og knagen lagt til rette på flydeprammen, der nu skal fragte resterne til Horsens.

- Det har været en god bjærgning, og vi skal også rydde op på bunden, fordi vi skal have det hele med. Vi skal gennemgå det hele med de involverede parter med henblik på at se, hvad der var årsagen til branden, oplyser havari­inspektør Søren Meyer, Nordic Marine Consult, Svendborg, med en tilføjelse om:

- At vi har vores idéer ...

Branden om bord på Umoe Ventus lillejuleaften 2015 vurderes at være opstået i en hjælpemotor.

Hvad selve bjærgningen og forsikringsprisen for det udbrændte skib løber op i, hverken kan eller vil Søren Meyer kommentere.

- Men det er mange penge, skibet har sin værdi, og bjærgningen er kun en lille del, siger han.

Fyns Amts Amts kunne på Søsiden fredag afsløre, at højteknologiske Umoe Ventus har "en fagmæssigt skønnet nyværdi på omkring 50 millioner kroner".

Det er en sag for det norske forsikringsselskab Gard.

Kommunen tjekker strand

Langeland Kommune har ansvar for Nordstranden, og sagsbehandler, tidligere beredskabschef Torben Tørn-qvist, Infrastruktur, oplyser, at miljøfolk fra kommunen mandag vil gennemgå stranden for at tjekke op på ilanddrevne giftigheder fra det udbrændte skib.

- Vi kørte 800 ton sand og grus væk fra stranden lige efter branden, og vi skal nu se på, hvad der ligger tilbage, og rydde op og fylde nyt sand på, hvis det er påkrævet, siger Torben Tørnqvist.

  • Af:

  • Jørgensen_Erik

    Af:

    Lokalredaktør på Langeland. Indfødt langelænder, der efter 25 år på Thurø, er vendt ""hjem". En gang øbo, altid øbo. Lokaljournalistisk er et vigtigt led i den demokratiske proces, og i sær i en udkantskommune som Langeland, der har sit at slås med, er den lokale avis et talerør, der skal sætte fokus.

Mere om emnet

Se alle
Nu er ulykken opklaret: Alarmen gik konstant - så brændte skibet

Nu er ulykken opklaret: Alarmen gik konstant - så brændte skibet

Brandårsagen på Umoe Ventus

Brandårsagen på Umoe Ventus

1
Fangst ved Bagenkop: Flamberet skibsmotor i saltlage

Fangst ved Bagenkop: Flamberet skibsmotor i saltlage