Konfrontation

De seneste 10 år har Tryggelev Sogn oplevet et markant fald i antallet af kirkelige handlinger. Sidste år blev ingen hverken døbt, konfirmeret eller gift i kirken. Kirken var kun ramme om to begravelser/bisættelser.

Den fynske biskop, Tine Lindhardt, mener ikke, man bør lukke kirker med meget få kirkelige handlinger.

Der er 113 færre døbte, konfirmerede, viede, begravede og bisatte i 2016 sammenlignet med 2006 på Langeland. Hvad tænker du umiddelbart om den udvikling?

- Befolkningstallet er faldet i samme periode, og jeg tror, at det umiddelbart har noget med det at gøre.

Er det en udvikling, der gælder hele Fyn? Eller er det særligt for Langeland?

- Man kan konstatere, der har været et fald i dåbsprocenten. Især i Odenseområdet, men ikke meget ellers.

Er der grund til bekymring, når det falder stødt på Langeland henover årene?

- Det er vigtigt i den her forbindelse at se på de tællinger, der er blevet lavet i 2014 og 2015, hvad angår antallet af gudstjenestedeltagere. I 2014 har der ifølge tællingen været i alt 21.039 deltagere på Langeland til gudstjenester (søndagsgudstjenester og andre typer gudstjenester samt ved de kirkelige handlinger). Det er ikke unikke deltagere. Der kan godt være gengangere i mellem.

- Hvis man ser på 2015, er der talt 29.543. Der er altså sket en stigning. Tallene viser desuden, at antallet af deltagere til gudstjenester på Langeland ikke ligger under den gudstjenestedeltagelse, vi har generelt i Fyens Stift, men over. Kirkerne bliver faktisk brugt.

Hvor mange kirkelige handlinger mener du, der skal til at opretholde en kirke?

- Man kan slet ikke gøre det op i, hvor mange handlinger der skal til. Kirken er til for at forkynde evangeliet, og det gør vi. Både de steder hvor de bor mange - og få mennesker. Og så viser det sig som sagt, at mange kommer og gerne vil til gudstjeneste, så der er en interesse for kirken. Det, man kan og gør, er at se på, om der skal være gudstjeneste alle søn- og helligdage i samtlige kirker. Her har man i flere af kirkerne på Langeland sat antallet ned.

I Tryggelev har de skåret så meget ned, som de kan. Hvordan vender man udviklingen og får flere kirkelige handlinger?

- I Tryggelev kommer der faktisk ganske mange (kirkegængere, red.). I 2015 er der talt 618, hvis man tæller alle kirkelige handlinger og gudstjenester, og der bor 285 folkekirkemedlemmer. Det viser en meget god interesse for kirken.

Så vi er slet ikke i nærheden af at snakke kirkelukninger?

- Nej, overhovedet ikke.

  • Byline

    Af:

    Webredaktør, Fynsamtsavis.dk. Ansat på Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis siden januar 2012 og bor på Midtfyn - i landsbyen Espe - med kæreste og to børn. Arbejdssteder: 2017-: Fynsamtsavis.dk 2016: Erhvervsavisen Fyn 2012-16: Lokalredaktionen i Ringe 2012: Fyens.dk 2011-12: Journalistpraktikant på Fyens Stiftstidende i Middelfart og på samfundsredaktionen.

Mere om emnet

Se alle
Sydfynsk folkekirkemedlem: Fyns Amts Avis er en modig avis

Sydfynsk folkekirkemedlem: Fyns Amts Avis er en modig avis

Sognet med to begravelser: - Kirken er det sidste, vi har tilbage

Sognet med to begravelser: - Kirken er det sidste, vi har tilbage

Mindst 50 asylansøgere døbt: - Alle mennesker har en trosrejse

Mindst 50 asylansøgere døbt: - Alle mennesker har en trosrejse