Berømt papirklipper flyttet til Langeland

Sonia Brandes, psaligraf, og Nanna Drejer, Selma Lagerlöf-ekspert i ivrig samtale om den svenske forfatter. Sonia Brandes har lklippet illustrationer til Lagerlöfs "En Herregårdshistorie". Foto: iben Friis jensen

Berømt papirklipper flyttet til Langeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Papirklipper Sonia Brandes er flyttet til Tullebølle. Udstilling af hendes papirklip på Langeland Bibliotek.

En dag stod en nydelig hvidhåret kvinde ved disken på Langelands Bibliotek. Hun var netop flyttet til Langeland og ville gerne have et lånerkort.

Navnet var Sonia Brandes, noterede bibliotekar Vibeke Reese Næsborg sig og blev nødt til at spørge: Er du dén Sonia Brandes?

Og ja. Sonia Brandes var den berømte papirklipper, psaligraf, som nu bor i Tullebølle, og hun ville da gerne udstille sine papirklip. I går eftermiddag - knap en måned efter denne samtale åbnede så Sonia Brandes udstilling på Langeland Bibliotek. 

Selv havde kunstneren bedt om at møde Selma Lagerlöf-eksperten, litteraturforsker Nanna Drejer fra Svendborg. Og aldrig så snart var de to kvinder blevet præsenteret for hinanden, før en overivrig dialog om Selma Lagerlöf startede.

For også Sonia Brandes, der i en årrække har boet i Selma Lagerlöfs Dalarna, har et indgående kendskab til forfatteren og har bl.a. illustreret "En Herregårdshistorie" med sine fine papirklip, som nu indrammede hænger på biblioteket.

- Det kræver stor indsigt at illustrere Selma Lagerlöf på den måde, lyder det anerkendende fra Nanna Drejer. 

Imidlertid blev Vibeke Reese Næsborg nødt til at stoppe de tos indbyrdes snak for at holde åbningstalen, der netop kom til at handle om det første møde.

- Jeg synes, bemærkningen, om jeg var dén Sonia Brandes, var så sjov, fortæller kunstneren, da hun får ordet og starter med at skildre livet i Dalarna. Med meget sne. Rigtig meget sne. Med en kultur, Sonia Brandes ikke altid kendte i forvejen. Og med de sprogforbistringer, det kan give, når en dansker pludselig skal tale svensk. 

Så at forlade det svenske for Langeland var ikke nogen voldsom beslutning: - Jeg er simpelthen så glad for at gå rundt på Langeland, siger hun.

At det netop blev et hus på Langeland, hun rykkede ind i, var derimod et tilfælde, for Sonia Brandes datter, der er hundeopdrætter, havde i sit Facebook-netværk efterlyst en bolig til sin mor. Og derfor blev det en hundeejer i Tullebølle, som reflekterede.

- Jeg ville gerne til Sydfyn, for jeg er født på Ærø. Nu bor jeg her. Om det bliver permanent, må tiden vise.

Mange interesserede var kommet forbi biblioteket for at se kunstneren. Bl.a. ægteparret Annie Steen Andersen og Ralf Andersen, Kulepile. De havde hver deres forbindelse til Sonia Brandes: Annie gik i klasse med hende på gymnasiet og iagttog allerede dengang, at Sonia ikke kunne holde fingrene fra saks og papir. Ralf Andersen var skolekammerat med Sonias første mand, kunstneren Peter Brandes. 

Sonia Brandes
Sonia Brandes, født 1946 på Ærø.Har udstillet på diverse kunstmuseer i ind- og udland.  Har udført udsmykningsopgaver til bl.a.  Odense Koncerthus, IC-3 toget "Liden Kirsten", Sdr. Broby Kirke samt dæksler, informationstavler og bænke til Odense bys gågadesystem. Illustration af bøger - bl.a. flere bøger om og af H.C. Andersen, B.S. Ingemanns "Morgen og Aftensange", Karen Blixens "Karyatiderne" og Det Gamle Testamente for et tysk forlag. Desuden bogen "Illustreret Alfabet - gætteleg med H.C. Andersen" fra Kle-art. Har modtaget H.C. Andersen Prisen 2003 samt Statens Kunstfonds Arbejdslegat 1977 og 1981.
Se et klip med af samtalen om Selma Lagerlöf, hvor Sonia Brandes og Nanna Drejer diskuterer.
Se et klip med af samtalen om Selma Lagerlöf, hvor Sonia Brandes og Nanna Drejer diskuterer.

Berømt papirklipper flyttet til Langeland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce